Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει σε αποεπένδυση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η JPMorgan σε έκθεσή της.
Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση υπάρχει για την Εθνική Τράπεζα, με τη JPMorgan να εκτιμά ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόταση για επαναγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ, με δεδομένη της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης. Αυτή η κίνηση, βέβαια, θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα το ΤΧΣ έχει στόχο να αποχωρήσει πλήρως από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες έως τα τέλη του 2025. Παρόλο που το πλαίσιο δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και το Ταμείο φροντίζει να μην σχολιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία των συναλλαγών, δεσμεύεται για μια διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει αρκετές συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή/και ιδιωτικές πωλήσεις.
Βάσει των εκτιμήσεων της αμερικανικής τράπεζας το Ταμείο κατέχει σήμερα ποσοστό 40,39% στην ΕΤΕ, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.
Το ΤΧΣ μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και τον ρόλο του σε σημαντικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής που τελικά επέτρεψε τη σημαντική μείωση των NPEs από το 2020, προχωρά στην αποεπένδυση.
Το Ταμείο εξηγεί ότι θα αναζητήσει ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως, μεταξύ άλλων, accelerating book builing, την πλήρη προσφορά ή ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης. Το Ταμείο θα εξετάσει επίσης προσεγγίσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και τυχόν προτάσεις που μπορεί να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Επιπρόσθετα το Ταμείο στοχεύει να διαθέσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2025, όταν, με βάση τον ισχύοντα νόμο, ολοκληρώνεται και ο χρόνος λειτουργίας. Το Ταμείο φροντίζει να μην δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία των συναλλαγών και εξηγεί ότι θα σταθμίσει διάφορους παράγοντες στις αποφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τιμής της συναλλαγής, του μεγέθους της προσφοράς και της ποιότητας ή/και του εύρους των επενδυτών. Αν και δεν βλέπουμε το Ταμείο να βιάζεται ιδιαίτερα, δεν θα μας εξέπληττε να δούμε μια πρώτη συναλλαγή τους επόμενους μήνες ως τρόπο σηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ισχυρή απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.