Μολονότι ο τραπεζικός κλάδος ήταν και παραμένει εκείνος που οριοθετεί το momentum και αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεσπόζοντας σε αποδόσεις, όγκους, τζίρους, ενώ γίνεται και πόλος έλξης θετικών εκθέσεων και αναλύσεων από ξένους οίκους μεγάλου κύρους, ολοένα και περισσότερο βγαίνουν στο προσκήνιο και μετοχές της πραγματικής οικονομίας, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από την ευρύτερη «πίτα» της αγοράς.
Πρόκειται για ένα σημάδι ωριμότητας αλλά και ένα στοιχείο που προσδίδει πλουραλισμό και διευρύνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και το Χ.Α. συγκριτικά με άλλες διεθνείς αγορές ήταν και παραμένει μια μονοδιάστατη αγορά. Ευρύτερα και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, φαίνεται πως η αγορά παρουσιάζει στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, κάτι που φάνηκε τόσο στην κίνηση των μετοχών από τη Δευτέρα και εντεύθεν, όσο και στη νέα έξαρση των επιχειρηματικών συμφωνιών.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια νέα κινητικότητα από πλευράς deals που κυοφορούνταν ασφαλώς καιρό, όμως δεν είχαν ολοκληρωθεί, πιθανότατα λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο. Πλέον, μετά το άκρως θετικό για την αγορά αποτέλεσμα της Κυριακής που εκτός σοβαρού απροόπτου «εγγυάται» ότι στις 25 Ιουνίου θα προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, έχουν αφυπνιστεί εκ νέου όλες οι δημιουργικές δυνάμεις, ενώ συμφωνίες «κλειδώνουν» χωρίς αναστολές.
Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, η Profile Software έκανε placement πουλώντας 430 χιλ. μετοχές σε ξένους θεσμικούς, που αντιπροσωπεύουν το 1,77% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ επίσης την Τρίτη η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε την εξαγορά της Έπαφος έναντι 2,47 εκατ. ευρώ. Η Mytilineos ετοιμάζει εβδομάδες τώρα «πράσινο» χτύπημα στον Καναδά, ενώ χθες, μετά το δημοσίευμα του Business Daily, σε ανακοίνωσή του, ο όμιλος γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Unison, που δραστηριοποιείται στον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο του facility management.
Πολλές ακόμη επιχειρηματικές κινήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ωριμάσουν περισσότερο, ενώ το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο, φαίνεται πως θα ανοίξει οσονούπω και το «παιχνίδι» των νέων εισαγωγών, αρχικά με τις ΑΕΕΑΠ που είναι στο κατώφλι και πιθανότατα και κάποιες εταιρείες από το χώρο της καθαρής ενέργειας.
Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, μεγάλες βιομηχανίες (Τιτάν, Cenergy Holdings, ΔΕΗ κ.α.), αλλά και άλλων κλάδων όπως τρόφιμα (Κρι Κρι) ή εταιρείες όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Autohellas, Aegean Airlines, Quest Συμμετοχών κ.α., είναι κάτι εξαιρετικά, ενώ κάποια εξ αυτών κινούνται σε ιστορικά υψηλά, δικαιολογώντας τις τωρινές αποτιμήσεις και με το παραπάνω.
Η χθεσινή εικόνα
Χθες είχαμε μια εμφατική στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο από το χώρο του FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap. Μάλιστα, o Mid Cap, έχοντας σε δεσπόζοντα ρόλο τη Cenergy Holdings που κλείνει διαρκώς σε ιστορικά υψηλά, έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 12ετίας, καθώς στις 1.756,82 μονάδες είχε να κλείσει από τις 18 Φεβρουαρίου του 2011. Για την ιστορία, ο Γ.Δ. στις 18 Φεβρουαρίου 2011 ήταν στις 1.715 μονάδες.
Συνάμα, ο χθεσινός τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 116,1 εκατ. ευρώ, οπότε αν αφαιρεθούν τα 44 εκατ. ευρώ των τραπεζών, σημαίνει πως 72,1 εκατ. ευρώ πήγαν στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, του λιανικού εμπορίου, του ΟΠΑΠ κ.α. Επίσης, στον Mid Cap διακινήθηκε τζίρος 10,4 εκατ. ευρώ, που μαζί με τα 12,22 εκατ. ευρώ της περασμένης Δευτέρας της εκρηκτικής ανόδου, είναι από τους μεγαλύτερους των τελευταίων πολλών μηνών.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια διεύρυνση του ενδιαφέροντος και για μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η μερική αλλαγή στάσης ορισμένων εγχώριων ΑΧΕ που πλέον καταρτίζουν αναλύσεις και για μετοχές του μεσαίου χώρου, αντιθέτως με τον παρελθόν που υπήρχε μια μονοδιάστατη προσέγγιση της αγοράς με απόλυτη εστίαση στον Large Cap. Άλλωστε, θυμίζουμε πως πολλά σημερινά ισχυρά blue chips κάποτε ξεκίνησαν από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και τα small ή mid cap όπως ήταν οι Mytilineos, Jumbo, Aegean Airlines, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών και Autohellas.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η Viohalco με άνοδο 8,71% που έφερε τη μετοχή στα 5,49 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που έκανε τη διπλή εισαγωγή σε Βέλγιο και Αθήνα το 2014, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 6,14% προσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά των 9,50 ευρώ (από το Μάιο του 2018) καθώς η εταιρεία πάει για μια χρονιά – ρεκόρ, η Lamda Development αφυπνίστηκε με άνοδο 4,97%, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 4,37% κλείνοντας στα 13,70 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά 16ετίας (από 29 Οκτωβρίου 2007) καθώς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.
Συνάμα, καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Autohellas (νέα ιστορικά υψηλά), ΕΥΔΑΠ, Quest Συμμετοχών, Motor Oil, Mytilineos, Σαράντης και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap, ράλι άνω του 7% έκανε η Κρι Κρι μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, στο +6,75% η Intrakat, +5,38% η Intracom Holdings, άνω του 4% κέρδισαν οι AVAX και Ideal, άνω του 3% οι Ολυμπιακή Τεχνική, Αλουμύλ και Cenergy Holdings και άνω του 2% οι ΕΧΑΕ, Fourlis και Πλαστικά Θράκης. Ζητούμενο ασφαλώς είναι η διάρκεια του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο χώρο των μετοχών και η καθιέρωσή τους με κάποια καλύτερα στάνταρ εμπορευσιμότητας, που είναι και το… διαβατήριο για να προσεχθούν από χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο εξωτερικό.