ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.

Καθώς απομένουν 14 συνεδριάσεις έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που εκ των πραγμάτων καθίσταται μια κομβική ημερομηνία για την ελληνική πολιτική σκηνή, την οικονομία και το χρηματιστήριο, διότι αναμένεται να οριοθετήσει τα πάντα για την επόμενη τετραετία, οι επενδυτές κινήθηκαν πιο αμυντικά την εβδομάδα που παρήλθε.

H φρενίτιδα της εκρηκτικής ανόδου της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές, που έδωσε ράλι 7,82% για το Γενικό Δείκτη, +7,59% για τον FTSE 25, +8,77% για τον Mid Cap και +13,64% για τον τραπεζικό δείκτη, με τις μέσες συναλλαγές να εκτοξεύονται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ την ημέρα, έφερε δείκτες και μετοχές σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ο κεντρικός δείκτης πήγε ταχύτατα σε νέα υψηλά εννέα ετών και στις 1.240 μονάδες, ο FTSE 25 ξεπέρασε τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2014, ο Mid Cap έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε (και) τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία! Καταγράφηκε σημαντική άνοδος μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, οπότε το περασμένο πενθήμερο υπήρξε διαδικασία αφομοίωσης κεκτημένων και επανεξέτασης δεδομένων.

Εύλογα λοιπόν ορισμένοι επενδυτές επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους, κατοχυρώνουν κέρδη, ή αναζητούν μετοχές που έχουν μείνει πίσω, συγκριτικά με τη μεγάλη εικόνα της αγοράς. Το εκπληκτικό είναι ότι παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, το Χρηματιστήριο έδειξε πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προχωρώντας μόνο σε επιμέρους υγιείς διορθώσεις, χωρίς επ’ ουδενί να χάνει τα τεχνικά κεκτημένα.

Παρά το +7,82% της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έβγαλε την εβδομάδα που πέρασε με ανεπαίσθητη διόρθωση μόλις 0,25%, ενώ κράτησε σε όλες τις συνεδριάσεις το όριο ψυχολογίας των 1.200 μονάδων. Ο FTSE 25 διόρθωσε το πενθήμερο σε ποσοστό 0,79%, ο Mid Cap ξεχώρισε θετικά με άνοδο 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 3,86%.

Κάποιες τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν έως 5,5% το πενθήμερο, ενώ όλη την εβδομάδα καταγράφηκε ενδιαφέρουσα εναλλαγή θέσεων, βάζοντας στο παιχνίδι ακόμη περισσότερο μετοχές της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης, ενώ «ξυπνούν» και κάποια ξεχασμένα χαρτιά της περιφέρειας.

Διαρκής κινητικότητα στο μεσαίο χώρο

Το ενδιαφέρον στοιχείο της εβδομάδας ήταν το συνεχιζόμενο focus σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κάτι που φαίνεται από το +1,24% του Mid Cap, με αρκετούς τίτλους να έχουν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις. Η μετοχή της Profile Software ενισχύθηκε κατά 15,91% με διαρκή ιστορικά υψηλά, η AVAX κέρδισε 11,04%, η Premia Properties +9,76%, η Entersoft +7,92%, η Dimand +4,05%, η Intrakat +2,67%, ενώ θετικά έκλεισαν την εβδομάδα και μετοχές όπως Fourlis, Παπουτσάνης, Cenergy Holdings, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Epsilon Net, Ολυμπιακή Τεχνική, Ideal Holdings και ΕΥΑΘ.

Στις είκοσι μετοχές του Mid Cap πέρασε τζίρος 35,3 εκατ. ευρώ το πενθήμερο, επίδοση λίαν ικανοποιητική για τα δεδομένα του χώρου, που έως πρότινος δεν έκανε πάνω από 3-4 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ θυμίζουμε ότι την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα ο χώρος είχε διακινήσει 45 εκατ. ευρώ, που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ.

Θυμίζουμε πως από το μεσαίο χώρο έχουν ξεκινήσει πολλά σημερινά blue chips όπως Mytilineos, Jumbo, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, ElvalHalcor και Σαράντης. Από τις 19 Ιουνίου, η Cenergy Holdings που έχει δώσει πολύ μεγάλα κέρδη κοντά στο 90% φέτος, με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και ρεκόρ μεγεθών, θα είναι μέλος του FTSE 25 στη θέση του ΟΛΠ.

Το rebalancing της Τετάρτης

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη, τόσο χθες όσο και συνολικά το πενθήμερο, συγκριτικά με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Χθες ο τζίρος κατήλθε στα 87,43 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές το πενθήμερο διαμορφώθηκαν στα 140,8 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στο ισχυρό rebalancing που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Τετάρτης 31 Μαΐου.

