Αν η υπέρβαση των 1.000 μονάδων και η προσέγγιση υψηλών οκτώ ετών δείχνει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από χρόνια είναι σε διαδικασία αλλαγής επιπέδου, το πλέον ποιοτικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών, που παραπέμπουν σε εποχές όπου η αγορά είχε πολύ περισσότερες εισηγμένες αλλά και εντελώς διαφορετικό εκτόπισμα σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Μόνο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις οι συνολικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος τζίρος το τριήμερο διαμορφώνεται πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ, εκπλήσσοντας όλη την αγορά, ενώ η μέση αξία συναλλαγών το 2023 διαμορφώνεται στα 95,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι αυξημένη κατά 28,9% έναντι του 2022. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος διαμορφώθηκε στα διαμορφώθηκε στα 118,1 εκατ. ευρώ, την Πέμπτη ήταν στα 145,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε ανέλθει στα 156 εκατ. ευρώ!
Στις περισσότερες εκ των πρώτων 24 συνεδριάσεων του 2023, λαμβάνει χώρα ένα άτυπο rebalancing σε τίτλους του FTSE 25 αλλά και ορισμένους του μεσαίου χώρου, ενώ δε λείπουν τα πακέτα και οι εναλλαγές θέσεων από μετόχους. Στην αγορά καταγράφεται μια πολύ γόνιμη διαδικασία ισχυρών τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές που «χτίζουν» θέσεις ενόψει της προσδοκίας ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, αλλά και της επανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, μετά από περίπου έντεκα χρόνια υποβάθμισης και απομόνωσης.
Τράπεζες, αλλά και κορυφαία blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α. έχουν ανεβάσει γεωμετρικά όγκους και τζίρους το πρώτο διάστημα του 2023, ενώ δεν είναι λίγες οι συνεδριάσεις που πολλές εξ αυτών διακινούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ ημερησίως. Και όλα αυτά, σε μια αγορά που τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν συνεδριάσεις που έφτασε να κάνει 22 ή 25 εκατ. ευρώ ημερησίως, σε κάποιες ιδιάζουσες συγκυρίες.
Πλέον η αγορά έχει φτάσει σε υψηλό 97 μηνών και στο κατώφλι του ανοδικού ορίου των 1.035 μονάδων, απ’ όπου ξεκίνησε ο κύκλος της μεγάλης πτώσης από το Δεκέμβριο του 2014. Μάλιστα την Παρασκευή έφτασε έως το υψηλό των 1.036,42 μονάδων, ενώ το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. στις 1.033,44 μονάδες με άνοδο 0,37%.
Ήταν η 7η συνεχής συνεδρίαση όπου ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες και η 5η που έκλεισε πάνω από τις 1.020 μονάδες, που δείχνει ότι η αγορά είναι σε (σχετικά ασφαλή) προσπάθεια κατοχύρωσης αυτών των επιπέδων.
Εύλογα, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις σερί μήνες ανόδου και εφτά σερί ανοδικές εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγάλει διόρθωση, που, αναλόγως με την κίνηση των διεθνών αγορών, ενδέχεται να είναι και αιχμηρή. Μέχρι στιγμής, στις 24 συνεδριάσεις του 2023, ο Γ.Δ. κλείνει ανοδικά στις 19, έχοντας μόλις πέντε πτωτικές, οι τέσσερις εκ των οποίων με πτώσεις 0,01%, 0,06%, 0,19% και 0,39%!
Η μοναδική ουσιαστική διορθωτική συνεδρίαση φέτος ήταν αυτή της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου όταν ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,20%. Η αγορά λοιπόν μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει διόρθωση.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,77%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,26%, ο Mid Cap +1,41% και ο τραπεζικός +5,79%. Σε επίπεδο 2023, ο Γ.Δ. κερδίζει ήδη 11,15%, ο FTSE 25 είναι στο +11,67%, ο Mid Cap στο +11,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 23,94%.
Τα deals ξυπνούν νέες «κρυμμένες» δυνάμεις
Στην αγορά φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος επίσπευσης επιχειρηματικών εξελίξεων σε πολλούς κλάδους. Μετά την αύξηση κεφαλαίου στην Intrakat και τις κινήσεις που επίκεινται στον όμιλο Ελλάκτωρ με την πιθανή πώληση της Άκτωρ, την αυτή την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν σημαντικές κινήσεις από την Intracom Holdings που «μπήκε» στην Κλουκίνας Λάππας με στόχο τη δημιουργία της Intracom Properties, ενώ και στη MIG υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο νέων «παικτών» στη μετοχή, την ώρα που έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πώληση της Attica Group αλλά και τη συγχώνευσή της με την ΑΝΕΚ.
