Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών ενισχύει τους δείκτες της Wall Street που κινούνται ανοδικά στον απόηχο της είδησης ότι ορισμένες από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους της χώρας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της First Republic Bank.
Η τελευταία εξέλιξη στο «θρίλερ» των περιφερειακών τραπεζών ήρθε στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε εξασθενίσει το επενδυτικό κλίμα που είχε ήδη πληγεί από τους φόβους για τραπεζική κρίση.
Στις 21:00 βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,10% στις 32.223 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 1,61% στις 3.954 μοναδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 2,40% στις 11.709 μονάδες.
Ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW κερδίζει 3,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 προχώρησε κατά 1,65%, καθώς και οι δύο υποδείκτες ανέτρεψαν τις απώλειες.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan Chase & Co και Morgan Stanley ήταν έτοιμα να καταθέσουν έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της First Republic Bank για να σταθεροποιήσουν την τράπεζα, σύμφωνα με διάφορες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων πηγών του Reuters.
«Οι τράπεζες φροντίζουν η μία την άλλη», δήλωσε ο John Augustine, επικεφαλής επενδύσεων της Huntington Private Bank που πρόσθεσε ότι «είχαμε δύο ακραίες τράπεζες που κατέρρευσαν και τώρα θέλουν να σώσουν αυτό που θεωρείται πιο mainstream τράπεζα».
Οι μετοχές της JP Morgan και της Morgan Stanley σημειώνουν άνοδο 1,62% και 1,87% αντίστοιχα, ενώ η πιθανότητα διάσωσης έδωσε ώθηση στην First Republic Bank, η οποία ενισχύεται κατά 10,72%. Το θετικό κλίμα εξαπλώθηκε και σε άλλους περιφερειακούς δανειστές, με τις Alliance Bancorp και PacWest Bancorp να σημειώνουν άνοδο 12,21% και 0,26%, αντίστοιχα, αφού άνοιξαν στο κόκκινο.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν χρειαστεί.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας κάτω από το όριο των 200.000, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας, η οποία θα μπορούσε να πείσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια.
Παράλληλα τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, καθώς και τα στοιχεία που έδειχναν πτωτική τάση στον πληθωρισμό των παραγωγών, την Τετάρτη είχαν ενισχύσει τα στοιχήματα για μια μικρή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται στις 22 Μαρτίου, με την αγορά να εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τη δύσκολη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισαν με κέρδη, και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,26%, στις 441,98 μονάδες, και τον Eurostoxx 50, να καταγράφει άνοδο 2,12%, κλείνοντας στις 4.120 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο DAX στην Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 1,63%, στις 14.975 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 2,03%, στις 7.025 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο κατά 0,90%, στις 7.410,20 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,37%, κλείνοντας στις 25.917 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε κέρδη 1,45%, στις 8.885 μονάδες.