ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε τροχιά ελεγχόμενης κατοχύρωσης κερδών κινείται το Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τίτλων που έχουν «τρέξει» σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Με περιορισμένο αριθμό μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να κινείται με θετικό πρόσημο, οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τα ηνία στην εγχώρια αγορά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, αν και όχι με πολύ επιθετικό τρόπο. 

Αρνητικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω μη ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών α' τριμήνου, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,32%, ενώ ο DAX αποδυναμώνεται 0,79%. Μεγάλες πιέσεις καταγράφονται και στα futures της Wall Street με τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,69%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:49 εμφανίζει πτώση 0,42% στις 1.106,48 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στο επίπεδο των 13,8 εκατ. ευρώ, με 37 τίτλους να έχουν κέρδη και 42 να κινούνται με απώλειες. Στο -0,34% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται μόλις 0,01% χαμηλότερα. 

Ήπια πτωτική κίνηση με απώλειες 0,05% στον τραπεζικό δείκτη, με μεικτές τάσεις για τις μετοχές, με την Alpha Bank να ενισχύεται 0,17%, ενώ κέρδη 0,18% εμφανίζει η Eurobank. Αντίθετα η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 0,52%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 0,35% χαμηλότερα και η Attica Bank βρίσκεται στο -0,45%. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Από τη μία πλευρά η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα είναι η επόμενη εισηγμένη η οποία θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI στην αναδιάρθρωση που θα γίνει τον Μάιο. Η μετοχή φαίνεται να ικανοποιεί το βασικό κριτήριο, αυτό της κεφαλαιοποίησης, που έχει να κάνει όμως με την αξία των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά, οποία θα πρέπει να είναι αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει και επίσημα το τοπίο για την ΑΜΚ της Attica Bank, με την τράπεζα σε ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίζει το ποιος θα συμμετάσχει και με ποια ακριβώς ποσά. 

Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να εμφανίζει οριακή πτώση 0,04%, ενώ στο -0,73% κινείται η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών στις εταιρείες της ENEL Ρουμανίας. Οριακά κέρδη 0,06% για τον ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να ενισχύεται 0,22%. Σημαντικές πιέσεις και απώλειες 1,53% για τον τίτλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των EBIDTA και παροχή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή. 

Παράλληλα η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων από τον οίκο Standard & Poor's με τους αναλυτές να θεωρούν απίθανη μία αναβάθμιση της απόλυτης βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει σε «θετικές» από «σταθερές» τις προοπτικές για την Ελλάδα. 

Η ιστορία δείχνει ότι από τη μεταπολίτευση και μετά το χρηματιστήριο ανταποκρίνεται κατά κανόνα θετικά στις χρονιές των εκλογών, κλείνοντας θετικά σε ποσοστό άνω του 70%. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, σε ολόκληρη την μεταπολίτευση, σε 15 εκλογικά έτη, διενεργήθηκαν 18 βουλευτικές εκλογές, καθώς σε τρεις χρονιές (1989, 2012, 2015) έγιναν διπλές αναμετρήσεις. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος, λόγω της απλής αναλογικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