Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη δυναμική της η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εν μέσω… θέρους, πετυχαίνει νέα υψηλά εννέα και πλέον ετών, δεκάδες μετοχές κινούνται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά ρεκόρ, υπάρχει επιχειρηματική κινητικότητα, πακέτα και deals, ενώ οι συναλλαγές κρατούνται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα.
Κλάδοι όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική βρίσκονται στην αιχμή των επιχειρηματικών διεργασιών, ενώ την εβδομάδα που παρήλθε έλαβε χώρα ένα ακόμη deal στις ασφάλειες, καθώς η Υδρόγειος Ασφαλιστική εξαγοράστηκε από την ιταλική Reale.
Η αγορά με το που βελτιώθηκε το κλίμα στις διεθνείς αγορές κινήθηκε εκ νέου έντονα ανοδικά εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, με αύξηση συναλλαγών, σημαντικά κέρδη για πληθώρα μετοχών όλων των κεφαλαιοποιήσεων και πολλά υποσχόμενο κλίμα.
Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που ήταν εξισορρόπησης και αφομοίωσης κεκτημένων, το πενθήμερο που παρήλθε ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον, με τον Γ.Δ. να κερδίζει 3,70%, τον FTSE 25 στο +4,30%, τον Mid Cap +4,20% και τον τραπεζικό δείκτη στο +6,56%. Συνάμα, αυτή την εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 103,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 29% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Παρά τα ισχυρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου που έχουν φέρει το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων παγκόσμια, ο Ιούλιος στις πρώτες δύο εβδομάδες επίσης κινείται ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 3,68%, τον FTSE 25 επίσης κατά 3,68%, ο Mid Cap βρίσκεται στο +7,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 8,06%.
Έτσι, από την αρχή του έτους το Χ.Α διευρύνει περαιτέρω τις αποδόσεις του αλλά και την απόσταση από τις διεθνείς αγορές, οδεύοντας – όπως δείχνουν τα πράγματα – για την καλύτερη χρονιά μετά το 1999, έτος που έτσι κι αλλιώς ήταν ειδικών συνθηκών και δεν μπαίνει σε συγκρίσεις με τη σημερινή πραγματικότητα.
Ο Γ.Δ. ενισχύεται το 2023 σε ποσοστό 42,57%, ο FTSE 25 κερδίζει 42,69%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 51,97% έχοντας βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στις αποδόσεις με +70,23%. Για την ιστορία, θυμίζουμε πως το 2019, που ήταν επίσης μια εκλογική χρονιά για το Χ.Α., ο Γ.Δ. έβγαλε το έτος με άνοδο 50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ράλι +101%.
Καταλύτης τα αποτελέσματα εξαμήνου
Πλέον, ένας από τους κύριους καταλύτες που αναμένει η αγορά για να κάνει τους υπολογισμούς των αποτιμήσεων, θα είναι τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου και εξαμήνου. Ήδη πληθώρα μετοχών κινούνται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά και οι επιδόσεις των εισηγμένων θα πρέπει να «δικαιολογήσουν» κάποιες αποτιμήσεις που – σε αρκετές περιπτώσεις – δεν έχουν προηγούμενο.
Θυμίζουμε πως μετοχές όπως Mytilineos, Aegean Airlines, Jumbo, Autohellas, Cenergy Holdings, Epsilon Net, Profile Software και ορισμένες ακόμη κινούνται πέριξ των ιστορικών υψηλών τους, ή υπολείπονται ελάχιστα. Συνάμα, δεκάδες είναι οι μετοχές που κινούνται σε υψηλά τριών, πέντε, δέκα ή και δεκαπέντε ετών.
Τα μεγέθη εξαμήνου λοιπόν θα δώσουν μια ευκαιρία «ζυγίσματος», σε μια αγορά που έχει πληθώρα μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap σε άνοδο από 50% έως +135% φέτος. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο πήχης των αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του εξαμήνου έχει μπει στα 3,1 δισ. ευρώ για τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες, ενώ οι τράπεζες θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών του α’ τριμήνου του 2023 που αφορούν μια αμιγώς λειτουργική επίδοση, αφού τα περυσινά μεγέθη είναι θετικά φορτισμένα με κέρδη από ομόλογα και πωλήσεις θυγατρικών».
