ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Θέμα κόστους παραμονής στο Χ.Α. άνοιξε η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών

Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) τονίζει ότι τα κόστη αποτελούν αντικίνητρο εισαγωγής νέων μετοχών στο ταμπλό, καθώς είναι δυσανάλογα με τα οφέλη που έχουν οι εταιρείες. Προτείνει να διενεργηθεί ειδική μελέτη.

Σε μια συγκυρία που πολύς λόγος γίνεται για την (σχεδόν πλήρη) αποσύνδεση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την επιχειρηματική κοινότητα όλα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει εικόνα παρακμής, χωρίς διάθεση των μεγάλων ή μικρότερων ελληνικών επιχειρήσεων να εισαχθούν στον επίσημο επενδυτικό θεσμό, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) κάνει παρέμβαση καταθέτοντας ένα πλέγμα προτάσεων, με κυριότερο το ζήτημα του κόστους παραμονής των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Μεταξύ άλλων προτείνει ρηξικέλευθες αποφάσεις για σημαντική υπερέκπτωση του φορολογικού συντελεστή των εισηγμένων, επανεξέταση των πολύ αυστηρών κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης ειδικά για μικρές εταιρείες, διαφορετικό μείγμα εποπτείας, μείωση του συνολικού κόστους συμμόρφωσης για τις εισηγμένες εταιρείες σε σχέση με το μέγεθός τους και μια σειρά άλλων προτάσεων.

Η ΕΝΕΙΣΕΤ δημιουργήθηκε το 2005 από τη συνένωση των δύο τότε οργανώσεων, Σ.ΕΙΣ.ΕΤ. και Ε.Ε.Ε.Χ.Α. και έκτοτε εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ενεργών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς. Είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χ.Α., αλλά και εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που διαπραγματεύονται σε αλλοδαπά χρηματιστήρια (οργανωμένες αγορές και πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης).

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ κ. Αθανάσιος Κουλορίδας, νομικός και Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι εισηγμένες εταιρείες, ίσως δυσανάλογο από τα οφέλη που έχουν, αλλά και στις πολυδαίδαλες και δυσβάστακτες υποχρεώσεις κανονιστικής συμμόρφωσης, που, εν τέλει, λειτουργούν αποθαρρυντικά για την εισαγωγή μιας εταιρείας στο Χ.Α.

Ο ίδιος προτείνει αξιολόγηση του συνολικού κόστους συμμόρφωσης για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες σε σχέση με το μέγεθός τους, σημειώνοντας πως η ΕΝΕΙΣΕΤ προτίθεται να εκπονήσει σχετική έρευνα.

Ουσιαστικά τονίζει ότι η παραμονή στο χρηματιστήριο είναι ακριβή και αποτελεί αντικίνητρο εισαγωγής των μετοχών, ανοίγοντας ένα ευαίσθητο και δύσκολο πολιτικά θέμα, που όμως έχει μεγάλη ουσία για την ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού. Άλλωστε, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουν επισημανθεί από αρκετούς παράγοντες της αγοράς ότι το Χ.Α. δεν είναι ανταγωνιστικό στις τιμές αναφορικά με τη ΝΑ Ευρώπη, διατηρεί πάρα πολλά απαρχαιωμένα κόστη και χωρίς ιδιαίτερο όφελος επιβαρύνσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Κουλορίδας, η αίσθηση των περισσότερων εταιρειών ότι είναι ετεροβαρής, εάν όχι αρνητική, η υφισταμένη ισορροπία μεταξύ του κόστους συμμόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο που συνεπάγεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και του οφέλους που προκύπτει από αυτήν. Σε αυτό το σημείο, τονίζει πως «το κανονιστικό πλαίσιο απαιτείται να είναι ανάλογο των κινδύνων και του μεγέθους της εταιρείας».

Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τη χρηματοδότησή τους από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών όπου το κόστος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του επενδυτή είναι πιο διαχειρίσιμο από το να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά.

Ένα ακόμη ζήτημα που, όπως επεσήμανε ο κ. Κουλορίδας, αποτελεί ασφυκτικό οικονομικό και αναπτυξιακό βάρος για τις εταιρείες είναι η ευθύνη που συνδέεται με τη συμμόρφωση με όλο αυτό το επιβαρυντικό κανονιστικό πλαίσιο, πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα κανόνες ήπιου δικαίου και κατευθυντήριες γραμμές γίνονται νόμοι και υποχρεωτικές ρυθμίσεις, γεγονός που αυξάνει αδικαιολόγητα και δυσανάλογα την ευθύνη των μελών Δ.Σ. έναντι τρίτων, λόγω της εποπτείας που ασκούν.

Η Ένωση Εισηγμένων προτείνει τη θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στο ΧΑ. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα αυτά υπεραποδίδουν. Προτείνει δηλαδή γενναίες φοροαπαλλαγές για εταιρείες που εισάγονται ή παραμένουν στο Χ.Α., ώστε να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις μη εισηγμένες εταιρείες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κουλορίδας.