Μολονότι τυπικά η ημέρα αφορούσε μόνο τις Autohellas και Ελλάκτωρ που εισήχθησαν στον MSCI Small Cap, εντούτοις έγιναν ισχυρότατοι τζίροι και στις δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece. Έως τις δημοπρασίες ο τζίρος του Χ.Α. ήταν στα 99 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος, ανήλθε στα 321,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έγιναν περίπου 222 εκατ. ευρώ στις μετοχές του MSCI.

Η στάθμιση και η «βαρύτητα» του Χ.Α. ανεβαίνει σταδιακά και στους διεθνείς δείκτες MSCI, καθώς η επικείμενη αναβάθμιση της οικονομίας, θα αναβαθμίσει και τις οντότητες που συμμετέχουν στους εν λόγω δείκτες.

Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε ο ΟΠΑΠ που διακίνησε 58,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 49,6 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 33,7 εκατ., η Mytilineos 31,8 εκατ., η Alpha Bank 24,1 εκατ.. η Εθνική 17,8 εκατ. κ.ο.κ. Από τα στοιχεία εξάγεται ότι τα πονταρίσματα των ξένων εστιάστηκαν πρωτίστως στα μη τραπεζικά blue chips και λιγότερο στις τράπεζες. Στην Autohellas έγιναν συναλλαγές 8,86 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ μεγάλη. Σε επίπεδο 2023, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 107,5 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη εικόνα και τα deals

Γενικότερα η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει εξαιρετικά θετική, ευρισκόμενη σε γόνιμο και ενδιαφέρον στάδιο, καθώς πολλά deals ανακοινώνονται σε κλάδους όπως ενέργεια, υποδομές, κατασκευές και πληροφορική, ενώ, μολονότι υπάρχει η «εκκρεμότητα» των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εντούτοις σύσσωμη η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό. Πολύ μεγάλες εκπλήξεις ανατροπής δεν αναμένονται στις προσεχείς εκλογές, με την αγορά να «παίζει» το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, που προεξόφλησε μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαρτίου, οπότε τα επιχειρηματικά πλάνα εξελίσσονται στο ακέραιο.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε το «κλείδωμα» της μεγαλύτερης επένδυσης του ομίλου Mytilineos στην ιστορία του, καθώς προχώρησε σε εξαγορά εταιρειών «καθαρής» ενέργειας στον Καναδά, μπαίνοντας πολύ δυναμικά σε μια καινούρια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία.

Επίσης η AVAX ανέλαβε κολοσσιαίο ενεργειακό έργο στη Ρουμανία αξίας 673,5 εκατ. ευρώ, η Motor Oil εξαγόρασε (την προηγούμενη εβδομάδα) το 75% της εταιρείας φωτοβολταϊκών Unagi. Στην πληροφορική συνεχίζονται τα αλλεπάλληλα deals καθώς τα κυρίαρχα σχήματα προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού ιδιωτικού και δημοσίου τομέα έως το 2026.

Επιστροφή και ράλι για τις διεθνείς αγορές

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη μετά από καιρό που το Χ.Α. υποαπέδωσε έναντι των διεθνών δεικτών, οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Κλειδί ήταν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και η συμφωνία για το χρέος που απομάκρυνε τις ανησυχίες, δίνοντας ισχυρό momentum στους αγοραστές, ενώ χθες ισχυρή ώθηση δόθηκε από τα στοιχεία απασχόλησης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, έναντι 195.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκανε ισχυρό ράλι 701,19 μονάδων ή +2,12% χθες, κλείνοντας στις 33.762,76 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.282,37 μονάδες με άνοδο 1,45%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% με κλείσιμο στις 13.240,77 μονάδες, επίπεδα που είναι υψηλά 14 μηνών.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,1%, γυρνώντας θετικά το 2023, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,9% και ο Nasdaq κατά 2,1%. Πρωτύτερα, σε νέο ράλι είχαν αποδυθεί και οι ευρωπαϊκοί, αλλά και οι ασιατικοί δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 462,22 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.607,28 μονάδες με άνοδο 1,56%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε πάνω από τις 16.000 μονάδες μετά από καιρό κλείνοντας στις 16.051,23 μονάδες με άνοδο 1,25%.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.270,69 μονάδες με άνοδο 1,87%, ο ιταλικός FTSE MIB επανήλθε με ορμή πάνω από τις 27.000 μονάδες καθώς κέρδισε 492,64 μονάδες ή ποσοστό 1,85%, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 9.317,30 μονάδες. Το πρωί ο Hang Seng είχε κερδίσει +4,02%, ο Nikkei 225 +1,21%, και ο Asia Dow +1,93%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.