Ανοδική παραμένει συνολικά η τάση του Γενικού Δείκτη, με την διόρθωση του Αυγούστου να μην ανατρέπει τη γενική εικόνα. Οι λόγοι της υποχώρησης του ΓΔ από τα υπερεννιαετή υψηλά του ήταν κυρίως η πρόσφατη αδυναμία της Wall Street, οι «υπεραγορασμένοι» μετρητές και η καλοκαιρινή απουσία νέου αγοραστικού όγκου.
Δεδομένων των συνθηκών, οι επενδυτές μακρόπνοης διακράτησης μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από τον Αύγουστο της λεωφόρου Αθηνών. Όπως έχουμε πει, τα Χρηματιστήρια θέλουν "φρέσκο χρήμα" για να ανέβουν, κάτι που δεν ισχύει για τις πτώσεις.
Ακόμη και το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε κάποιον κορεσμό από την πορεία των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές παρά τις φετινές εντυπωσιακές αποδόσεις και μάλιστα εν μέσω των αρνητικών μακροοικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης (επίμονος πληθωρισμός, ισχνή ανάπτυξη, γεωπολιτικές προκλήσεις).
Τα χαμηλά του Αυγούστου δείχνουν το επίπεδο στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα ενδεικτικά stop-long επί του ΓΔ (πέριξ των 1.260 μονάδων).
Βραχυπρόθεσμα θα αναμένουμε την ολοκλήρωση του rebalancing το οποίο «αναστατώνει» τους όγκους συναλλαγών προς και μακριά από ελληνικούς τίτλους, η στάθμιση των οποίων αυξάνεται και μειώνεται, αντίστοιχα, για όσα παθητικά χαρτοφυλάκια είναι εκ του καταστατικού τους υποχρεωμένα να ακολουθούν τη στάθμιση διεθνών μετοχικών δεικτών-«καλαθιών».
Σε διεθνές επίπεδο, ο τεχνολογικός Nasdaq έχει «βγάλει από τα ρούχα τους» όσους μετράνε το ιστορικό κάποιων θεμελιωδών, με τις αποτιμήσεις να βασίζονται πλέον σε ισχυρές δόσεις momentum και... επιστημονικής φαντασίας και τους Επενδυτές να αγνοούν τα μεγάλα εταιρικά «κανόνια» στην Κίνα αλλά και αυτά που προηγήθηκαν στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα.
Δεν συμμεριζόμαστε την πίστη ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες άμεσα να ανακρούσουν πρύμναν στο θέμα της επιτοκιακής σύσφιξης - άλλωστε οι ίδιες έχουν λεκτικά περιορίσει αρκετά τις εν λόγω προσδοκίες.
Το πολύκροτο συμπόσιο της Κεντρικής Τράπεζας ΗΠΑ στο Jackson Hole δεν μας έκανε σοφότερους ως προς τα επόμενες κινήσεις της και πλέον λέμε «Κυριακή κοντή γιορτή», με την επόμενη Σύνοδο της ΕΚΤ να είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου.
* Ο Πέτρος Στεριώτης ([email protected]) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.