Την ίδια ώρα, στην Attica Bank είναι επίσης μεγάλες οι αλλαγές, καθώς μετά την αποχώρηση της εταιρείας Ellington Solutions A.E., το εφοπλιστικό σχήμα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη ενδιαφέρεται για «χτίσιμο» θέσεων, ενώ αυτή την εβδομάδα επίσης ανακοινώθηκε πως η Παγκρήτρια συγχωνεύεται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Τι λένε οι αναλυτές
Με την περίοδο του 2014 παρομοιάζει την τωρινή ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, συμπληρώνοντας ότι «η διαφορά είναι ότι τότε είχαμε να δούμε μπροστά μας μερικά ακόμα χρόνια κρίσης με έναν τραπεζικό κλάδο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση και μία οικονομία που συνέχισε να βυθίζεται στην ύφεση. Πριν δύο μήνες σχολιάσαμε ότι η ελληνική οικονομία προηγείται του χρηματιστηρίου και αυτό αργά ή γρήγορα θα ισορροπούσε. Τώρα, η αγορά ήρθε να μας αποδείξει ότι έχει τους δικούς της κανόνες αλλά δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί πίσω από την ελληνική οικονομία».
Συνεχίζοντας ο χρηματιστής σημειώνει πως «ο τραπεζικός κλάδος πετάει στην κυριολεξία πλησιάζοντας το νέο του ξεκίνημα από τις 1.000 το 2016. Eurobank και Εθνική σαφώς αισθητά πάνω από τις τότε αυξήσεις κεφαλαίου, έτοιμες να δώσουν και μερίσματα ενώ Alpha και Πειραιώς κάνουν προσπάθεια να κερδίσουν το χαμένο χρηματιστηριακό έδαφος.
Ο Φεβρουάριος έχει μπει για τα καλά και παράλληλα ο στόχος που είχαμε θέσει στην ζώνη των 1.040 μονάδων έχει εκπληρωθεί. Μία απότομη διόρθωση που θα βοηθήσει την αγορά να πάρει δυνάμεις μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, οποιαδήποτε στιγμή. Οπότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις.
Η μία είναι η δημιουργία μετρητών μέχρις ότου η αγορά μας δείξει τις προθέσεις της ή πολύ αυστηρά take profit σε μέρος των χαρτοφυλακίων μας. Τεχνικά λοιπόν το 1.035 - 1.050 είναι ένα επίπεδο που μπορεί να προβληματίσει ή να βγάλει μία διόρθωση είτε σε τιμές είτε και χρονική. ΟΤΕ και Coca Cola HBC κρατάνε δυνάμεις, μιας και θα βοηθήσουν σε μια διόρθωση ενώ συμπτωματικά η διοίκηση του πρώτου έχει σταματήσει την αγορά ιδίων με την αγορά να ανησυχεί για δημόσια πρόταση.
Σε περίπτωση διόρθωσης, το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης είναι λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 1.050 θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση. Πλέον μένουν το πολύ τρεις μήνες για την εκλογική αναμέτρηση, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.
Η ελληνική είναι από τις λίγες οικονομίες που έχουν να περιμένουν επενδυτική βαθμίδα άρα και νέα είσοδο κεφαλαίων, ενώ παράλληλα είναι η μόνη ευρωπαϊκή οικονομία που προηγείται σημαντικά σε ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα των εταιρειών φαίνεται καλύπτουν με το παραπάνω τους επενδυτές, ενώ όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμα πιο δυνατά τα επόμενα τρίμηνα.
Η αύξηση επιτοκίων έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες που άλλωστε δεν θα προβληματιστούν και ιδιαίτερα στην χορήγηση δανείων μιας και τόσα χρόνια απλά έδιναν με το σταγονόμετρο, με την αγορά να διψάει για leverage και νέες επενδύσεις ακόμα και με αυτά τα υψηλά επιτόκια. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμοι αισιόδοξοι αν και βραχυπρόθεσμα εφιστούμε την προσοχή ειδικά στους επιθετικούς παίκτες».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1.038 -1.040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες.
Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές, αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα «στα κόκκινα» των υπερτιμήσεων. Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, ενώ ο κινητός μέσος των 200... μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο (1.215 μονάδες).
Με αυτά ως δεδομένα, η νέα εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια».
Τέλος, θυμίζουμε πως από σήμερα αρχίζει στην αγορά παραγώγων η διαπραγμάτευση έξι νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών. Τα νέα ΣΜΕ θα είναι επί των μετοχών Autohellas, Aegean Airlines, Quest Συμμετοχών, ElvalHalcor, Intrakat και AVAX.