ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Αισιοδοξεί το Δουβλίνο ότι η ΕΕ θα αντεπεξέλθει στην καταιγίδα των δασμών

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, τόνισε σήμερα ότι η Ιρλανδία και η ΕΕ «θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες» που προκάλεσαν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι η προτιμώμενη λύση».

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα» που προκάλεσαν οι τελωνειακοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, όμως εκτιμά πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ο δρόμος που προκρίνεται».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Μάρτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Δουβλίνο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Μάικλ ΜακΓκράθ.

Η Ιρλανδία βασίζεται στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και τις αμερικανικές επενδύσεις, ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και αυτοί οι νέοι δασμοί θα πιέσουν πολύ την οικονομία της, αν και ο σημαντικός φαρμακευτικός τομέας της προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από τις ανακοινώσεις.

«Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία» στην επιβολή δασμών 20%, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα από την ΕΕ, είπε ο Μάρτιν.

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, περιλαμβανομένης της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς μας και των επενδύσεων στις υποδομές», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί για επιπλέον αντίμετρα προκειμένου να προστατεύσει τα ιρλανδικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις της χώρας, εάν οι συζητήσεις δεν καρποφορήσουν.

«Θέλουμε σημαντικές και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις να λάβουν χώρα σύντομα, διότι η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποίησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την ΕΕ λόγω προστίμων στη Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς στην ΕΕ και εμπορική έρευνα λόγω προστίμων σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές από την Ευρώπη.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στη Google για ανταγωνισμό

Πρόστιμο-ρεκόρ 890 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕ στην Google για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε online αναζήτηση και Google Play, στο πλαίσιο του Digital Markets Act, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά ευνοϊκή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαβεβαιώνει στήριξη στα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ισπανίας

Η ΕΕ δήλωσε πως θα υπερασπίζεται τα κράτη μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν το εμπόριο με την Ισπανία. Η Κομισιόν τονίζει πως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα προστατευτούν και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ευρωπαίοι ίσως επηρέασαν αρνητικά τον Τραμπ στη σύνοδο G7

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επηρέασαν τον Τραμπ με αρνητικές ιδέες στη G7, αλλά ο ίδιος μένει σταθερός στις απόψεις του. Η Μόσχα αναμένει ακόμη επίσκεψη των Γουίτκοφ και Κούσνερ, χωρίς ορισμένη ημερομηνία.