ΓΔ: 2087.3 0.04% Τζίρος: 78.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:37
Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
Ομάδα ειδικών συζητά τεχνητή νοημοσύνη, διοίκηση και ανταγωνιστικότητα σε πάνελ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Το Εθνικό Σχέδιο και οι δράσεις του

Το 2025 ADF Social παρουσιάζεται με δελτίο Τύπου για ενημέρωση μέσω email.

Η Ελλάδα τοποθετείται δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της Τεχνητής Νοημοσύνης με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την AI, όπως ανακοινώθηκε στο Athens Democracy Forum 2025. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, και διοργανώθηκε από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας, τη δημιουργία σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και την αξιοποίηση της AI από το κράτος σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η άμυνα, η δικαιοσύνη, ο πολιτισμός και οι έξυπνες πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν έξι εμβληματικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων η δημιουργία πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων, η ίδρυση παγκόσμιου κέντρου εκπαίδευσης και έρευνας στην AI, η ανάπτυξη εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η ενίσχυση των οικοσυστημάτων δεδομένων και υπολογιστικών πόρων, το «Greek Data Space» για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά και η ίδρυση διεθνούς φόρουμ δεοντολογίας και παρατηρητηρίου AI για τη δημοκρατική διαδικασία.

Κατά τη συζήτηση με θέμα «Hope and Reality for the Flagship Programs of the Blueprint», ο κ. Μάριος Δαφνομήλης, Strategic Foresight Adviser στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας όλων των πολιτών για το νέο ψηφιακό περιβάλλον, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

Ο κ. Δαφνομήλης υπογράμμισε ότι ο πυρήνας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αφορά στην ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών και στη συμβολή της ελληνικής διασποράς.

Ο κ. Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε το AI PHAROS. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των AI Factories.

Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως το Kids Wallet και το GOV.GR, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Στόχος είναι η επιστροφή των Ελλήνων ερευνητών που εργάζονται στο εξωτερικό. Τόνισε, επίσης, τις προκλήσεις της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και την ανάγκη συνδυασμού καινοτομίας με αποτελεσματικές ρυθμιστικές πολιτικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Γεγονός-σταθμός για την Ελλάδα η AI Giga Factory

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παρευρέθηκε στην παρουσίαση πρότασης για AI Giga Factory στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας πως η επένδυση μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να ανοίξει νέες προοπτικές σε τομείς όπως ο τουρισμός.
Μάρκος Βερέμης, Άρθουρ Μένς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθουρ Μενς: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή AI

Ο CEO της Mistral AI, Arthur Mensch, τόνισε την αναδυόμενη δυναμική της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη και ανακοίνωσε νέα στρατηγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Innovation Day Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Οι fintech που ξεχώρισαν στο FinQuest της Alpha Bank για το μέλλον

Ο διαγωνισμός FinQuest της Alpha Bank αναδεικνύει 7 πρωτοπόρες fintech ομάδες από Ελλάδα κι εξωτερικό, που στοχεύουν να καινοτομήσουν σε εξυπηρέτηση, ασφάλεια, εκπαίδευση, διαχείριση και ΑΙ, δείχνοντας το μέλλον του fintech.
Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε στο 8ο Athens Investment Forum την πρόοδο της Ελλάδας στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας τη μείωση γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των υποδομών και της καινοτομίας.