Μία ακόμη συνεδρίαση όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από την Ευρώπη, επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο, μετά τη χθεσινή πτώση και βρίσκοντας στηρίγματα σε αρκετές μετοχές.
Η λαίλαπα αυξήσεων επιτοκίων και η αναμονή για ανάλογες κινήσεις τους επόμενους μήνες από ΕΚΤ και Fed διατηρεί σε αρνητική πορεία την Ευρώπη, που ετοιμάζεται να κλείσει τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Δεκέμβριο, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,08%, ενώ απώλειες 0,67% εμφανίζει ο DAX. Αρνητική η εικόνα και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,41%.
Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης στις 11:38 εμφανίζει κέρδη 0,52% στις 1.269,63 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ 58 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 25 κινούνται με απώλειες. Άνοδος 0,53% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,80% υψηλότερα.
Επιστροφή, μετά τη χθεσινή διόρθωση, σε ανοδική πορεία και για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 0,89%. Στο +0,47% η Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,26%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 0,87%, την Τρ. Πειραιώς να εμφανίζει κέρδη 0,86% και την Attica Bank στο +0,93%.
Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τη Motor Oil να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% κινείται ο τίτλος της Cenergy. Στο +0,55% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να ενισχύεται 0,60% και τη ΔΕΗ να κινείται 0,25% υψηλότερα. Αντίθετα ήπιες πιέσεις δέχεται ο ΟΠΑΠ με απώλειες 0,06%.
Η αγορά προετοιμάζεται για τις εκλογές της Κυριακής έχοντας, ήδη, προεξοφλήσει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με σχηματισμό μίας ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει το μείγμα ούτε στην οικονομική ούτε στη δημοσιονομική πολιτική. Το μεγάλο ερωτηματικό έγκειται κυρίως στο πόσα τελικά κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή και το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για το επίπεδο της αυτοδυναμίας της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι θετικές αναλύσεις – δημοσιεύματα για την Ελλάδα, με το Reuters να τονίζει ότι οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει και παράλληλα το ελληνικό χρέος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο για τα επόμενα έτη.