Η Alpha Bank δεν είναι απλά μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Με ρίζες που φτάνουν στα τέλη του 19ο αιώνα η πορεία της, μια πορεία 140 ετών, είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την εξέλιξη της τραπεζικής στην Ελλάδα αλλά με την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας.
Στη μακρά αυτή διαδρομή η τράπεζα πέρασε από χίλια κύματα. Στάθηκε όρθια μετά την λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία: από το 1948 και για 60 συνεχόμενα χρόνια μοίραζε μέρισμα στους μετόχους της, ενώ τη δεκαετία του 1970 με τον Γιάννη Κωστόπουλο στα ηνία, η Alpha Bank εισήγαγε στην ελληνική αγορά όλες τις σύγχρονες τάσεις της τραπεζικής και εγκατέστησε σύστημα online συναλλαγών.
Τη δεκαετία του 1980 η Alpha Bank στάθηκε, σε δύσκολες εποχές, δίπλα στις επιχειρήσεις και το επιχειρείν ενώ την περίοδο 1990 – 2000 πρωταγωνίστησε, και διαμόρφωσε, την νέα εποχή, μια εποχή εντυπωσιακής ανάπτυξης και επέκτασης, για τις εγχώριες τράπεζες. Ο Δημήτριος Μαντζούνης που έλαβε τη σκυτάλη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπος με το τσουνάμι της μεγάλης κρίσης που έπληξε τη χώρα και κατάφερε να κρατήσει την Alpha Bank, όρθια και ισχυρή με τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.
Σε λίγες ημέρες ο κ. Μαντζούνης θα παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του. Η διαδικασία είναι, όπως πρέπει να είναι, αντάξια της διαδρομής μιας ιστορικής τράπεζας. Η Alpha Bank από πολύ νωρίς, πριν τις υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, προχώρησε στην υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων δομών εταιρικής διακυβέρνησης και τη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου με προσωπικότητες και έμπειρους, καταξιωμένους, τραπεζικούς από όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις εταιρικές δομές, τους ορθούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, την αντικειμενική αξιολόγηση και την αξιοκρατία θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο να ολοκληρώσει την επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.
Η διαδικασία επιλογής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, δεν αφορά μόνον την Alpha Bank: σηματοδοτεί το νέο πρότυπο για την μετάβαση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, όπου μέσα από σταθερούς κανόνες και διαδικασίες θα εξασφαλίζεται ότι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός, το ήθος και οι ηγετικές ικανότητες θα αποτελούν τα μόνα κριτήρια επιλογής.
(Πρώτη δημοσίευση Economistas)