ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
Φωτο: Shutterstock

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.

Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν αυτό θα σήμαινε την επαναφορά της ελεύθερης εγκατάστασης Ευρωπαίων εργαζομένων στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος. Η σημερινή δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε κάθε ρεκόρ πέρσι, ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνη του 2015, δηλαδή μια χρονιά πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) Βρετανούς στηρίζουν την ένταξη στην ενιαία αγορά. Μόνο ένας στους πέντε διαφωνεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit και τώρα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Εργατικό Κόμμα, εφόσον διεξάγονταν εκλογές αύριο, το 53% είπε ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ενιαία αγορά και το 31% κατά. Από εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit και σκοπεύουν να ψηφίσουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές, μόνο το 29% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ενιαία αγορά και το 54% διαφωνεί.

Οι Εργατικοί, που προηγούνται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Ο ηγέτης τους, ο Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει πάντως ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στην ενιαία αγορά.

Σε γενικές γραμμές, το 72% των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.138 ανθρώπων, ανέφερε η YouGov.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.