ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και μετοχές
Ανοδική κίνηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση των θετικών τάσεων βλέπουν οι αναλυτές

Πιθανή η διατήρηση της μεταβλητότητας για την αγορά αλλά και της διάθεσης των επενδυτών για stock picking. Βελτιώνεται το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή ομιλίας Πάουελ.

Ήπια ανοδική κίνηση για τα futures τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και της Wall Street, μετά τις χθεσινές πιέσεις και εν αναμονή ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ υπό την ελπίδα ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τις μελλοντικές προθέσεις της τράπεζας. 

Κέρδη μόλις 0,10% δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον DAX και στο 0,19% για τον FTSE 100, ενώ στη Wall Street τα futures του S&P 500 κινούνται 0,12% υψηλότερα. Στις χθεσινές συνεδριάσεις τις επενδυτικές διαθέσεις «σκίασε» η καλή πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με την ανεργία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών και να δείχνει ότι τόσο η πληθωριστική κρίση όσο και η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν πλήττει την αμερικανική οικονομία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Wall Street o Dow Jones να υποχωρήσει 0,10% στις 33.891,02 μονάδες, ο S&P 500 να έχε απώλειες 0,61% στις 4.111,08 μονάδες και ο Nasdaq να δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις με πτώση 1% στις 11.887,45 μονάδες. 

Αντίθετα η εγχώρια αγορά παρά την οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,04% στις 1.033,02 μονάδες συνέχισε να τροφοδοτείται από τα θετικά μηνύματα που στέλνουν τόσο η οικονομία όσο και αρκετές επιχειρήσεις, με τα deals να παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ αρκετές είναι οι διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, με αυτόν του real estate να επιστρέφει στο προσκήνιο. 

Σε κάθε περίπτωση όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι υπάρχει κάποια εύλογη κόπωση στην αγορά μετά τη διαρκή άνοδο, οπότε θα λειτουργούσε εποικοδομητικά μια διόρθωση δύο – τριών ή περισσότερων συνεδριάσεων για επανεκτίμηση δεδομένων, ανατροφοδότηση κωδικών αλλά και δυνατότητα υποδοχής νέων «παικτών» στο σύστημα.

«Για σήμερα οι αγορές φαίνονται έτοιμες για ένα ήπια θετικό άνοιγμα εν όψει μιας ημέρας που είναι πιθανό να είναι ασταθής εν όψει των σχολίων του προέδρου της Fed που μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με τη στάση της κεντρικής τράπεζας», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «Αναμένουμε ότι το stock picking και το αισιόδοξο κλίμα θα συνεχιστούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.