ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «ταξίδι» στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις άρχισε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την πρώτη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο να θέσει κανόνες και όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη με μια προσέγγιση «βασισμένη στον κίνδυνο». Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο ενέκριναν πριν λίγες ημέρες τη νέα νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην ΕΕ. Η νέα νομοθεσία ακολουθεί μία προσέγγιση «βασισμένη στον κίνδυνο». Με άλλα λόγια, οι διάφοροι τύποι ΤΝ κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση τους, ενώ οι κανόνες θα αυστηροποιούνται και οι απαιτήσεις διαφάνειας θα αυξάνονται όσο μεγαλύτεροι είναι αυτοί οι κίνδυνοι.

Συστήματα ΤΝ που θα απαγορεύονται αυστηρά από την ΕΕ είναι αυτά που:

  • αναπτύσσουν υποσυνείδητες τεχνικές χειραγώγησης,
  • αποσπούν και χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για την κατηγοριοποίηση ("βαθμολόγηση") των πολιτών με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις κλπ,
  • χρησιμοποιούν την ΤΝ για προληπτική αστυνόμευση ή μαζική επιτήρηση.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ θα ξεκινήσει ουσιαστικά να εφαρμόζεται σε δύο χρόνια. Ευχόμαστε ειλικρινά η συγκεκριμένη Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (EU Artificial Intelligence Act) να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις τεράστιες προκλήσεις που η ΤΝ θέτει για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ασφαλώς και ο «κλασικός» στόχος περί εναρμόνισης των κανόνων που διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Το ίδιο ισχύει και για την πολυπόθητη τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας στην ΕΕ και για την αξιοποίηση των ευκαιριών που η λελογισμένη και ηθική αξιοποίηση της ΤΝ καθιστούν εφικτές.

Το νέο νομοθέτημα της ΕΕ για την ΤΝ, πρώτο τέτοιο στον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σημείο αναφοράς για την τεχνολογική νομοθεσία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι γνώμονες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, η ασφάλεια, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα κ.ά., πρέπει να ακολουθηθούν και να επιτευχθούν.

Εκτιμούμε ότι το νέο «τεχνολογικό ταξίδι» στο οποίο η ΤΝ μας εισάγει καθημερινά ολοένα και περισσότερο θα έχει πολλές «ανηφόρες». Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Ίδωμεν.

* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι οικονομολόγος ([email protected]).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Cyprus-Kypros-Economy
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε ενάρετο κύκλο η κυπριακή οικονομία με ισχυρές τράπεζες και δημοσιονομικά

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση των κυπριακών τραπεζών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ισχυροποίησης της κυπριακής οικονομίας. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στρατηγικές συνεργασίες και ευκαιρίες για τη βιομηχανική πολιτική της Ελλάδας

Η έκθεση Λέτα υπογραμμίζει την ανάγκη η βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης να γίνει πιο «ευρωπαϊκή», με την έννοια των ευρύτερων συμμαχιών σε διακρατικό επίπεδο. Γράφουν Άγγελος Τσακανίκας - Πέτρος Δήμας*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει: Γιατί είναι μονόδρομος ο κοινός δανεισμός

Είναι απολύτως κρίσιμη η ενίσχυση των σοσιαλιστικών, που διεκδικούν τη μονιμοποίηση του κοινού δανεισμού, την ταχύτερη ενοποίηση, μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Συμφωνία και την ενίσχυση του Αναπτυξιακού Κράτους. Γράφει ο Ηλίας Κικίλιας*.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
papastergiou, παπαστεργιου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών απαιτεί συνέργειες των κρατών

«Η νέα ψηφιακή νομοθεσία και οι κανονισμοί απαιτούν μια σφαιρική προσέγγιση για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να επιτύχουν τους στόχους τους» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.