ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Το βαρομετρικό χαμηλό στο Χρηματιστήριο και η «μάχη» για τις 1.030 μονάδες

Στις ανησυχίες για τον πολιτικό κίνδυνο προστέθηκε η διεθνής αναταραχή από την κατάρρευση της τράπεζας SVB. Πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από τρεις μήνες, κρίσιμες για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης οι 1.030 μονάδες.

Την έκτη πτωτική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες πραγματοποίησε χθες Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε ξεκάθαρη τροχιά διόρθωσης, καθώς μετά την αναλαμπή και το +0,64% της Πέμπτης, ήρθαν οι δραματικές εξελίξεις με την αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε και κρατικοποιήθηκε, να επιδεινώσουν περαιτέρω το κλίμα, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε «βουτιά» 2,49%.

Πλέον, ο Γενικός δείκτης διαπραγματεύεται σε χαμηλό μήνα, καθώς στην περιοχή των 1.056 που έκλεισε χθες είχε να βρεθεί από τις 7 Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη «ακυρώσει» ένα σημαντικό κομμάτι του δίμηνου ράλι από τις αρχές του 2023.

Παράλληλα, χθες το βράδυ δεν έκανε την έκπληξη με κάποια αναβάθμιση ο οίκος DBRS, κρατώντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα BB (high) με σταθερό outlook. Ο οίκος σημειώνει πως το σταθερό outlook δείχνει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την ελληνική οικονομία είναι στις 21 Απριλίου όταν θα «κριθεί» από τη Standard and Poor's. 

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη τραπεζική πτώση στο Χ.Α. αλλά και διεθνώς, οι επενδυτές έκαναν συνειρμούς και θεώρησαν ότι είναι πιθανόν ανάλογες ζημιές να έχουν και άλλες τράπεζες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, οπότε καταγράφηκε άμεσο ξεπούλημα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από τη νέα εβδομάδα, όμως μια πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων είναι πως πρόκειται για υπερβολική αντίδραση, καθώς η περίπτωση της Silicon ήταν ξεχωριστή, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης έκθεσης σε μια κατηγορία εταιρειών, όπως είναι οι startups, με ό,τι ιδιαιτερότητες περιλαμβάνει αυτό. Πάντως, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στις ΗΠΑ μετά το 2008 και τη Lehman Brothers. 

Για ακόμη μια φορά, ο Μάρτιος αποδεικνύεται ο μήνας των απρόσμενων έως και δραματικών γεγονότων που επιδρούν στο χρηματιστήριο με δυσμενή τρόπο, καθώς το Μάρτιο του 2020 το Χ.Α. «χτυπήθηκε» από το σοκ του Covid-19, το 2022 ήταν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ φέτος ήρθε το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και η πτώχευση της Silicon Valley Bank να προσγειώσει ανώμαλα την αγορά.

Η ελληνική αγορά επιζητούσε έτσι κι αλλιώς αφορμές ή αιτίες διόρθωσης, καθώς το +21,5% του πρώτου διμήνου και το +42% του τελευταίου πενταμήνου, συμπληρώνοντας μάλιστα έντεκα σερί ανοδικές εβδομάδες, είχαν οδηγήσει σε ακραία τεχνική υπερβολή δείκτες και μετοχές.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όμως, αλλά και το απρόσμενο «χτύπημα» από το εξωτερικό, ήρθαν να αλλάξουν πλήρως την επικαιρότητα της αγοράς. Προς το παρόν, η πτώση – διόρθωση είναι εντός πλαισίου, καθώς ο Γ.Δ. παρέμεινε πάνω από τις 1.050 μονάδες, μολονότι οι αναλυτές θεωρούν ότι μια πτώση ακόμη και έως τις 1.030 μονάδες δε θα ακύρωνε το momentum.

Αυτές οι εξελίξεις ήρθαν να ακυρώσουν μια σειρά από εξαιρετικές ειδήσεις που σε διαφορετικό timing θα μπορούσαν να δώσουν νέα καύσιμα ανόδου στην αγορά.

Αυτό το πενθήμερο είχαμε τις εξαιρετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2022 που κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα των αναμενομένων, «κλείδωσε» η μεγάλη εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ που καθιστά την Επιχείρηση αλλά και εν γένει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ είχαμε και τα εξαιρετικά αποτελέσματα ομίλων όπως Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor

Από εκεί και πέρα και σε πιο διευρυμένο επίπεδο, η αγορά καλείται να διαχειριστεί ένα εντελώς διαφορετικό «μωσαϊκό» εξελίξεων συγκριτικά με ό,τι ίσχυε έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Και τούτο διότι το δυστύχημα στα Τέμπη άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Τα γεγονότα άλλαξαν εντελώς την ατζέντα της κυβέρνησης, της έφεραν σημαντική φθορά στην προτίμηση ψήφου στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, ενώ μετέθεσαν το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα διαταραχτεί ευρύτερα το momentum, δεδομένου ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η τουριστική σεζόν συνεχίζουν να κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς, ο Covid-19 πλέον δεν αποτελεί τροχοπέδη ούτε απειλεί με lockdown, ενώ υπάρχουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ασχέτως λοιπόν με τις παροδικές ή πιο μεσοπρόθεσμες αναταράξεις, η μεγάλη εικόνα της χώρας δε δείχνει να αλλάζει, μολονότι ελλοχεύει η ανησυχία για πιθανό αδιέξοδο μετά τις εκλογές, μέσω δυστοκίας σύναψης βιώσιμης κυβέρνησης. Αυτό, η αγορά, σταδιακά θα κληθεί να το προσμετρήσει και αναλόγως θα δείξει το βαθμό της ανησυχίας της.

Βεβαίως, μέσα στους επόμενους μήνες, πολλά μπορεί να διαφοροποιηθούν ενώ πάντα ελλοχεύει ο αστάθμητος παράγοντας. Αν λοιπόν κλιμακωθεί η πολιτική πόλωση, αν αλλάξουν περαιτέρω τα δεδομένα στις πολιτικές ισορροπίες και δεδομένου ότι όπως φαίνεται πάμε για… μακρά προεκλογική περίοδο που κάποιοι την οριοθετούν έως και το… Σεπτέμβριο, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από τρεις μήνες

Η περασμένη εβδομάδα λοιπόν, ήταν η πρώτη πτωτική μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαρκούς ανόδου. Ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στις 1.056,26 μονάδες με απώλειες 2,49%, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται εύλογα τα περισσότερα «πυρά» ρευστοποιήσεων υποχωρώντας κατά 5,61% χάνοντας και τις 800 μονάδες καθώς έκλεισε στις 793,34 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 5,24%, ο FTSE 25 έχασε 6%, ο Mid Cap -3,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε τη μεγαλύτερη πτώση με -13,57%. Παρ’ όλα αυτά, κρατάει κέρδη 23,85% σε επίπεδο 2023. Ο Γ.Δ. σε επίπεδο έτους είναι στο +13,60%, ο FTSE 25 στο +13,89% και ο Mid Cap στο +9,69%. Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 114 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο εβδομάδας ο μέσος τζίρος ήταν στα 128,3 εκατ. ευρώ, ενώ τις πρώτες 70 ημέρες του 2023 οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 113,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 52,8% έναντι του 2022. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 73,1 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» η διακράτηση των 1.030 μονάδων

Όπως επισημαίνει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.

Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης. Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών, ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από την ένταση και το… πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές. Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή την ζώνη των 1.040 μονάδων στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών», 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.