Να εισαχθεί δηλαδή ένας δίκαιος μηχανισμός για την κατανομή του οφέλους από τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής πληροφορίας που συνεπάγεται η εισαγωγή στο Χ.Α. μεταξύ τους κράτους και της εταιρείας και λειτουργεί ως ένα σημαντικό και δίκαιο κίνητρο εισαγωγής και παραμονής στο ΧΑ.

Προτείνεται να ισχύσουν οριζόντιες παρεμβάσεις μείωσης του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρείες κατά τα πρότυπα της Jobs Act στις ΗΠΑ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Εναλλακτικής Αγοράς ως Growth Market και υποστήριξη αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Άλλες προτάσεις

Θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χ.Α. ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.

Ενίσχυση της ουσιαστικής συμμόρφωσης σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης με υιοθέτηση μοντέλου συμμόρφωσης – άλλως επεξήγηση (comply or explain).

Καθιέρωση μετοχών πολλαπλών δικαιωμάτων ψήφου ώστε να αποσυνδέεται η εισαγωγή και η ρευστότητα από την απώλεια ιδιοκτησίας.

Μετατροπή της ΕΝΑ σε Growth market

Η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει να υπάρξει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες χαμηλής διασποράς ή προβληματικές, να μεταφέρονται στην Εναλλακτική Αγορά, η οποία χρειάζεται να αναβαθμιστεί. Να υπάρχει δηλαδή οικειοθελής μεταφορά στην ΕΝΑ χωρίς υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού βάρους των μικρομεσαίων εισηγμένων. Επίσης προτείνεται η επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων της ΕΝΑ.

Επίσης προτείνεται η απλούστευση υποχρεώσεων εταιρικής διακυβέρνησης για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως π.χ. η κατάργηση υποχρεωτικής συγκρότησης επιτροπών σε μικρές εταιρείες με ολιγάριθμα ΔΣ, μείωση των απαιτήσεων του συστήματος εσωτερικού ελέγχου κ.λπ.

Διαφορετικό μείγμα εποπτείας

Επιπλέον, η Ένωση Εισηγμένων προτείνει να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μείγμα εποπτείας, με συσχέτιση της κυρωτικής αρμοδιότητας της Επιτροπής με την υπαιτιότητα (δόλο η αμέλεια) του παραβάτη. Οι περισσότερες κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς και λόγω του ύψους τους αλλά και των συνεπειών τους και της απαξίας που αποδίδεται στις πράξεις (πχ. πρόστιμο άνω των 10.000 ευρώ συνεπάγεται την ανάκληση του πιστοποιητικού επαγγελματικής επάρκειας του διοικούμενου και άρα αποκλεισμό από την επαγγελματική του δραστηριότητα) θεωρούνται και με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως κυρώσεις ποινικού χαρακτήρα. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να επιβάλλονται χωρίς να ελέγχεται αν υπάρχει δόλος ή αμέλεια. Αντικειμενική ευθύνη κατά την επιβολή κυρώσεων είναι αναχρονιστική και άδικη.

Ειδική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του λεγόμενου καταχρηστικού μετοχικού ακτιβισμού. Για το θέμα υπάρχει εκτενής συζήτηση στη Γερμανία και σε νομικό επίπεδο, καθώς, μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών δύνανται να αξιοποιούν εργαλεία προστασίας των επενδυτών για λόγους μη συνδεόμενους με τον σκοπό που οι ρυθμίσεις αυτές επιτελούν.

Επανατοποθέτηση του χρηματιστηρίου

Τέλος, η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει έως μέτρα για την επανατοποθέτηση του χρηματιστηριακού θεσμού:

  • Διαμόρφωση market segment για ESG
  • Μετατροπή της Εναλλακτικής Αγοράς σε growth market.
  • Διαμόρφωση της ΕΝΑ STEP ως innovation market για startups. Στην Ελλάδα, λόγω μεγέθους ο θεσμός του crowdfunding μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λειτουργίας της ENA STEP ως crowdfunding platform και πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης.
  • Ο συνδυασμός αυτός είναι παγκόσμια καινοτόμος καθώς επιτρέπει τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς ενώ δίδει στο θεσμό crowdfunding τα εχέγγυα ενός διαχειριστή αγοράς.
  • Δημιουργία κοινού fund μελών της αγοράς για την παροχή υπηρεσιών ειδικού διαπραγματευτή για την παροχή ρευστότητας σε επίπεδο ΕΝΑ.
  • Κίνητρα για την εισαγωγή αλλοδαπών εταιρειών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στα «οικογενειακά μαγαζιά» στο ΧΑ, πιο εύκολες οι νέες εισαγωγές

Τουλάχιστον 15% - 25% η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας για την εισαγωγή νέων εταιρειών.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι νέοι κανόνες παιχνιδιού στο ΧΑ και η αργή πορεία για την αναβάθμιση

Πιο πίσω πάει η εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα όρια της διασποράς των εισηγμένων εταιρειών, θα ισχύσει στις αρχές του 2025. Πώς θα ανεβεί το ΧΑ στην πρώτη κατηγορία, ποια κριτήρια των οίκων εκπληρώνονται ήδη.
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.