ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Επίθεση στα crypto άρχισαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές των αγορών

Τι κρύβουν οι παρεμβάσεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και της Πολιτείας Νέας Υόρκης κατά της Kraken και της Paxos. Οι επόπτες ανησυχούν για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και ξέπλυμα χρήματος.

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν μία μορφή επένδυσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών, καθώς η αγορά τους δεν υπόκειται σε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, όπως ισχύει για τα παραδοσιακά assets, ενώ θεωρούνται από τη μία πλευρά ένα άκρως κερδοσκοπικό «παιχνίδι» και από την άλλη έχουν χρησιμοποιηθεί σε παράνομες δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος. 

Κατά καιρούς κορυφαία στελέχη κεντρικών τραπεζών όπως η ΕΚΤ αλλά και εποπτικών οργανισμών όπως η αμερικανική SEC έχουν τονίσει την ανάγκη να τεθούν υπό εποπτεία, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές, κυρίως από τη στιγμή που έχουν μετατραπεί σε μία mainstream τοποθέτηση και δεν αποτελούν «παιχνίδι για λίγους», όπως ίσχυε όταν πρωτοεμφανίστηκαν. 

Ταυτόχρονα οι καταρρεύσεις κορυφαίων εταιρειών όπως η FTX, αλλά και οι συχνές επιθέσεις από hackers σε πλατφόρμες και εταιρίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ενισχύουν περαιτέρω την επικινδυνότητα του τομέα. Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές, όπως τονίζει σε άρθρο του ο Economist, έχουν αρχίσει να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους σε αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα. 

Στις 9 Φεβρουαρίου η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) κατέληξε σε διακανονισμό με την Kraken, ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης. Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 30 εκατ. δολαρίων και να σταματήσει να προσφέρει την επιχείρησή της «staking-as-a-service», στην οποία οι πελάτες κατέθεταν κρυπτονομίσματα και το ανταλλακτήριο τα "στοιχημάτιζε" για λογαριασμό τους, με αντάλλαγμα κάποια αμοιβή (με τρόπο που δεν διαφέρει από μια τράπεζα που προσφέρει τόκους για κατάθεση). 

Στις 13 Φεβρουαρίου το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSFDS), μια πολιτειακή ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα, διέταξε την Paxos, μια εταιρεία που εκδίδει stablecoins (tokens που υποστηρίζονται από δολάρια), να σταματήσει την έκδοση ενός stablecoin που είχε δημιουργήσει για το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης.

Πρόκειται για ενέργειες που αποτελούν συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων καθώς τον περασμένο Ιούλιο η SEC ξεκίνησε έρευνα για την Coinbase. Και τον Αύγουστο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην Tornado Cash, ένα λογισμικό το οποίο τρέχει στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum και αναμειγνύει τις καταθέσεις κρυπτογράφησης των ιδιωτών σε μια δεξαμενή πριν τις διανείμει ξανά, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της ιδιοκτησίας.

Για πολλούς στη βιομηχανία κρυπτογράφησης οι ενέργειες αυτές αποτελούν προσβολή, τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να πνιγεί μια πηγή χρηματοπιστωτικής καινοτομίας. Αλλά το σύνολο των ενεργειών των αρχών είναι αποκαλυπτικό. Πρώτον, οι προτεραιότητές τους έχουν γίνει πολύ πιο σαφείς. Δεύτερον, οι υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί μεθόδους τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την επιβολή νόμων ή κανονισμών σε έναν τομέα που παραμένει αρκετά «άγνωστος».

Μια προτεραιότητα είναι η εξάλειψη των μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το οικονομικό έγκλημα. Η Tornado Cash φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από χάκερς της Βόρειας Κορέας για να ξεπλύνει 450 εκατ. δολάρια κλεμμένων κρυπτονομισμάτων. Η δράση της NYSFDS κατά της Paxos, μιας εταιρείας με έδρα την Αμερική, φαίνεται επίσης να έχει υποκινηθεί από ανησυχίες για πιθανή παραβατικότητα. Η Binance, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει έδρα, βρίσκεται υπό έρευνα από το 2018 για πιθανή μη συμμόρφωση με τους αμερικανικούς κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος και τις κυρώσεις. Η Paxos δεν υποχρεώθηκε να σταματήσει να εκδίδει το δικό της stablecoin, το Pax Dollar -μόνο αυτό που δημιούργησε για την Binance. 

Καθώς το Tornado Cash είναι ένα κομμάτι λογισμικού που τρέχει στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η λειτουργία του. Έτσι, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εντόπισε «πορτοφόλια» που σχετίζονται με το λογισμικό, και απαγόρευσε τη λειτουργία τους. Ομοίως, είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Binance, η οποία δεν είναι αμερικανική εταιρεία, από ό,τι είναι να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Paxos, η οποία είναι εγγεγραμμένη στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Η δεύτερη προτεραιότητα των ρυθμιστικών αρχών είναι η προστασία των καταναλωτών. Αυτό είναι σαφές από τις ενέργειες που έγιναν κατά της Kraken. «Είτε πρόκειται για staking-as-a-service, είτε για δανεισμό, είτε για άλλα μέσα, οι διαμεσολαβητές κρυπτογράφησης, όταν προσφέρουν επενδυτικά συμβόλαια σε αντάλλαγμα για τα token των επενδυτών, πρέπει να παρέχουν τις κατάλληλες γνωστοποιήσεις και διασφαλίσεις που απαιτούνται από τους νόμους περί κινητών αξιών μας», ξεκαθάρισε ο Γκάρι Γκένσλερ, επικεφαλής της SEC

Ο Μαρκ Λιούρι της Shipyard Software, η οποία εργάζεται σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια, υποστηρίζει ότι τα όρια που χαράζουν οι αρχές είναι «κάπως προβλέψιμα». Οι ρυθμιστικές αρχές εφαρμόζουν τους υφιστάμενους κανόνες και οι στόχοι τους είναι τα αμερικανικά ιδρύματα. Αυτή η έλλειψη φαντασίας θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία, εκτιμά η Τουόνγκβι Λι, πρώην στέλεχος της SEC, ως δικηγόρος, που τώρα εργάζεται στον κλάδο κρυπτογράφησης της Bain Capital, μιας επενδυτικής εταιρείας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Θέλουν να... γκρεμίσουν οι BRICS το δολάριο, αλλά ακόμη παραμένει ισχυρό

Εντείνονται οι συζητήσεις για ένα νόμισμα από τις οικονομίες των BRICS, αλλά χωρίς αποτελέσματα ως τώρα. Ποια είναι τα προβλήματα και γιατί το αμερικανικό νόμισμα δεν κινδυνεύει στο ορατό μέλλον.