Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς μετά την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας, σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.
Αν και η απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ωστόσο, έρχεται να ενισχύσει το θετικό κλίμα και τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία καθώς και την εκτίμηση ότι η «επίσημη» ανάκτηση του investment grade βρίσκεται προ των πυλών. Επίσημη με την έννοια ότι το επόμενο διάστημα, πιθανότατα το φθινόπωρο, σε αντίστοιχη κίνηση αναβάθμισης θα προχωρήσει και κάποιος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης -S&P, Moody's, Fitch, DBRS- τις αξιολογήσεις των οποίων αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στο καθεστώς «κανονικής» επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει το φθινόπωρο με τη σφραγίδα της DBRS. Σημειώνεται ότι πριν την Scope, στις 31 Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I που επίσης δεν «αναγνωρίζεται» από την ΕΚΤ, ήταν ο πρώτος που προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς investment grade.
Αν και σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επάνοδο της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τη μεγάλη αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές θα υπάρξουν πολλά οφέλη από την αναβάθμιση.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ορόσημο για την εγχώρια οικονομία καθώς πέραν ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των ταμείων όλου του κόσμου μπορούν να επενδύουν μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και έτσι με την αναβάθμιση η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί στο επενδυτικό ραντάρ μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Επίδειξη δύναμης από το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα, για άλλη μια φορά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έναντι της μεγάλης αναστάτωσης που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Fitch, απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση της αγοράς την περασμένη Τετάρτη όπου στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.281,70 μονάδες καταγράφοντας απώλειες άνω του -4%. Οι αγοραστές γρήγορα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την πτώση των τιμών, στις τράπεζες και σε πολλά άλλα blue chips, με αποτέλεσμα η αγορά να ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών με την αγορά να κερδίζει έκτοτε κοντά στις 40 μονάδες.
Το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο, ειδικά για την περίοδο του Αυγούστου που βρισκόμαστε, με καύσιμη ύλη τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα επιχειρηματικά deals και φυσικά των προσδοκιών αναβάθμισης της οικονομίας που όλα μαζί οδηγούν σε μπαράζ αναβαθμίσεων μετοχών όλων των κλάδων.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για υπερθέρμανση και είναι γεγονός ότι οι αποτιμήσεις πολλών εταιριών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία 2ετία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών είναι πιεστεί αδικαιολόγητα τα χρόνια της κρίσης και ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ακολουθήσει αντίθετο δρόμο, για περισσότερο από 10 χρόνια, από τα ξένα χρηματιστήρια που σημείωσαν πολύ μεγάλη άνοδο.
Η κατάσταση στις ξένες αγορές, το φάσμα της ύφεσης στη γερμανική οικονομία και το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω διόρθωσης των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποτελεί έναν κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει και την εγχώρια αγορά.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη Ιούλιος 2022 - Αύγουστος 2023