Παράλληλα, ο αναλυτής σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, η Αγορά δεν περιμένει τόσο να ακούσει τι έγινε στο α’ εξάμηνο, αλλά να διαπιστώσει αν οι τάσεις διατηρούνται ή βελτιώνονται στη συνέχεια ώστε να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών. Η περίοδος αυτή εκκινεί τη Δευτέρα 24/07 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10 Αυγούστου».
Ο κ. Χατζηδάκης κάνει αναφορά και στην εβδομάδα που πέρασε όπου η χώρα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μετά τις εκλογές τονίζοντας πως «το επενδυτικό τοπίο σε εκδόσεις σταθερού εισοδήματος δείχνει ιδιαίτερα δραστήριο καθώς σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ δηλώνοντας το “ολιστικό” ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές αξίες.
Σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται για την ένταση στην κινητικότητα των επενδυτών, τόσο οι μετοχές όσο και τα ελληνικά ομόλογα διατηρούνται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, υπό το πρίσμα της επενδυτικής αναβάθμισης αλλά και της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, που ως τάση δείχνει να ακουμπά την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών».
Σε δεύτερο χρόνο, σημειώνει ο αναλυτής, «η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ολοκλήρωση πολύμηνων εγχειρημάτων που βρίσκονται σε τελική φάση καθώς και τη ροή νέων από την διαδικασία πώλησης των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ». Στο σημείο αυτό θυμίζουμε πως στα τέλη Ιουλίου υπάρχουν τα ευρωπαϊκά στρες τεστ για τις τράπεζες, από τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά τους, που αποτελεί και το κλειδί για να επιτρέψει ο εποπτικός μηχανισμός την επανεκκίνηση διανομής μερισμάτων από τον επόμενο χρόνο.
Οι εκθέσεις – αναλύσεις εγχώριων αλλά κυρίως διεθνών επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους ίδιους οίκους να προβαίνουν σε ανοδικές αναπροσαρμογές στις τιμές – στόχους, μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών ή και εβδομάδων!
Βεβαίως, υποστηρικτικό είναι ξανά και το διεθνές κλίμα, καθώς πέρασε η ανησυχία της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου περί μεγάλης επιμήκυνσης της περιόδου που τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, που ταλάνισαν τους δείκτες. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενόμενων, αναπτερώνοντας της ελπίδες για ολοκλήρωση του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται πιο έντονα στα παράγωγα των επόμενων μηνών.
Οι αγορές υποδέχθηκαν το νέο με ιδιαίτερα θετικό τρόπο καθώς οι μήνες που ακολουθούν έως και τον Σεπτέμβριο προκρίνουν το σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών αφού πέρυσι είχαν σημειωθεί τιμές ρεκόρ στην ενέργεια. Ήδη, κάποιοι διεθνείς δείκτες, κινούνται σε υψηλά 15 μηνών.
Τεχνικά δεδομένα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής της Beta τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επαφή με τα υψηλά εννέα ετών και τον ανοδικό στόχο των 1.370 μονάδων. Η κατοχύρωση κερδών στα επίπεδα των 1.320 μονάδων ήταν συνεπής με την υπεραγορασμένη εικόνα των ταλαντωτών, έδειξε ωστόσο πόσο γρήγορη και ρηχή είναι μια διόρθωση επί του παρόντος.
Με την υπέρβαση των 1.300 μονάδων ο MACD επανέκαμψε εκ νέου ανοδικά και πλέον όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών παραμένει αγορασμένο. Οι 1.270 μονάδες αποτελούν πλέον το πρώτο σκαλοπάτι στήριξης, ενώ ανοδικά τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική (και ίσως η μόνη αξιόπιστη) αντίσταση.
Η ερχόμενη εβδομάδα δίνει εκ νέου προβάδισμα στους αγοραστές, ενδεχομένως ο «βηματισμός» να μετριαστεί αφού πλέον η διαπραγμάτευση σε πολλές μετοχές του FTSE-25 γίνεται σε αχαρτογράφητες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών να επιβραδύνουν την δυναμική της ανόδου».