Το ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές κλίμα σε συνδυασμό με τη διάθεση μερίδας των επενδυτών να κατοχυρώσουν κέρδη, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, διατηρούν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πτωτική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται εκ νέου από το ορόσημο των 1.200 μονάδων.
Στην Ευρώπη οι κορυφαίοι δείκτες βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων, με αφορμή και μία σειρά εταιρικών μεγεθών γ' τριμήνου κατώτερων των προσδοκιών και εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στην Αθήνα και προεξόφληση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα, με τον DAX να υποχωρεί 1,31%. Ανάλογα αρνητικό το κλίμα και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,71%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρνητικά τη συνεδρίαση και παραμένει υπό πίεση, ενώ στις 11:53 εμφανίζει απώλειες 0,96% στις 1.173,84 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 18,9 εκατ. ευρώ και 22 μετοχές να εμφανίζουν κέρδη έναντι 56 που υποχωρούν. Στο -0,81% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 0,74%.
Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη με πτώση 1,71%. Απώλειες 1,63% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,91%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,32% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,83% χαμηλότερα. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, μετά το deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit και εν αναμονή της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Εθνική Τράπεζα. Ήδη το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει τις επαφές με τη UniCredit μετά την προσφορά της ιταλικής τράπεζας για απόκτηση του 9% της Alpha Bank που έχει το Ταμείο στην κατοχή του, ενώ παράλληλα «τρέχει» και το placement για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα θετικά σχόλια για τη συμφωνία της Alpha Bank τόσο από τους αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης, όσο και από θεσμικούς παράγοντες όπως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε σημερινή του έκθεση ο οίκος Moody's σημειώνει ότι η συμφωνία είναι πιστωτικά θετική τόσο για την Alpha Bank όσο και για τη UniCredit και προσθέτει ότι θα δώσει ώθηση στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ σε χθεσινή της συνέντευξη σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο τρεις μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή του ΟΠΑΠ με κέρδη 1,37%, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύεται 0,54%. Στο +0,33% ο Mytilineos, στον απόηχο της ανακοίνωσης ισχυρών μεγεθών εννεάμηνου, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 48%. Οριακές απώλειες 0,05% για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ολοκλήρωσε χθες και την εξαγορά της Enel Romania έναντι 1,24 δισ., με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,33%. Απώλειες που ξεπερνούν το -3% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ πτώση άνω του -2% έχουν οι μετοχές των Cenergy, Aegean, Ελλάκτωρ και AutoHellas.
Όπως σημειώνει σε σχόλιό του για την πορεία της αγοράς ο αναλυτής κ. Π. Στεριώτης «Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «αναπαύεται» στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους.
«Οι καιροί ου μενετοί», δηλαδή οι ευκαιρίες δεν περιμένουν για τους Έλληνες Επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των εισηγμένων από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.
Χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, με την Οικονομία μας να ξαναμπαίνει στα «επενδυτικά σαλόνια» και τις -αλήστου μνήμης- εποχές που κατατάσσετο στην κατηγορία «σκουπίδια» να ανήκουν στο παρελθόν.
Η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου θεωρούμε ότι δεν θα αποτελέσει «έκπληξη». Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τις Αγορές Ομολόγων, η απόδοση (yield) για διακράτηση ως τη λήξη του ελληνικού δεκαετούς είναι χαμηλότερη από αυτήν των αντίστοιχων ιταλικών και αμερικάνικων, εξέλιξη θετική για την αναχρηματοδότηση ελληνικού κρατικού και διεθνούς εταιρικού χρέους.
Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη παραμένουν, βεβαίως, όπως επανέλαβε σήμερα η ΕΚΤ, κάτι που απεικονίζεται και από την υποχώρηση του Ευρώ στα διεθνή «φορεξάδικα». Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι Οίκοι Αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν «ασπίδες» προστασίας για τα ελληνικά στοιχεία Ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα».
Η εμπιστοσύνη των Επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η Χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις».