ΓΔ: 1392.97 -0.33% Τζίρος: 43.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:00 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε ολική επαναφορά το Χρηματιστήριο: Πού «ποντάρουν» οι ξένοι επενδυτές

Προσδοκίες γρήγορης αναβάθμισης της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και επαναφοράς στις ανεπτυγμένες αγορές δίνουν στο ΧΑ δυναμική που εκπλήσσει. Ράλι 17,5% το 2023 με μέσο ημερήσιο τζίρο 133 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Όταν μια αγορά που προέρχεται από οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες -επίδοση που είναι ρεκόρ έντεκα ετών- ξεκινά την εβδομάδα με ράλι +2,32% -όπως έκανε χθες το Χ.Α.- πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο όχι μόνο του 2023 αλλά των τελευταίων τεσσεράμισι μηνών (από 4 Οκτωβρίου 2022), τότε ασφαλώς αυτό δείχνει ότι κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στο οικοσύστημα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το Χ.Α. παρουσιάζει μια δυναμική που εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους της αγοράς, διαψεύδοντας όσους ήταν πεπεισμένοι πως πρόκειται περί αγοράς σε παρακμή, μονοδιάστατης και μονοσήμαντης, με περιορισμένο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τίτλους.

Η κίνηση του Χ.Α. δείχνει να προεξοφλεί ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ίσως και γρηγορότερα από όσο αναμένουν οι πολλοί (ενδεχομένως τον Μάρτιο από την DBRS ή τον Απρίλιο από την S&P), αλλά και επιστροφή του χρηματιστηρίου στις ώριμες - ανεπτυγμένες αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην τελευταία διετία το Χ.Α. πρόσθεσε εφτά μετοχές στον MSCI Standard Index και από τις τρεις εκπροσώπους, πλέον έχει δέκα, έχοντας σημαντικά αυξημένη στάθμιση στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του οίκου.

Η αγορά συνεχίζει να κλείνει τον κύκλο των μεγάλων… βασάνων των τελευταίων πολλών ετών της ελληνικής οικονομία, ενώ συνάμα δείχνει πως βρίσκεται σε διαδικασία να κλείσει –έστω και μερικώς– το χάσμα αποδόσεων έναντι των διεθνών αγορών όλη αυτή τη δεκαετία.

Φαίνεται πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια ποντάρουν στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μια προσπάθεια κάλυψης του «κενού» που δημιουργήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όπου οι ξένες αγορές έκαναν πάρτι με μεγάλο bull market και ιστορικά ρεκόρ, εν αντιθέσει με την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο που έμειναν στο περιθώριο και στην πλήρη επενδυτική απομόνωση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τεράστια… απόκλιση απόδοσης έναντι των διεθνών αγορών όλη αυτή τη δεκαετία, κάτι που τώρα, αργά αλλά σταθερά, κάποια χαρτοφυλάκια το επισημαίνουν με την εμφανή παρουσία τους. Υπάρχουν συγκρίσεις αποτιμήσεων ομοειδών εταιρειών, ίδιων κλάδων, επιχειρήσεων παρόμοιου τομέα δραστηριοποίησης, που αναδεικνύουν ως φθηνές τις ελληνικές μετοχές, όπως φθηνά είναι όλα τα ελληνικά assets, εντός ή εκτός χρηματιστηρίου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει ταχέως επίπεδο εν μέσω ισχυρών εισροών από χαρτοφυλάκια που βλέπουν ότι μετά από χρόνια αρχίζει και αντανακλά την πορεία της οικονομίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο έναντι άλλων οικονομιών, καθώς επιστρέφει μετά από δέκα και πλέον έτη ταλαιπωρίας, οπότε έχει λόγους καλύτερης επενδυτικής απεικόνισης και το Χ.Α. κάνει ακριβώς αυτό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά καθοδηγείται από την εξαιρετική ψυχολογία που οδηγεί ακόμη και τους έχοντες θέσεις short να τις αλλάζουν άρδην σε long, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική. Αυτό, νομοτελειακά γεννά και υπερβολές, αλλά αυτή είναι η φυσιογνωμία των αγορών, ειδικά σε περιόδους bull market.

