ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ράλι για ομόλογα και χρυσό, παραμένουν οι πιέσεις για τις τράπεζες

Πτώση 6% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, με παράλληλη μεγάλη υποχώρηση για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. «Μαζεύουν» τις απώλειές τους οι ελληνικές τράπεζες.

Στην ασφάλεια κρατικών ομολόγων και χρυσού στρέφονται οι επενδυτές, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές, παρά την παρέμβαση των ΗΠΑ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. 

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται στις προθεσμιακές αγορές και οι μετοχές αρκετών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, υπό τον φόβο διάχυσης της κρίσης. Απώλειες 60% για τη First Republic Bank, αν και ανακοίνωσε ότι διαθέτει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητη ρευστότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλους δανειστές. Πτώση άνω του 3% για τις μετοχές των Bank of America, Citigroup και Wells Fargo

Κάτι παραπάνω από μεγάλες οι πιέσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με Commerzbank και Credit Suisse να υποχωρούν άνω του 10%, ενώ η HSBC είχα απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζει τη θυγατρική της SVB στη Βρετανία έναντι του συμβολικού ποσού της μίας στερλίνας. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks να αποδυναμώνεται άνω του 6%. 

Απώλειες 1,78% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,10%, τον FTSE 100 στο -1,62%, ενώ 1,91% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Πτώση 3,38% για τον FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 2,64%. 

Με θετικό πρόσημο, αλλά και σημαντική μεταβλητότητα, κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,16%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,46% και τον Nasdaq στο +0,93%. 

Μετά την κατάρρευση των SVB και Signature Bank οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για τους καταθέτες τα οποία προβλέπουν ότι όλοι οι πελάτες της SVB, όπως και της μικρής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Signature Bank, στην οποία έβαλαν «λουκέτο» οι αρχές, θα πάρουν πίσω το σύνολο των καταθέσεών τους, ακόμη και αν υπερβαίνουν το όριο εγγύησης των 250.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Το κόστος της διάσωσης καταθετών δεν θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από έκτακτη εισφορά των τραπεζών στο ομοσπονδιακό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων (FDIC). Παράλληλα, η Fed ενεργοποιεί μέτρα στήριξης της αγοράς με πρόσθετες παροχές ρευστότητας για διάρκεια έως ένα έτος, όπως είχε κάνει τον Μάρτιο του 2020 για ξεπερασθεί η κρίση που είχε προκαλέσει τότε η πανδημία.

Όμως οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά δύσπιστοι για το αποτέλεσμά τους, ενώ στην Ευρώπη, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, υπάρχουν ανησυχίες για προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τόσο σε τράπεζες όσο και σε τεχνολογικές startups, με δεδομένο ότι η SVB ήταν μία τράπεζα που εξειδικεύονταν στον δανεισμό νεοφυών επιχειρήσεων. 

Αυτή η δυσπιστία αποτυπώνεται σε στροφή στις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να συνεχίζουν να υποχωρούν. Στο 2.2% υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς (-8,8%), με αυτή του ιταλικού στο 4,16% (-3,66%), ενώ του αμερικανικού φθάνει στο 3,5% (-2,88%). Στο 4,2% υποχωρεί αυτή του ελληνικού 10ετούς, με πτώση 2,1%, ενώ του 5ετούς φθάνει στο 3,5% με ημερήσιες απώλειες που ξεπερνούν το 4%.  Κέρδη άνω του 1% εμφανίζει τόσο ο χρυσός που φθάνει στα 1.890,45 δολάρια όσο και ο άργυρος στα 20,90 δολάρια. 

«Η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει πολύ επιφυλακτική παρά την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε η Μαρίζα Βιετνάμε, διαχειρίστρια της State Street Global Markets. «Η αποτυχία της SVB θέτει στο επίκεντρο της προσοχής της Fed τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτή είναι μια δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Fed, από τη μία πλευρά πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, αλλά και να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αισθάνεται σαν μια χαμένη κατάσταση για τη Fed και την αγορά».

Παραμένει σε κλοιό πιέσεων το Χ.Α. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εγχώρια αγορά, αν και υπάρχουν ορισμένες μετοχές που προσπαθούν να κρατήσουν αντίσταση στη γενικευμένη διεθνή πτώση, ενώ υπάρχει σημαντικό μάζεμα των αρχικών απωλειών για τις τραπεζικές μετοχές. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:41 εμφανίζει απώλειες 1,47% στις 1.040,69 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.025,17 μονάδες (-2,94%). Στα 71,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 113 μετοχές να εμφανίζουν απώλειες, ενώ 13 κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 1,50% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,26%. 

Απώλειες  1,08% για τον τραπεζικό δείκτη, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 5%. Στο -1,67% η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,92%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,27% χαμηλότερα και την Τρ. Πειραιώς να έχει οριακή πτώση –αν και έφθασε να υποχωρεί σχεδόν 5%- της τάξης του 0,05%. 

Σε θετική πορεία η μετοχή της Jumbo με κέρδη 0,38%. Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν και αυτές έχουν μαζέψει σημαντικό μέρος των αρχικών τους απωλειών. Πτώση 0,62% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,48%, τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,88%, ενώ στο -1,68% βρίσκεται η ΔΕΗ. Άνω του 3% οι απώλειες για Aegean και Motor Oil. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ντόμινο στην Ευρώπη από τη Γαλλία, «βουτιά» 2,19% στο χρηματιστήριο

Πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη μετά την προειδοποίηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ για κρίση αν κερδίσει η Λεπέν. Ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό στην Αθήνα με τζίρο 141 εκατ., απώλειες 3,74% για τις τράπεζες.