ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

«Άμυνα» στις εισαγόμενες πιέσεις από το ΧΑ, σταθεροποιητική πορεία

Με ψύχραιμο τρόπο αντιδρά το ΧΑ στον νέο τραπεζικό φόρο στην Ιταλία και την υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από τη Moody's. Με κέρδη αρκετά blue chips.

Ψύχραιμα, προς το παρόν, αντιμετωπίζουν οι επενδυτές το «διπλό» κτύπημα που αφορά ιταλικές και αμερικανικές τράπεζες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τράπεζες κινούνται με μεικτά πρόσημα, αλλά χωρίς «υπερβολικές» μεταβολές. 

Το μεγάλο «θύμα» στην Ευρώπη είναι η ιταλική αγορά με τον FTSE MIB να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ η πτώση για τις ιταλικές τράπεζες ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 7%. Πτώση 0,39% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,49%. Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,37%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:52 βρίσκεται στο -0,07% και τις 1.319,74 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11,6 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,07% χαμηλότερα. 

Στο -0,33% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,38%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται μόλις 0,03%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,28% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,62% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ElvalHalcor και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ενισχύονται άνω του 1%, ενώ 0,94% υψηλότερα κινείται αυτή της Mytilineos. Κέρδη 0,42% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να έχει οριακή άνοδο 0,13%, ενώ στο +0,27% βρίσκεται η Coca-Cola HBC. Πιέσεις για ΔΕΗ και απώλειες 1,04%. 

Πέραν της επιβολής έκτακτου φόρου στα έσοδα των τραπεζών από την ιταλική κυβέρνηση, αρνητική επίδραση στον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει και η υποβάθμιση 10 μικρών και μεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ από τη Moody's και η ένταξη υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση ακόμη έξι μεγαλύτερων ομίλων. 

Το μεγαλύτερο πάντως σοκ προήλθε από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς η απόφασή της δεν ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και πιθανώς δημιουργεί «προηγούμενο» και για άλλες χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις υπό τη δικαιολογία ότι η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ «φουσκώνει» τα έσοδα από τόκους των τραπεζών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