ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Τα κέρδη των 13,1 δισ. στο χρηματιστήριο και τα σενάρια της διόρθωσης

Μετά το ράλι 20,64% στον Γενικό Δείκτη και 43,55% στις τράπεζες η αγορά είχε «φορτώσει» μεγάλα κέρδη και η χθεσινή πτώση ήλθε φυσιολογικά. Η επιρροή των διεθνών εξελίξεων, η ελληνική ιδιαιτερότητα και το κρίσιμο τεχνικό όριο.

Έχοντας κερδίζει σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης 13,1 δισ. ευρώ εντός μόλις των πρώτων πενήντα ημερών του 2023, καθώς από την αποτίμηση των 64,5 δισ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, έφτασε στα 77,6 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας όταν η αγορά βρέθηκε στο υψηλό οκτώμισι ετών και στις 1.123,23 μονάδες, το ΧΑ ήταν «φορτωμένο» πριν τη χθεσινή διορθωτική κίνηση με πολύ σημαντικά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έως την περασμένη Τρίτη κέρδιζε 20,64% το 2023, ο FTSE 25 ενισχύονταν σε ποσοστό 21,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε ράλι +43,55%. Αποδόσεις που για τις πρώτες πενήντα ημέρες ενός έτους, είναι άκρως κολακευτικές για μια αγορά και δημιουργούν εύλογα πειρασμό ρευστοποιήσεων στους επενδυτές. Παράλληλα, αν προστεθούν και τα κέρδη του τελευταίου – επίσης ανοδικού – τριμήνου του 2022 (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος), τότε τα κέρδη του Χ.Α. σε επίπεδο Γ.Δ. ανέρχονταν στο +41,50% και στο +80% για τις τράπεζες.

Η χθεσινή διόρθωση λοιπόν, ήρθε εντελώς φυσιολογικά και ήταν άκρως απαραίτητη, δεδομένου ότι η αγορά εδώ και καιρό ακροβατούσε σε διαρκώς υπερτιμημένες ζώνες, παρουσιάζοντας μια μόνιμη τεχνική υπερβολή σε δείκτες και μετοχές, που είχε χρόνια να ξαναπαρουσιαστεί.

Θυμίζουμε πως το Χ.Α. έχει συμπληρώσει εννέα διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι καθόλου συνηθισμένο, καθώς δεν έγινε ούτε το 2019, όταν ο Γ.Δ. κέρδισε 50% το έτος και οι τράπεζες +101%, ούτε όμως το 2007 όταν, εν μέσω παγκόσμιου πάρτι και με ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες, ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί στο υψηλό των 5.334 μονάδων. Το φετινό ρεκόρ είχε να γίνει από τον Νοέμβριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2005, ήτοι 18 χρόνια πίσω, ενώ ο Φεβρουάριος είναι ο πέμπτος κατά σειρά ανοδικός μήνας, κάτι επίσης όχι συνηθισμένο.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η αγορά κάλυψε ταχύτατα κομβικές περιοχές και πήγε στα υψηλά 8ετίας και στις 1.123 μονάδες, χωρίς να έχει δημιουργήσει σωστά «σκαλιά» σε αυτή τη διαδρομή. Μόλις στις 17 Ιανουαρίου ξεπέρασε την περιοχή των 970 μονάδων που ήταν τα προ του πολέμου υψηλά, στις 21 Ιανουαρίου κατοχύρωσε το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, στις 8 Φεβρουαρίου υπερκέρασε τις 1.050 μονάδες, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου έκλεισε πάνω από τις 1.100 μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.

Αυτό που μένει να φανεί σήμερα και προσεχώς, είναι αν η αγορά με το χθεσινό -1,82% στο Γενικό Δείκτη, -2,03% στον FTSE 25 και -4,19% στις τράπεζες ξεμπέρδεψε με τη διόρθωση, αν εκτόνωσε πλήρως τους ταλαντωτές, αν δηλαδή οι πωλητές κινήθηκαν στη λογική του… μια κι έξω.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα, καθώς έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική, δεδομένου πως ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων μεγαλώνει, καθώς θα «τραβηχτεί» έως και το 5,5% το επιτόκιο στις ΗΠΑ για να χτυπηθεί ο πληθωρισμός, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις μετοχές. Από την άλλη πλευρά, η διεθνής πτώση «κατευνάστηκε» μερικώς χθες από τα δημοσιευμένα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, καθώς αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής να προκαλέσει υπερβολικές και ανεπιθύμητες αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές.

Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται πάνω από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι για πόσο μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, αν και εφόσον ισχυροποιηθεί η τάση πτώσης – διόρθωσης και αν θα δικαιωθούν περαιτέρω οι φωνές αναλυτών που υποστήριζαν ότι η μεγάλη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο εξαντλεί τη δυναμική της.

Αν και οι αναλυτές έχουν πέσει συχνά έξω τα τελευταία χρόνια, με τελευταίο παράδειγμα τις εξαιρετικά δυσμενείς εκτιμήσεις που έκαναν για τον χειμώνα ‘22 – ‘23 για την ενέργεια, τη διεθνή οικονομία και τα χρηματιστήρια, οι οποίες έπεσαν (εντελώς) έξω, εντούτοις είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο να αλλάξει το momentum διεθνώς. Μάλιστα, οι αναλυτές των Bank of America και JP Morgan είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες από την αρχή του 2023 υπεραποδίδουν έναντι των αμερικανικών, θα λήξει το επόμενο διάστημα.

Πάντως, το Χ.Α. βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη συγκυρία όπου οι ισχυροί ξένοι «τρέχουν» να τοποθετηθούν για να προλάβουν την αναβάθμιση, που θα αλλάξει την εικόνα των επενδυτικών assets της χώρας. Είναι δηλαδή σε ένα ιδιαίτερο και μεταβατικό στάδιο στο οποίο αναμένει θετικά νέα προσεχώς, όμως από την άλλη πλευρά έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια διόρθωσης. Από πλευράς τεχνικών δεδομένων και ταλαντωτών, υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης τουλάχιστον έως την περιοχή των 1.050 ή και των 1.030 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς να αλλοιωθεί το momentum.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. έχει λόγους μικρής ή μεγαλύτερης αυτονόμησης, ακόμη και αν γυρίσουν οι αγορές διεθνώς. Όμως, αν παγιωθεί μια διορθωτική κίνηση, αν αρχίσουν οι αγορές και χάνουν 4-5% ή 7% της αξίας τους, τότε το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δε θα μείνει ανεπηρέαστο.

Πάντως, η ανθεκτικότητα του 2022 μας δείχνει πολλά. Ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 4,08% όταν οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν από 8% έως 30%, ενώ το Χ.Α. έκλεισε θετικά παρ’ ότι έφτασε να υποχωρεί περί το 12% σε επίπεδο Γ.Δ. και 23% σε επίπεδο τραπεζών. Άρα, υπάρχουν λόγοι καλύτερης συμπεριφοράς για την ελληνική αγορά, η οποία άλλωστε, όλη την προηγούμενη 12ετία έμεινε πολύ μακριά από την παγκόσμια ευδαιμονία των αγορών.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «το επίπεδο των 1.030 – 1.040 μονάδων γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ ουσιαστικό επόμενο επίπεδο είναι οι 1.195 μονάδες. Σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ακολουθούμε τα take profit μας που ακόμα και σε intraday γράφημα μπορούν αν δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Η αγορά έχει να δει τόσο μεγάλη και γρήγορη κίνηση από το 2004, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα δεν έχουμε δει όλο το έργο».

Συνεχίζοντας ο χρηματιστής τονίζει πως «μια διόρθωση σημαίνει υγεία, ενώ μια μεγάλη αλλαγή σκηνικού στο εξωτερικό θα μπορούσε να επηρεάσει και την δικιά μας αγορά, μιας και κάποιοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Αυτό παρόλα αυτά θα είναι και μία ευκαιρία για κάποιους να πάρουν θέση για το επόμενο ράλι».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης όλο το τελευταίο διάστημα – και πριν τη χθεσινή πτώση - έκανε λόγο για «περιήγηση στις ζώνες της υπερτιμήσεων για τον Γ.Δ.», διακρίνοντας «τεχνικές υπερβολές που είχαν να ξανασυμβούν από το 2007».

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του την περασμένη Παρασκευή ,ο αναλυτής σημείωνε πως «η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής, αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1.100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται με τις 1.050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.