Συνεχείς εναλλαγές πρόσημων χαρακτήρισαν την πρώτη ώρα συνεδρίασης του ΧΑ, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Scope. Ακόμη και εάν ο οίκος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 4 που αναγνωρίζει η ΕΚΤ η αναβάθμιση αποτελεί ένα καθ' όλα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία.
Οριακές οι μεταβολές για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,10%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,02%. Καλύτερη πορεία για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 11:37 εμφανίζει κέρδη 0,27% στις 1.323,14 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 13,3 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,27% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,01% υψηλότερα.
Στο +0,27% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,22%, τη Eurobank να ενισχύεται %, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,16%, ενώ την καλύτερη πορεία ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 1,15%. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών της Alpha Bank, την Τετάρτη.
Συνεχίζει τη θετική του πορεία ο ΟΤΕ με κέρδη 1,47%, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 1,22%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται 0,09% και η Coca-Cola HBC έχει απώλειες 0,65%. Κέρδη άνω του 1% για τη Motor Oil, ενώ κοντά στο 1% υψηλότερα βρίσκεται η AutoHellas.
Η απόφαση της Scope ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ωστόσο, έρχεται να ενισχύσει το θετικό κλίμα και τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία καθώς και την εκτίμηση ότι η «επίσημη» ανάκτηση του investment grade βρίσκεται προ των πυλών. Επίσημη με την έννοια ότι το επόμενο διάστημα, πιθανότατα το φθινόπωρο, σε αντίστοιχη κίνηση αναβάθμισης θα προχωρήσει και κάποιος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης -S&P, Moody's, Fitch, DBRS- τις αξιολογήσεις των οποίων αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στο καθεστώς «κανονικής» επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει το φθινόπωρο με τη σφραγίδα της DBRS. Σημειώνεται ότι πριν την Scope, στις 31 Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I που επίσης δεν «αναγνωρίζεται» από την ΕΚΤ, ήταν ο πρώτος που προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς investment grade.