Εάν όνειρό σας είναι τα αφήσετε τα πάντα πίσω σας και να ζήσετε σε ένα απομακρυσμένο νησί, τότε η Ιρλανδία μπορεί να έχει τον τρόπο να πραγματοποιήσετε αυτή την επιθυμία σας και μάλιστα με το αζημίωτο.
Η κυβέρνηση της χώρας προσφέρει επιχορήγηση έως και 84.000 ευρώ, αν εγκατασταθείτε σε ένα από τα απομονωμένα νησιά της χώρας, αλλά παράλληλα υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτή την προσφορά, ενώ δεν είναι όλα ειδυλλιακά.
Τα εν λόγω νησιά αποκόπτονται από την χώρα από την παλίρροια σε καθημερινή βάση και δεν συνδέονται με αυτή με γέφυρες, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση. Περίπου 300.000 επισκέπτες έρχονται σε αυτά τα νησιά κάθε χρόνο, όπως εκτιμά η ιρλανδική κυβέρνηση, αλλά σχεδόν κανείς δεν ζει εκεί. Ορισμένα νησιά έχουν μόλις δύο κατοίκους όλο τον χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο έχει πάνω από 700. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε περίπου 30 νησιά.
Η μείωση του πληθυσμού -ιδίως η έλλειψη νέων ανθρώπων- αποτελεί βασική ανησυχία, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης της χώρας. Μεταξύ 1996 και 2016, ο πληθυσμός των νησιών που καλύπτονται από αυτήν την προσφορά διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε κατά 12,8%. Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση του πληθυσμού ο στόχος.
«Το πρόγραμμα "ζωντανά νησιά" περιλαμβάνει 80 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις νησιωτικές μας κοινότητες και τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε η Χέδερ Χάμφρεϊς, υπουργός Αγροτικής και Κοινοτικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας. «Πρόκειται για τη βελτίωση της στέγασης, την καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαίθριων ανέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τουρισμό και θα στηρίξουν τις βιώσιμες νησιωτικές κοινότητες».
Η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απομακρυσμένης εργασίας, αποτελούν επίσης μέρος του 10ετούς σχεδίου, πρόσθεσε.
Βέβαια με χαμηλά επίπεδα υποδομών και άφθονη μοναξιά, η μετακόμιση σε ένα απομακρυσμένο νησί μπορεί να μην είναι για όλους. Και ούτε όλοι όσοι κάνουν τη μετακόμιση θα πάρουν την πλήρη χρηματική αποζημίωση.
Οι επιχορηγήσεις αποτελούν μέρος ενός υφιστάμενου προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Αγοράζοντας ένα υπάρχον, κενό ακίνητο θα λάβετε 60.000 ευρώ αν βρίσκεται σε απομακρυσμένο νησί, μόλις 10.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι αν αγοράζατε στην ηπειρωτική χώρα. Το μεγαλύτερο ποσό - 84.000 ευρώ - θα λάβουν όσοι επιλέξουν να αναλάβουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Η μετακόμιση σε ένα τέτοιο ακίνητο στην ηπειρωτική χώρα συνοδεύεται από επιδότηση 70.000 ευρώ.
Οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαινίσουν παλιές ιδιοκτησίες που διαφορετικά μπορεί να ρημάξουν - οπότε τα χρήματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γρήγορα ανάλογα με τα απαιτούμενα επίπεδα αποκατάστασης.
Τα εν λόγω ακίνητα πρέπει επίσης να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1993 και να έχουν μείνει ακατοίκητα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα την 1η Ιουλίου, αλλά θα ισχύει για τις υφιστάμενες αιτήσεις αγοράς κατοικίας.
Παρόμοια προγράμματα έχουν δρομολογηθεί και σε άλλες χώρες. Η Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, προσέφερε πέρυσι σε ανθρώπους 15.000 ευρώ για να μετακομίσουν εκεί, εάν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για την ανακαίνιση ενός ακινήτου, ενώ διάφορες πόλεις της χώρας έχουν πουλήσει σπίτια για μόλις ένα ευρώ ή τα έχουν δώσει δωρεάν στο παρελθόν. Άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες έχουν προσπαθήσει να δελεάσουν τους ανθρώπους να μετακομίσουν εκεί με φθηνά καταλύματα και ετήσιες επιδοτήσεις, όπως και αρκετές πόλεις στην Ισπανία και την Ελβετία.