Τον κρίσιμο καταλύτη που θα το βοηθήσει να «σπάσει» τη συσσώρευση και να κινηθεί προς νέα υψηλά 8ετίας και να υπερβεί τις 1.000 μονάδες αναζητά πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την αναρρίχηση με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο 2023 στο υψηλό 11μήνου και στις 964,26 μονάδες.
Πλέον η αγορά απέχει λιγότερο από 1% από το απόλυτο ρεκόρ 8ετίας που είναι οι 973,27 μονάδες, που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου, οπότε είναι μπροστά σε μια κρίσιμη πρόκληση που ενέχει και τεχνικές δυσκολίες, καθώς αν διασπαστεί αυτή η περιοχή, θα ανοίξει ο δρόμος για τις 1.000 μονάδες.
Αν η αγορά διασπάσει τις 973,27 μονάδες τότε θα ξεμπλοκάρει τεχνικά, με επόμενο στοίχημα τις 1.000 μονάδες, που πλέον ποσοστιαία απέχουν ελάχιστα από τα τωρινά επίπεδα, όμως σημειολογικά θα σημάνουν πολλά περισσότερα. Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης μέσα στο 2023 έχει κάνει σημαντικές υπερβάσεις, καθώς την περασμένη εβδομάδα «κλείδωσε» κατά σειρά περιοχές όπως οι 930, οι 940, οι 950 και οι 960 μονάδες, ευρισκόμενος πλέον στο… μπλοκ των προηγούμενων υψηλών.
Στη φάση που είναι η αγορά και με δεδομένο ότι σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, ακόμη και στις διορθωτικές ενδοσυνεδριακές κινήσεις των συνεδριάσεων, αυτό που χρειάζεται είναι έναν νέο καταλύτη που θα της δώσει την έξτρα βοήθεια ώστε να κάνει την υπέρβαση.
Αυτή η έξτρα βοήθεια, μπορεί να προέλθει είτε από κάποιο εξαιρετικό επιχειρηματικό νέο, όπως ενδεχομένως αν κλείσει το επόμενο διάστημα το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund First Sentier Investors, είτε από μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε δύο εβδομάδες, ήτοι τη μεθεπόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.
Ο συγκεκριμένος οίκος έχει την Ελλάδα σε BB, ήτοι δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και από τον Οκτώβριο έχει αλλάξει την προοπτική της βαθμολογίας σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου μια αναβάθμιση. Αν και οίκοι αξιολόγησης είναι φειδωλοί σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, δεν αποκλείεται η Fitch να ανεβάσει στις 27 Ιανουαρίου τη βαθμολογία σε BB+, δηλαδή ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που είναι «ΒΒΒ-». Άλλωστε σε αυτή τη στάθμιση (ΒΒ+) έχουν την ελληνική οικονομία οι υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.
Πρόκειται για δύο καταλύτες που μπορούν να δώσουν την έξτρα βοήθεια στην αγορά, ενώ δεν αποκλείεται να συμπέσουν και χρονικά, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, προς όφελος του χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.
Βρίσκουν βηματισμό οι διεθνείς αγορές
Παράλληλα, υποστηρικτικό συνεχίζει να είναι το διεθνές κλίμα καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν εξαιρετικά καλά τον τρέχοντα μήνα οδεύοντας για ένα January Effect με πολύ πειστικό τρόπο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν φτάσει σε υψηλά εννέα και πλέον μηνών, βάζοντας ξεκάθαρη πλώρη να υποσκελίσουν εντελώς τις απώλειες που κατέγραψαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ που διαμορφώθηκε στο 6,5% τον τελευταίο μήνα του 2022 από 7,1% τον Νοέμβριο, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους αγοραστές, ενώ οι αυξήσεις στα επιτόκια πλέον δεν φοβίζουν, ή έχουν προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό.
Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, FTSE 100 κινείται σε υψηλά τεσσεράμισι ετών (από τον Αύγουστο του 2018), ενώ θυμίζουμε ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν από τους ελάχιστους (μαζί με το Χ.Α.) που το 2022 έκλεισαν θετικά καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,90%.
Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης αναρριχήθηκε χθες πάνω και από τις 15.000 μονάδες μετά από πολλούς μήνες, κλείνοντας στις 15.058,30 μονάδες (+0,74%), έχοντας κέρδη 7,67% σε ορίζονται ενός μήνα και +22% το τελευταίο τρίμηνο. Ο γαλλικός CAC 40 δεν απέχει πλέον πολύ από το κομβικό όριο των 7.000 μονάδων, έχοντας άνοδο 6,94% σε επίπεδο μήνα και +18,65% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ θετικά κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Στη Wall Street, ο τεχνολογικός Nasdaq επανήλθε πάνω από το κομβικό όριο των 11.000 μονάδων με άνοδο 0,64%, ο S&P 500 πλησιάζει τις 4.000 μονάδες καθώς έκλεισε στις 3.983,17 μονάδες με άνοδο 0,34%, ενώ ο Dow Jones κέρδισε 217 μονάδες ή +0,64% με κλείσιμο στις 34.189,97 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διαστήματος καθώς υποχωρούσε χθες αργά το βράδυ έως 10,72% πέφτοντας στις 18,83 μονάδες. Τις τελευταίες πέντε ημέρες υποχωρεί άνω του 15%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου, ο δείκτης φόβου υποχωρεί άνω του 40%.
Η συσσώρευση του Χ.Α.
Τις τελευταίες ημέρες είναι καταφανέστατη η συσσώρευση αλλά και το τεχνικό… μπλοκάρισμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας τέσσερα κλεισίματα με διαφορά μόλις δύο μονάδων το 4ήμερο. Την περασμένη Δευτέρα 9/1 ο Γ.Δ. έκλεισε στις 962,84 μονάδες (+1,20%), την Τρίτη στις 962,22 μονάδες (-0,06%), την Τετάρτη στις 963,70 μονάδες (+0,15%) και χθες Πέμπτη στις 964,26 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%.
Το θετικό είναι ότι σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, η αγορά κρατάει όλα τα τεχνικά κεκτημένα και μολονότι υπάρχουν επιμέρους διορθώσεις, ο Γ.Δ. βρίσκει στηρίγματα σε νέους πρωταγωνιστές, όπως έγινε χθες με τις ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ που ενισχύθηκαν άνω του 4%. Την ίδια ώρα, μόλις μία μετοχή είχε απώλειες άνω του 1% στον FTSE 25, ενδεικτικό της άρνησης σοβαρών ρευστοποιήσεων.
Βεβαίως, κάθε διαδικασία συσσώρευσης έχει δύο… δρόμους εκτόνωσης, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν δυνάμεις για άνοδο, τότε η αγορά ξεσπάει σε πτώση – διόρθωση. Η εικόνα της αγοράς στην τωρινή της κατάσταση δείχνει ότι μάλλον ετοιμάζει την υπέρβαση, όμως αν υπάρξει κόπωση και αδυναμία (χρονική και συναλλαγματική) άμεσης ανάκτησης νέων υψηλών – άρα ξεμπλοκαρίσματος – τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί μια οπισθοδρόμηση για ανάκτηση νέας δυναμικής.
Σημειώνεται ότι μετά από τους τζίρους των 80 και των 85 εκατ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες, χθες καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση με τις «καθαρές» συναλλαγές μόλις στα 46,41 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 28,83 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.