Έχοντας καταγράψει αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 998 μονάδων της 20ης Μαρτίου σε ποσοστό άνω του 10% και απέχοντας πλέον λιγότερο από 4% από το υψηλό οκτώμισι ετών και τις 1.140,96 μονάδες της 1ης Μαρτίου, είναι σαφές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βάλει πλώρη επιστροφής στα προ του δυστυχήματος των Τεμπών δεδομένα, τόσο από πλευράς αποτίμησης Γενικού Δείκτη, όσο και από πλευράς ημερήσιων συναλλαγών.
Το τελευταίο 10ήμερο από τις 28 Μαρτίου η αγορά έχει μόνο θετικά κλεισίματα, με σωρευτική άνοδο σχεδόν κατά 8%, κάτι που δείχνει ότι οι πωλητές σταδιακά κάνουν πίσω, ενώ και οι επτά έως τώρα συνεδριάσεις του Απριλίου είναι θετικές, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 4,57%, τον FTSE 25 στο +4,58%, τον Mid Cap +5,84% παρουσιάζοντας πολύ βελτιωμένη εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 6,20%.
Ακόμη και η Μεγάλη Εβδομάδα που άλλες εποχές χαρακτηριζόταν από την κατακόρυφη μείωση συναλλαγών, παρουσίασε εξαιρετικό πρόσωπο, με μεγάλη αύξηση τζίρων, πολλά πακέτα, εναλλαγές πρωταγωνιστών με τη συμμετοχή και της μεσαίας αποτίμησης και σημαντικά «γυρίσματα» στο τέλος των συνεδριάσεων.
Η αποκλιμάκωση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που συντάραξε τις αγορές το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, η ομαλή προεκλογική περίοδος και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η ισχυρή προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, είναι οι τρεις κεντρικοί καταλύτες που άλλαξαν την εικόνα της αγοράς ξανά το τελευταίο διάστημα.
Οι προσδοκίες για την ετυμηγορία της Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου είναι πως θα αναβαθμίσει σε «θετικό» το outlook της βαθμολογίας. Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μείωση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου που βλέπει η αγορά, οφείλεται στη (νέα) διεύρυνση της απόστασης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, άρα και στην προεξόφληση ότι το (συντριπτικά) πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία κυβέρνησης με άξονα τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά σταδιακά επιστρέφει στα χαρακτηριστικά που την είχαν ξεχωρίσει το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και το πεντάμηνο από αρχές Οκτωβρίου 2022 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Γ.Δ. έδωσε άνοδο 42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι 67%. Μόνο στο τελευταίο 10ήμερο, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 7,75%, ο FTSE 25 κερδίζει 7,66%, ο Mid Cap είναι στο +8,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,40%.
Έτσι, διευρύνθηκαν εκ νέου τα κέρδη από την αρχή του χρόνου, πλησιάζοντας στην επίδοση που είχε καταγραφεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ελάχιστα πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής τραπεζική κρίση. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης τους πρώτους τρεισήμισι μήνες του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 18,61%, επίδοση που κατατάσσει το Χ.Α. στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως, ο FTSE 25 είναι στο +18,39%, o Mid Cap στο +15,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 25,99%.
Ασχέτως με το timing της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων αλλά και όλες οι εκθέσεις – αναλύσεις και προσεγγίσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ και επενδυτικών οίκων, δείχνει πως «ζυγίζουν» πλέον τα assets της Ελλάδας σαν να έχει κερδίσει τη βαθμίδα. Δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες πρωτύτερα τα μελλούμενα, αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Άλλωστε, οι αποτιμήσεις των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδος είναι παρόμοιες με τα αντίστοιχα της Ιταλίας, η οποία έχει επενδυτική βαθμίδα.
Υποστηρικτικό διεθνές κλίμα
Απολύτως υποστηρικτικό είναι άλλωστε και το διεθνές κλίμα καθώς η πρόσφατη τραπεζική κρίση που έφερε κλυδωνισμούς έχει υποχωρήσει, κάτι που έχει επιτρέψει σε όλους τους ξένους δείκτες να αποκαταστήσουν σημαντικά το πτωτικό ρήγμα, κάτι που επιτρέπει στην ελληνική αγορά να εστιάσει στους εγχώριους καταλύτες απρόσκοπτα.
Χθες ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κοντά στις 7.850 μονάδες και όχι πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά του, ο DAΧ της Φρανκφούρτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση πλησίον των 15.730 μονάδων, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε πάνω από τις 7.480 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 464,21 μονάδες.
Παράλληλα, στη Wall Street και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, με τον Dow Jones πάνω από τις 34.000 μονάδες μετά από εβδομάδες (+1,14%), ο S&P 500 πλησίασε τις 4.150 μονάδες (+1,33%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε πάνω και από τις 12.150 μονάδες (+1,99%).
Σύμφωνα με αναλυτές, «καύσιμα» στην αμερικανική αγορά έδωσαν τα στοιχεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την αύξηση της ανεργίας, κάτι που ερμηνεύεται ως ενίσχυση των προσδοκιών ότι η Fed δεν θα αργήσει να βάλει τέλος στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Με τις διεθνείς αγορές σε πολύ βελτιωμένο κλίμα, το Χ.Α. έχει βρει την ευκαιρία να επανεστιάσει στους εγχώριους θετικούς καταλύτες, όπως αυτοί διαμορφώνονται από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του χρέους έναντι του ΑΕΠ της χώρας, τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τα deals, την καλή πορεία του τουρισμού που επηρεάζει καταλυτικά μια «στρατιά» πολλών άλλων κλάδων, αλλά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εισηγμένων.
Οι πρωταγωνιστές και τα 267 εκατ. των ξένων
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το δεκαήμερο η αγορά απέκτησε εκ νέου ευαίσθητα αντανακλαστικά στις επιχειρηματικές εξελίξεις ή στα καλά αποτελέσματα κάτι που έφερε στο προσκήνιο αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας, του Large αλλά και του Mid Cap. Η Profile Software ανακοίνωσε ιστορικό ρεκόρ μεγεθών για το 2022, με τη μετοχή σε ράλι +22,5% το 10ήμερο και +20% μόλις το 5ήμερο. Η Ideal κερδίζει 21% το δεκαήμερο, η Πειραιώς +17,37%, Mytilineos +11,73%, AVAX +11,84%, Fourlis +13,35%, Entersoft +12%, Jumbo (+8,81% μόνο αυτή την εβδομάδα), ΓΕΚ Τέρνα +9,76% το 3ήμερο, Autohellas (+6,4% το διήμερο με νέα ιστορικά υψηλά), ΕΧAE +9,18% το 10ήμερο κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α., οι ξένοι «έριξαν» επιπλέον 267 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ και η Μ. Εβδομάδα είχε μέσες συναλλαγές πάνω από 100 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας ότι η πλειονότητα των κινήσεων στο Χ.Α. έγιναν από ξένους επενδυτές. Και όλα αυτά, ενώ οι δύο προηγούμενες εβδομάδες, είχαν μέσες συναλλαγές 64,1 και 70,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μετά τα 105,6 εκατ. ευρώ της Μ. Τρίτης, τη Μ. Τετάρτη οι συναλλαγές ήταν στα 102,57 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκαν στα 94,63 εκατ. ευρώ.
Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.102,79 μονάδες με άνοδο 0,63%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.665,67 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.627,46 μονάδες (+0,99%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε μετά από ημέρες πάνω από τις 800 μονάδες, στις 807,02 μονάδες με κέρδη 0,90%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,68%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,62%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,29% και ο τραπεζικός δείκτης +4,30%.