Κυριότερος παράγοντας που προσδίδει ποιότητα στην κίνηση του χρηματιστηρίου είναι η αυξημένη αξία συναλλαγών που δίνει βάθος στην αγορά και βάζει στο «κόλπο» και μετοχές που έως πρόσφατα έκαναν ανεπαίσθητους όγκους και τζίρους. Μόνο στις εννέα πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει διακινηθεί τζίρος 1,21 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τον τρέχοντα μήνα ξεπερνούν τα 133 εκατ. ευρώ. Τέτοια επίδοση έχει πολλά χρόνια να καταγραφεί στην ελληνική αγορά.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις έως τώρα

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.092,91 μονάδες με άνοδο 2,32% που είναι η μεγαλύτερη άνοδος για το 2023, ενώ στα επίπεδα αυτά το Χ.Α. είχε να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Τότε βεβαίως η αγορά ήταν προς την… κάθοδο, προεξοφλώντας αρνητικές εξελίξεις –οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια– ενώ τώρα είναι σε άνοδο και σε διαδικασία επιστροφής.

Πλέον, ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι σε ποσοστό 17,54% το 2023, ο FTSE 25 κερδίζει 18,33%, ο Mid Cap είναι στο +15,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στην κορυφή των αποδόσεων με επίδοση 34,74%. Η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 51,60% φέτος, η Alpha Bank βρίσκεται στο +34,80%, η Eurobank είναι στο +31,18% και η Εθνική στο +31%.

Ασφαλώς, μετά από ράλι +17,54% μέσα σε μόλις 30 συνεδριάσεις στο νέο έτος, εξυπακούεται πως η αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση, αλλά προς το παρόν αυτή η εκτίμηση έχει διαψευσθεί.

Την άποψη ότι η αγορά εκπλήσσει ακόμη και τους αισιόδοξους εκφράζει σε χθεσινό του σχόλιο ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, σημειώνοντας πως «είπαμε εδώ και καιρό θα δούμε ένα mini… 1999, όμως το θέμα είναι ότι και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η αγορά για την ταχύτητά της. Διανύουμε εποχή που μολονότι λες πως απαιτείται προσοχή σε ανοίγματα, η αγορά τρέχει δίχως αύριο, με αποτέλεσμα την αναγκαστική επανείσοδο σε άλλους τίτλους. Η λεγόμενη ανατροφοδότητη αναγκάζει τους πωλητές να μπουν και πάλι σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Η λογική δεν λειτουργεί και ο φόβος πάει περίπατο».

Παράλληλα, ο χρηματιστής επισημαίνει πως «ακόμα και το 1999 υπήρχαν γρήγορες και μεγάλες διορθώσεις που έδιναν ευκαιρίες. Απλά ακόμα δεν έχουμε βρει την πρώτη μεγάλη κορυφή. Άλλωστε υπάρχουν τίτλοι που διορθώνουν, δίνουν ευκαιρία και τρέχουν και πάλι. Αν κάποιος συνεχίσει να έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς να την αλλάζει θα κερδίσει την αγορά».

Ο κ. Ζαχαράκης συστήνει στους επενδυτές να προτιμούν εταιρείες που έχουν τις πιθανότητες να αυξήσουν τζίρο και κέρδη και όχι να ποντάρουν σε μετοχές απλώς επειδή «τρέχουν». Τονίζει πως ακόμη και διόρθωση να έρθει, οι αγοραστές θα επιστρέψουν πιο εύκολα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις κερδών στο ΧΑ, «βαραίνει» το κλίμα στις ξένες αγορές

Οι επενδυτές πήραν κέρδη χθες σε μια καθαρά διορθωτική συνεδρίαση. Υπό πίεση και τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ το κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.