Η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα χαμηλά 5 μηνών είναι μεν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, από την άλλη δεν τη θεωρούμε αξιόπιστη, αλλά ένα γερό «τίναγμα της ψόφιας γάτας», για να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκό.
Κλειδί θα είναι η πολυήμερη (ή μη) παραμονή του ΓΔ άνω των 1.140-1.160 μονάδων, περιοχή που θεωρούμε «οχυρό μάχης», καθώς εκεί κείται ο μακροπρόθεσμος, διακοσάρης εκθετικός κινητός μέσος όρος.
Σε ό,τι αφορά τον βαρύδεικτο Τραπεζικό, με κίνδυνο να επαναλαμβανόμαστε, είναι ικανός τόσο για το χειρότερο (προπομπός στις πτώσεις) όσο και για εκρηκτικά ράλι που συμπαρασύρουν το σύνολο της Αγοράς.
Η εμμονή των επενδυτών της λεωφόρου Αθηνών και των σταθμίσεων με τον εν λόγω Δείκτη προκαλεί αμφιβολίες, πάντως για την ώρα συγκρατούμε ότι και αυτός ανθίσταται στις πιέσεις με ελατήριο τον αντίστοιχο ΚΜΟ του.
Ό,τι και να λέμε (υπέρ και κατά) της τάσης και της κόντρα-τάσης του ΧΑ, το διεθνές (και κατά συνέπεια και το ελληνικό) επενδυτικό περιβάλλον επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Πετρέλαιο, την υψηλή μεταβλητότητα των ομολογιακών αποδόσεων και από την αίσθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες τα έχουν «λίγο χαμένα».
Σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι Αγορές έχουν αντιδράσει έως τώρα ψύχραιμα, κάτι που δείχνει ότι στα Χρηματιστήρια, κάποιες φορές τα αρνητικά νέα εκλαμβάνονται ως αφορμές ανόδου και τούμπαλιν.
Σε ό,τι αφορά τα Επιτόκια, εκτιμούμε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα παρεμβατικά τους, όπως οι Ταύροι ήλπιζαν, και ενώ αυτές τις ώρες γίνεται η αποτίμηση των μηνιαίων στοιχείων Πληθωρισμού των ΗΠΑ.
Όπως και να έχει, τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν το κόστος των επιχειρήσεων και μειώνουν τις ελπίδες καθαρής κερδοφορίας και βιωσιμότητάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ, τους δείκτες P/E και την προεξόφληση των Μετοχών.
Εδώ σημειώνουμε ότι η υψηλή απόδοση των μακροπρόθεσμων Ομολόγων υπερβαίνει συχνά τις μερισματικές αποδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιριών, όπερ περιορίζει την ελκυστικότητα των Μετοχών ως στοιχείο Ενεργητικού έναντι των Ομολόγων.
* Ο Πέτρος Στεριώτης ([email protected]) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.