Επιστροφή σε επιθετική πτώση για την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 15%, αλλά να καταφθάνει μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι από την αρχή του Ιουνίου, όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο έχει εμφανίσει άνοδο που κινείται άνω του 50%, με την τιμή του να έχει διπλασιαστεί.
Αφού σκαρφάλωσε από τα 26,8 ευρώ την 1η Ιουνίου έως και τα 41,1 ευρώ χθες, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου στην αγορά της Ολλανδίας υποχωρεί σήμερα 15,8% στα 34,6 ευρώ, ενώ η πορεία της τιμής αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα «καμπανάκι» για την Ευρώπη και μία απόδειξη ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι αρκετά ευμετάβλητη και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα κρίση.
Αιτίες για την εκτίναξη της τιμής είναι η πρόθεση της ολλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας την 1η Οκτωβρίου του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μία κίνηση που αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει εντός του 2024, καθώς υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται. Την ίδια ώρα η Νορβηγία μειώνει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο ιδιαίτερα ζεστός καιρός στη Βόρεια Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση.
Πάντως, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, οι traders έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται χαλαροί: οι χώροι αποθήκευσης είναι πιο γεμάτοι από ό,τι συνήθως, η ζήτηση στην Ασία παραμένει συγκρατημένη. Και όμως, η μεταβλητότητα βρίσκεται σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από το αποκορύφωμα της κρίσης. Η έλλειψη σταθερότητας είναι άσχημα νέα για τους βιομηχανικούς πελάτες που προσπαθούν να επανέλθουν σε μια ομαλή κατάσταση και για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο μακριά πρέπει να πιέσουν τις οικονομίες με αυστηρότερα επιτόκια για να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
«Αυτό ήταν μια πρόγευση του δυνητικού κινδύνου που θα ακολουθήσει», εκτιμά ο Ν. Κάμπελ, επικεφαλής της Inspired Energy. «Ενώ αυτό μπορεί να πείσει τις μεγάλες βιομηχανίες να διατηρήσουν χαμηλότερη παραγωγή ή να θέσουν σε ακινησία εγκαταστάσεις, γεγονός που θα διευκολύνει την όποια αύξηση της ζήτησης, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην προσφορά».
Ο θερμότερος από το κανονικό καιρός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη. Πέρυσι, η ξηρασία σε τμήματα της Ευρώπης και οι φονικοί καύσωνες «στέγνωσαν» ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, ενώ οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς παλεύει με μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Η επιστροφή της κινεζικής ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις προμήθειες της Ευρώπης και μάλιστα σε μία περίοδο που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση.
Αν και η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμη να υπερδιπλασιαστούν εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι παίξουν προς την κατεύθυνση μιας σφιχτής προοπτικής για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Μ. Ντι Οντοάρντο, κορυφαίο στέλεχος της Wood Mackenzie, ο οποίος εκτιμά ότι «η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τους κινδύνους, αλλά η εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα όπως αυτά που βρέθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι θεωρείται απίθανη».