Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, αφού τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό και η πτώση των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας τροφοδότησαν τους φόβους ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις υψηλές τιμές.
Στις 21:10, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,39% στις 33.995 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,36% στις 4.132 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 0,47% στις 12.013 μονάδες.
Δέκα από τους 11 κύριους τομείς του S&P 500 σημείωσαν απώλειες, με την τεχνολογία και τις υπηρεσίες επικοινωνιών να ηγούνται της πτώσης.
Έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών παραγωγού σε διάστημα επτά μηνών τον Ιανουάριο, καθώς το κόστος των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκε κατακόρυφα. Έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.
«Ο PPI αυξήθηκε σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη και αυτό είναι σαφώς αρνητικό για την αγορά συνολικά», δήλωσε ο David Russell, αντιπρόεδρος του Market Intelligence στην TradeStation, προσθέτοντας «και αν λάβετε υπόψη πόσο ισχυρή είναι η αγορά εργασίας, η προσδοκία είναι ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια μερικές ακόμη φορές και στη συνέχεια να φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται να αυξήσει άλλο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μειώσει (αργότερα φέτος)».
Η ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για 0,4% επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, μειώθηκαν κατά 1.000 και έφτασαν τις 194.000 αιτήσεις, με τους αναλυτές να ανέμεναν πως θα έφταναν τις 200.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις βρέθηκαν κάτω από τις 200.000 για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αιτήσεις για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 1,7 εκατ.
Μετά από ένα έντονο sell off το 2022, οι δείκτες της Wall Street βρίσκονται από την αρχή του χρόνου σε ανοδική πορεία χάρη στα αισιόδοξα κέρδη και τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, τα σημάδια μιας εύρωστης αμερικανικής οικονομίας και η επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο πρόσφατα προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ των εμπόρων ότι η Fed ενδέχεται να μην πατήσει παύση στην πολιτική της που είναι γερακίσια σύντομα, με τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος να υποχωρούν.
Η Fed εκτιμάται ότι θα ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς πάνω από το όριο του 5% έως τον Μάιο και θα το διατηρήσει πάνω από αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και σημείωσε ότι είναι ανοιχτή στο να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι ήθελαν οι συνάδελφοί της στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.
Οι επενδυτές θα εξετάσουν επίσης προσεκτικά τις παρατηρήσεις άλλων αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, για να εκτιμήσουν τον τόνο της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,19%, στις 465,24 μονάδες, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,40%, στις 4.297 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Γερμανία σημείωσε άνοδο κατά 0,18%, στις 15.533 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύθηκε 0,89%, στις 7.366,16 μονάδες, και ο FTSE 100 στη Βρετανία έσπασε το όριο των 8.000 μονάδων σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,18%, κλείνοντας στις 8.012,53 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,16% κλείνοντας στις 27.853 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 0,35%, και βρέθηκε στις 9.327 μονάδες.