«Έχουμε καλές εταιρείες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο ΧΑ και να αλλάξουν τη δυναμική του. Ήταν δύσκολη η συγκυρία των τελευταίων ετών για τη χρηματιστηριακή αγορά. Χρειάζονται θετικές εκπλήξεις για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της απαξίωσης».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ και CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Όπως επισήμανε ο κ. Κοντόπουλος, «εμείς θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του ΧΑ προσελκύοντας ξένους επενδυτές με εμβληματικές εισαγωγές όπως το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το οποίο εκτός από την προσέλκυση διεθνών επενδυτών θα κεντρίσει και το ενδιαφέρον του εγχώριου retail».
Ο κ. Κοντόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο pipeline εισαγωγών, το οποίο όπως είπε «πρέπει να δημιουργήσουμε».
Ερωτώμενος ο κ. Κοντόπουλος για τη δυνατότητα ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης (dual listing) από ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως έχουν γίνει ταξίδια για αυτό το σκοπό στη Νέα Υόρκη και τόνισε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νίκος Πορφύρης, διευθυντής λειτουργιών του ΧΑ, διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν νομικά ούτε τεχνολογικά προβλήματα για να γίνει dual listing με τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, ο κ. Κοντόπουλος ανακοίνωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για είσοδο στην Εναλλακτική αγορά του ΧΑ, προερχόμενες από τον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και από παραδοσιακούς κλάδους, όπως των τροφίμων.
Σημειώνεται πως για την Κύρια Αγορά, ετοιμάζονται έως το τέλος του έτους οι υποχρεωτικές δημόσιες εγγραφές των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates, Noval και Οrilina, η Optima Bank το Φθινόπωρο αλλά και το ΔΑΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Τι φέρνουν οι δύο αναβαθμίσεις
Ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε πως η μεγάλη ώθηση στην αγορά θα έρθει με την ανάκτηση από τη χώρα της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση το ΧΑ από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές.
Μάλιστα ο κ. Κοντόπουλος, διευκρίνισε πως τα οφέλη από τις παραπάνω κινήσεις για την αγορά θα είναι ετεροβαρή αφού εκτιμά ότι το 60% - 70% των ροών από νέα κεφάλαια θα προέλθει με την ανάκτηση του investment grade από τη χώρα και θα ακολουθήσει ένα 30% - 40% των ροών όταν το ΧΑ «προαχθεί» εκ νέου στις αναπτυγμένες αγορές.
Σε ότι αφορά στην αναβάθμιση της αγοράς αναμένονται οι αξιολογήσεις από MSCI και FTSE που γίνονται κάθε Ιούνιο και Σεπτέμβριο εκάστου έτους αντίστοιχα. Τα βήματα είναι τα εξής:
α) Διαπίστωση ότι το ΧΑ πληροί τα κριτήρια που θέτουν οι οίκοι (κεφαλαιοποίηση, διασπορά μετοχών, η επιχειρησιακή δυνατότητα της αγοράς, οι αποδόσεις κ.α).
β) Ερωτηματολόγιο από τους οίκους προς μεγάλους διεθνείς επενδυτές για το αν αξίζει η Ελλάδα να μεταταχθεί στις αναπτυγμένες αγορές.
γ) Ένταξη σε watch list και παραμονή σε διαδικασία αναβάθμισης για ένα έτος έως ότου ολοκληρωθεί επίσημα η διαδικασία. Εκτιμάται δηλαδή ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών μέχρι να ανακοινωθεί το πολυπόθητο upgrade.
Επειδή η ανάκτηση από τη χώρα της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει πολύ νωρίτερα, το ΧΑ θα ευνοηθεί γιατί η επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει σε ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών να αποκτήσουν ελληνικά assets στα οποία έως σήμερα δεν μπορούσαν λόγω καταστατικού να τοποθετηθούν. Άλλωστε, όταν η αγορά υποβιβάστηκε σε αναδυόμενη το 2013, επειδή η Ελλάδα δεν είχε επενδυτική βαθμίδα, το ΧΑ «έχασε» και τους επενδυτές που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.
Ποσοτικοποίηση των ροών προς το ΧΑ είναι δύσκολο να γίνει, αλλά αρκεί να αναφερθεί πως το υπό διαχείριση ενεργητικό στις αναπτυγμένες αγορές αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες.
Οι πέντε πυλώνες ανάπτυξης των εσόδων της ΕΧΑΕ
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, πέντε είναι οι πυλώνες ανάπτυξης των εσόδων του ομίλου:
- Η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας με την αύξηση των συναλλαγών και την είσοδο νέων εταιρειών.
- Η αύξηση εσόδων από τις υφιστάμενες υπηρεσίες όπως η καλύτερη αξιοποίηση του προηγμένου data center που λειτουργεί στην ΕΧΑΕ και η διερεύνηση νέων υπηρεσιών.
- Η βέλτιση εξυπηρέτηση διεθνών πελατών.
- Η βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου του ομίλου και αναδιοργάνωση του ΙΤ ώστε να καλύτπει τις ανάγκες των εισηγμένων και
- Η ψηφιακή καινοτομία.
O CFO του ομίλου Νίκος Κοσκολέτος αναφέρθηκε σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία της αγοράς εντός του 2023 όπως η αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης κατά 17 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022 στα 83 δισ. ευρώ και στην αύξηση της μέσης συναλλακτικής ημερήσιας δραστηριότητας κατά 47%, στα 108 εκατ. ευρώ.
Πάνω από το 50% της συναλλακτικής δραστηριότητας προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν πάνω από το 60% της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών, γεγονός που αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον των Ελλήνων επενδυτών.