ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και μετοχές
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον πληθωρισμό ΗΠΑ

Coca-Cola HBC λόγω αποτελεσμάτων αλλά και τραπεζικές μετοχές, μετά και τη θετική έκθεση της HSBC, αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο. Πιθανή μεταβλητότητα «βλέπουν» οι αναλυτές.

Πιθανή είναι η έναρξη ενός κύκλου κατοχύρωσης κερδών για το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το οποίο έχει κατορθώσει να διαψεύσει θετικά ακόμη και τους πιο αισιόδοξους εξ αυτών καθώς αρνείται να διορθώσει, μία κίνηση, όμως, που θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η αγορά να μην «φουσκώσει» επικίνδυνα. 

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σήμερα είναι κομβικής σημασίας, καθώς, πέραν όλων των άλλων καθορίζει έως ένα βαθμό τη νομισματική πολιτική της Fed, την οποία ακολουθεί και η ΕΚΤ. Οριακά κέρδη για τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX στο +0,10%, ενώ κέρδη 0,17% εμφανίζει ο FTSE 100

Οριακές απώλειες για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,06%, μετά την πολύ καλή πορεία που ακολούθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο Dow Jones είχε κέρδη1,11% και έφθασε στις 34.245,93 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,14% στις 4.137,29 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,48% στις 11.891,79 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με... φόρα και έκλεισε στις 1.092,91 μονάδες με άνοδο 2,32% που είναι η μεγαλύτερη άνοδος για το 2023, ενώ στα επίπεδα αυτά το Χ.Α. είχε να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Τότε βεβαίως η αγορά ήταν προς την… κάθοδο, προεξοφλώντας αρνητικές εξελίξεις –οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια– ενώ τώρα είναι σε άνοδο και σε διαδικασία επιστροφής.

Πλέον, ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι σε ποσοστό 17,54% το 2023, ο FTSE 25 κερδίζει 18,33%, ο Mid Cap είναι στο +15,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στην κορυφή των αποδόσεων με επίδοση 34,74%. 

Η κίνηση του Χ.Α. δείχνει να προεξοφλεί ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ίσως και γρηγορότερα από όσο αναμένουν οι πολλοί (ενδεχομένως τον Μάρτιο από την DBRS ή τον Απρίλιο από την S&P), αλλά και επιστροφή του χρηματιστηρίου στις ώριμες - ανεπτυγμένες αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην τελευταία διετία το Χ.Α. πρόσθεσε εφτά μετοχές στον MSCI Standard Index και από τις τρεις εκπροσώπους, πλέον έχει δέκα, έχοντας σημαντικά αυξημένη στάθμιση στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του οίκου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Coca-Cola HBC, η οποία ανακοίνωσε ισχυρά μεγέθη για το 2022, ενώ μία ακόμη θετική έκθεση για τις τραπεζικές μετοχές, αυτή τη φορά από την HSBC, με νέες - τιμές στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και καταγραφή υψηλού ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές. 

«Για σήμερα μπορεί να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών εν όψει της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο που θα διαμορφώσει την επενδυτική ψυχολογία για τις επόμενες μέρες», αναφέρει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Από την πλευρά της η Euroxx αναφέρει ότι «Περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα μετά τη χθεσινή μεγάλη κίνηση. Τα αποτελέσματα της Coca Cola θα είναι στο επίκεντρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.