ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο με επιθετικές ρευστοποιήσεις σε τράπεζες – blue chips

Κάτω από τις 1.300 μον. ο ΓΔ με απώλειες άνω του 3%. Στο 1 προς 17 διαμορφώνεται η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Σοκ στις διεθνείς αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

«Βουτιά» σημειώνουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινές συνεδρίασης με τους επενδυτές να προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ να βαραίνει την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 11.48 καταγράφει μεγάλες απώλειες της τάξης του -3,19% και διαπραγματεύεται στις 1.282,09 μονάδες. Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες -2,93% ενώ ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -3,46%.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που παρουσιάζει η συνεδρίαση είναι ότι η αναλογία ανοδικών καθοδικών μετοχών διαμορφώνεται σε 1 προς 17. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει πτώση -3,85% με την μετοχή της Alpha Bank να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες άνω του -5%. Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί -4,04% της Τράπεζας Πειραιώς -3,65% ενώ η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά -2,48%.

Μεγάλες απώλειες άνω του -5% σημειώνουν η Intrakat, Cenergy, Alpha Bank, Mytilineos και Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Απώλειες άνω του -4% για την ΔΕΗ, Βιοχάλκο και την ΕΧΑΕ ενώ το σύνολο σχεδόν των μετοχών εμφανίζει μεγάλες απώλειες. Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν, με απώλειες μικρότερες του -1%, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Η εγχώρια αγορά εδώ και αρκετές ημέρες είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά από ένα πολύμηνο ράλι που απέφερε κέρδη για το Γενικό Δείκτη της τάξης του +67% από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο το έναυσμα για την πυροδότηση των ρευστοποιήσεων έδωσαν οι διεθνείς αγορές οι οποίες σήμερα σημειώνουν «βουτιά» μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch.

Σοκ στις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ πριν, τονίζοντας ότι έχουν αρκετές δημοσιονομικές ανισορροπίες, με αφορμή και το «δράμα» για τη συμφωνία αύξησης του ορίου του χρέους. Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε ως λανθασμένη την κίνηση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν πρόκειται να βλάψει σημαντικά το κόστος δανεισμού της ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου.

Αυτή την ώρα στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά -1,7%, στο Παρίσι ο CAC κατά -1,6% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες -1,9%. Στη Wall Street τα futures του Dow Jones σημειώνουν απώλειες -0,80% ενώ του S&P 500 υποχωρούν σε ποσοστό -1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
ΑΓΟΡΕΣ

BusinessDaily Podcast: Τέλεια καταιγίδα στις αγορές και sell off μετοχών

Οι δημοσιογράφοι του BD Γιάννης Παπαδογιάννης και Νώντας Χαλδούπης συζητούν για την «βύθιση» των χρηματιστηρίων, τους λόγους που πυροδότησαν το sell off των μετοχών σε Ασία - ΗΠΑ και Ευρώπη και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.