Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να τραβήξει το πόδι της από το γκάζι κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, αυξάνοντας για άλλη μια φορά επιθετικά τα επιτόκια και σηματοδοτώντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εταιρεία διεθνών πληρωμών Ebury.
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ αύξησε και τα τρία βασικά επιτόκια πολιτικής της κατά άλλες 50 μονάδες βάσης, σε συνέχεια μιας κίνησης ίδιου μεγέθους τον Δεκέμβριο. Το δελτίο Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση προσέλκυσε αμέσως την προσοχή των επενδυτών, καθώς ανέφερε ότι όχι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο ανέφερε ότι θα «παραμείνει στην πορεία» που έχει ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, αλλά ανέφερε επίσης ρητά ότι η τράπεζα "σκοπεύει" να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.
Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη του σχεδίου της τράπεζας για τον επόμενο μήνα και, ενώ η κα Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε αργότερα ότι δεν θα υπάρξει διακοπή αυξήσεων. Πιστεύουμε, σημειώνουν οι αναλυτές της Ebury, ότι η πιθανότητα απόκλισης από αυτή τη δέσμευση είναι πολύ μικρή και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να σκεφτεί σενάρια, εκτός και αν ήταν αρκετά ακραία» όπου η η τράπεζα δεν θα προχωρούσε και πάλι σε μεγάλη αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της.
Όσον αφορά τα βήματα πέραν του επόμενου μήνα, η Λαγκάρντ φρόντισε να τονίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο δεν θα είναι η τελευταία, υποδεικνύοντας ότι είναι απίθανο να υπάρξει από τώρα μια παύση στον κύκλο αυξήσεων.
Είναι σημαντικό ότι η δήλωση και η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ διατήρησαν την έμφαση στην εξάρτηση από τα δεδομένα, μια προσέγγιση που ήταν ένα κοινό θέμα που παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των "τριών μεγάλων" κεντρικών τράπεζες αυτή την εβδομάδα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην αγορά το εξέλαβαν ως μια ήπια και όχι ως ουδέτερη στάση.
Όμως, σημειώνει η Ebury αυτό δεν ισχύει και εκτιμά ότι οι αγορές προτρέχουν και θα πρέπει να διορθώσουν τη μεσοπρόθεσμη τιμολόγησή τους για τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα τονίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Λαγκάρντ ακούστηκε αμήχανη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αν και διατήρησε την «επιθετικότητα» που είχε καταγραφεί και στην αντίστοιχη συνέντευξη τον Δεκέμβριο.
Οι ανακοινώσεις της ήταν αισιόδοξες όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ. Αναγνώρισε την πρόσφατη επιβράδυνση, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. Ανέφερε επίσης ότι οι δυσχέρειες στην προσφορά αμβλύνονται και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται, ενώ επισήμανε την ανθεκτικότητα του τομέα των υπηρεσιών. Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Αναφερόμενη στο θέμα του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ αναγνώρισε την πρόσφατη μείωση των πιέσεων στις τιμές, αν και σε μεγάλο βαθμό τις απέδωσε στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι «ζωντανές», έκφραση που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να τονίσει ότι η τράπεζα έχει «περισσότερο έδαφος να καλύψει».
Εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της ζώνης του ευρώ έγιναν "πιο ισορροπημένοι" όσον αφορά τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την πληθωρισμό. Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής
δεν πιστεύουν ότι υπάρχει "συμμετρία των κινδύνων".
Πώς αντέδρασε το ευρώ
Η ισοτιμία EUR/USD, η οποιά είχε πιεστεί χαμηλότερα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιτάχυνε τις πωλήσεις μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ εξαφάνισε ουσιαστικά όλες τα κέρδη που είχαν υπάρξει για το δολάριο μετά τις αποφάσεις της Fed την Τετάρτη.
Αποτέλεσμα το δολάριο να υποχωρήσει από το όριο των 1,10 δολαρίων και το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο. Πιστεύουμε ότι η αντίδραση του ευρώ έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αγορά που αντιλαμβάνεται την "εξαρτώμενη από τα δεδομένα" προσέγγιση της ΕΚΤ ως μια ήπια στροφή.
Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές ίσως επίσης να επικεντρώνονται στα σχόλια της Λαγκάρντ που έδειξαν ότι μια ακόμη αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο. Αυτό πρόσθεσε ένα στοιχείο περιττής σύγχυση, αντί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά.
Μετά την απόφαση της Πέμπτης, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ η πρόσθετη σύσφιγξη θα συνεχιστεί και μετά το πρώτο τρίμηνο. Πιστεύουμε ότι μια μετατόπιση προς τα κάτω στις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια μετά την απόφαση της Πέμπτης είναι αδικαιολόγητη. Το βλέπουμε περισσότερο ως ένα υποπροϊόν της κακής επικοινωνίας από τη συνέντευξη Τύπου, παρά μια πραγματική ήπια μετατόπιση των μηνυμάτων της ΕΚΤ.
Κατά την άποψή μας, θα πρέπει υπάρξει περισσότερη σαφήνεια από την τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της όπου θα δημοσιοποιήσει και τις νέες οικονομικές της προβλέψεις. Πάντως, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και το κλειδί για την πολιτική της ΕΚΤ και το ευρώ θα είναι οι μελλοντικές ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό.