Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχο για τη ΔΕΗ στα 13 ευρώ από 10 ευρώ, προχωρά η Eurobank Equities, συγκαταλέγοντας τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της (to pick) και έχοντας σύσταση «αγορά».
Όπως σημειώνει στο report η Eurobank Equities η ΔΕΗ επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, καταφέρνοντας να ξεπεράσει με άνεση τις προβλέψεις για τα κέρδη της, ενώ σημείωσε αύξηση +9% σε ετήσια βάση στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Υποστηριζόμενη από την ισχυρή πορεία των κερδών του 2022 και βοηθούμενη από τη σταθερότητα και στο πολιτικό σκηνικό η μετοχή του ομίλου έχει σημειώσει ράλι άνω του 100% από τα χαμηλά που είχε υποχωρήσει τον Ιούλιο του 2022, με τους αναλυτές της Eurobank Equities να τονίζουν ότι παρά αυτήν την πορεία υπάρχει περιθώριο για περεταίρω άνοδο.
Το κλειδί για την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ το 2022 ήταν το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο που λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς η συμβατική εγκατεστημένη ισχύς καλύπτει >80% της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά το μέλλον, η εμπορική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας και η λήξη των ζημιογόνων συμβολαίων προμήθειας HV θα λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες για τον τομέα της συνδυασμένης παραγωγής/προμήθειας. Επιπλέον, η συμπληρωματική δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα της διανομής χαμηλού κινδύνου είναι έτοιμη για μια χρονιά ρεκόρ από πλευράς κερδών, υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των απαιτούμενων εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΡΑΕ (+40% αύξηση σε ετήσια βάση). Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί τον φάκελο κεφαλαιουχικών επενδύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2026, αναμένεται αυξημένο RAB και αυξανόμενες αποδόσεις.
Η Eurobank Equities αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ ως τον πιο ελπιδοφόρο παίκτη ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς 2,3GW από >5GW έργων έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, μακράν οι περισσότεροι μεταξύ των εταιρειών ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά. Αναμένεται, επίσης, σημαντική αύξηση των προσθηκών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη λειτουργική δυναμικότητα να διπλασιάζεται σε περίπου 700MW μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάνει σχεδόν το 1GW το 2024, βελτιώνοντας έτσι το μείγμα δυναμικότητας του ομίλου (8% από ΑΠΕ το 2024). Τα προαναφερθέντα δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργική δυναμικότητα >500MW στη Ρουμανία και τον αντίστοιχο αγωγό των 5GW.
Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να καταστεί βασικός παίκτης. Παρά τις ρυθμιστικές πολυπλοκότητες στη χώρα, η διοίκηση είναι πολύ θετική, καθοδηγώντας για περιφερειακό τρέχον προσαρμοσμένο EBITDA 300 εκατ. ευρώ. Το χαμηλό ύψος της συμφωνίας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον ενσωματωμένο ρυθμιστικό κίνδυνο, με την αποτίμηση της χρηματιστηριακής να δείχνει περίπου 17% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή που καταβλήθηκε.
Παράλληλα η Eurobank Equities αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για EBITDA για το 2023 - 24 κατά 35% και 11% αντίστοιχα, ευθυγραμμίζοντας ουσιαστικά τους αριθμούς μας με τις προβλέψεις της διοίκησης για το οικονομικό έτος 23 (1,2 δισ. ευρώ), υπό το πρίσμα της σταθερής εκτέλεσης και της λειτουργικής δυναμικής. Προβλέπεται αύξηση της κερδοφορίας σε 1,4 δισ. έως το 2025 χωρίς την Enel και 1,7 δισ. με την Enel.