ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά σε συνέντευξη τύπου με αμερικανικές σημαίες στο φόντο.

Ρούμπιο: Οι Ισραηλινοί να νιώθουν άνετα με τη διεθνή δύναμη ασφαλείας

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Κιριάτ Γκατ πως μέλη της διεθνούς δύναμης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι χώρες που εμπιστεύεται το Ισραήλ, ενώ το σχέδιο Τραμπ προβλέπει αφοπλισμό Χαμάς και ανοικοδόμηση Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε από το Κιριάτ Γκατ στο νότιο Ισραήλ ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με τα μέλη της διεθνούς δύναμης που θα αναλάβει την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Όπως ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο από το Στρατιωτικο-Πολιτικό Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί υπό αμερικανική εποπτεία, υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη δύναμη αυτή, αλλά τόνισε πως «θα πρέπει να είναι πρόσωπα ή χώρες με τις οποίες το Ισραήλ αισθάνεται άνετα».

Σύμφωνα με τις επόμενες φάσεις του «σχεδίου Τραμπ», προβλέπεται νέα αναδίπλωση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, αφοπλισμός της Χαμάς, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας και ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ισραήλ δύσκολα θα προχωρήσει σε προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υποβαθμίζοντας τη σημασία της σχετικής ψηφοφορίας που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στην Κνεσέτ.

«Αρκεί να πούμε ότι πιστεύουμε πως αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Συντονιστικό Κέντρο. Επισήμανε ότι «σε νομοθετικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για να μπορέσει να συμβεί αυτό», προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε συνολικά τη διαδικασία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ακόμη ότι αρκετές χώρες είναι έτοιμες να αποκαταστήσουν σχέσεις με το Ισραήλ, ωστόσο η τελική απόφαση εξαρτάται από μια ευρύτερη περιφερειακή συμφωνία.

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερα κράτη να ενταχθούν στις συμφωνίες του Αβραάμ, στο πλαίσιο των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ από το 2020. Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι πολλές οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτές τις συμφωνίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς θα παραδώσει στο Ισραήλ τις σορούς δύο ομήρων

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς θα παραδώσει στο Ισραήλ δύο σορούς ομήρων σήμερα στις 16:00, ως μέρος της κατάπαυσης πυρός. Μέχρι στιγμής, έχουν επιστραφεί τα λείψανα 15 από τους 28 νεκρούς που κρατούνταν στη Γάζα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Τούρκοι διασώστες στη Ράφα περιμένουν άδεια εισόδου από Ισραήλ

Τούρκοι διασώστες της AFAD παραμένουν στη Ράφα εν αναμονή άδειας από το Ισραήλ για να μπουν στη Γάζα και να αναζητήσουν πτώματα, ανάμεσά τους και Ισραηλινών ομήρων. Το Ισραήλ, σύμφωνα με τουρκική πηγή, δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή στοχευμένη επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένη επιδρομή στη Μπέιτ Λαχία της Γάζας, πλήττοντας αποθήκη όπλων. Συνολικά οι επιδρομές άφησαν πάνω από 100 νεκρούς, βάσει παλαιστινιακών στοιχείων, ενώ συνεχίζεται η εκεχειρία.
Ισραηλινό μαχητικό αεροσκαφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχές στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Γάζα λίγο μετά την εντολή του Νετανιάχου για άμεσες επιθέσεις, καταγγέλλοντας παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με μαρτυρίες και επίσημη ανακοίνωση.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για άμεσες επιθέσεις στη Γάζα

Ο Νετανιάχου διέταξε άμεσες σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Χαμάς παρέδωσε ξανά λείψανα ομήρου που είχε ήδη παραλάβει ο ισραη