Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή χάρη στα αισιόδοξα αποτελέσματα της μεγάλης εταιρείας πολυτελών ειδών Richemont και τα κέρδη των ενεργειακών μετοχών, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ισπανία για να λάβουν ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,4%. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,5% στις 15.913,82 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,45% στις 7.414,85 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.754,62 μονάδες.
Ο δείκτης αναφοράς διαπραγματεύεται σε στενό εύρος τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ και για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η Richemont σημείωσε άλμα 3,5%, αφού άγγιξε υψηλό ρεκόρ στις πρώτες συναλλαγές, καθώς ο όμιλος ειδών πολυτελείας ξεπέρασε τις προσδοκίες, αφού η ισχυρή ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές για κοσμήματα και ρολόγια ενίσχυσε τα καθαρά κέρδη και τις πωλήσεις στο 12μηνο έως τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ισπανικές εθνικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,1% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ενώ ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,9% - και οι δύο σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα είναι η τελευταία, καθώς πρέπει να διασφαλίσει ότι το τρέχον κύμα πληθωρισμού θα λάβει τέλος, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιοακίμ Νάγκελ.
Μεταξύ άλλων σημαντικών κινητών, οι μετοχές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Shell και BP, ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων, παρακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Η γαλλική τράπεζα Societe Generale κέρδισε 1,2% μετά τη δημοσίευση καλύτερων των αναμενόμενων τριμηνιαίων κερδών, καθώς η αναταραχή στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος ενίσχυσε τις συναλλαγές της.
Αντίθετα, ο προβληματικός σουηδικός όμιλος ακινήτων SBB, οι μετοχές του οποίου έχουν πέσει πρόσφατα λόγω ανησυχιών για το χρέος, διολίσθησε κατά 8,8% μετά την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών του στην κατασκευαστική εταιρεία JM έναντι 2,8 δισ. σουηδικών κορόνων (275,8 εκατ. δολάρια).
Ο ευρωπαϊκός κλάδος των ακινήτων ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο και σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του κατά 4,5% από τα τέλη Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής, πάνω από το 66% των εταιρειών του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη, έναντι τυπικού ποσοστού 53%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Η Wall St πέφτει καθώς το καταναλωτικό αίσθημα δέχεται πλήγμα
Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, υποδεικνύοντας ότι οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων άρχισαν να πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι μετοχές της Tesla έχασαν τα αρχικά τους κέρδη.
Το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή του από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς η αντιπαράθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υποδαύλισε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.
Οι αγορές παρακολουθούσαν για ενδείξεις μιας τομής στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας.
Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και κορυφαίων νομοθέτων που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή αναβλήθηκε και οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Αν ο καταναλωτής γίνει αρνητικός, αν ο πληθωρισμός έχει φτάσει τελικά στο σημείο που οι καταναλωτές δεν μπορούν να ξοδέψουν, έχουν ανησυχίες για τις προοπτικές της εργασίας τους, αυτό είναι ένας ακόμη αντίθετος άνεμος», δήλωσε ο Steve Wyett, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BOK Financial.