Re-rating για την εγχώρια αγορά προκαλεί το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, με τον κύριο στόχο να παραμένει αυτός της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Axia Research.
Σε αυτήν αναφέρει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποδώσει αποτελέσματα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν το μέσο όρο των επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης. Δεδομένων των θετικών καταλυτικών παραγόντων που βρίσκονται μπροστά, όπως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα (και πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 23). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από την επενδυτική στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS
Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, οδηγώντας σε θετική αντίδραση τις μετοχές. Παράλληλα τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς IG, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση, συγκρινόμενη ευνοϊκά με ομοειδείς χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση IG. Η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών έναντι της Ισπανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, περίπου στις 27 μ.β.. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο premium σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατέχεται από τον επίσημο τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 έτη και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.
Η ελληνική αγορά μετοχών κατέγραψε κέρδη 36,5% από την αρχή του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Market με 3,72%) και ευρωπαϊκών δεικτών (EURO STOXX Index με 9,43%), λόγω του ισχυρού μακροοικονομικού πλαισίου που αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο. Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να εμπλακούν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία λόγω του ότι δεν έχει ακόμη κατακτηθεί.
Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας επίσης στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να επαναπροσδιορίσει την ανοδική της πορεία. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διανύει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κίνδυνο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική η ελληνική οικονομία να αποκτήσει καθεστώς IG, και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, να προσθέσουν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.