Ενδιαφέρουσα ήταν και η προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε ένα πενθήμερο πυκνών εξελίξεων είχαμε το «κλείδωμα» του μεγάλου deal της Τέρνα Ενεργειακή, τη φορολογική «επιδρομή» στα κέρδη των διυλιστηρίων που αιφνιδίασε αρνητικά την αγορά, το μούδιασμα από τον οίκο MSCI που δεν ενέταξε το Χ.Α. σε watchlist για αναβάθμιση, ενώ χθες είχαμε το κλείσιμο των παραγώγων και το rebalancing στους δείκτες.
Η αγορά αντέδρασε ανοδικά και ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 1,20%, κερδίζοντας τη δοκιμασία στις 1.400 μονάδες. Κυρίαρχη είδηση ασφαλώς ήταν η συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar από το Άμπου Ντάμπι στα 20 ευρώ ανά μετοχή, βάζοντας τέλος σε μια «εκκρεμότητα» που είχε δημιουργηθεί στην αγορά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Το deal έγινε σε εξαιρετική – για τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα – αποτίμηση, κάτι που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα των ελληνικών assets.
Οι Άραβες της Masdar προσφέρουν μετρητά 2,4 δισ. για το 100% της εταιρείας και μαζί με τα δάνεια που θα αναλάβουν η συμφωνία φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ. Μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η ΓΕΚ Τέρνα καθώς θα πετύχει ζωτικής φύσης μείωση του δανεισμού της, ενώ θα αποκτήσει ρευστότητα για να υποστηρίξει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα, δεδομένου ότι έχει ανεκτέλεστο περί τα 6 δισ. ευρώ. Για το μερίδιό της στην Τέρνα Ενεργειακή, που ανέρχεται στο 36,59%, η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ περίπου 800 εκατ. θα εισρεύσουν στο χρηματιστήριο, καθώς θα τα πάρουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας με τη δημόσια πρόταση. Αυτά τα κεφάλαια αναμένεται να ανακυκλωθούν σε μετοχές και να δώσουν ώθηση στο ΧΑ.
Το deal ανακοινώθηκε την Πέμπτη το πρωί, όμως επισκιάστηκε από το απρόσμενο «χτύπημα» στα κέρδη των διυλιστηρίων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάτι που έφερε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των Motor Oil και HelleniQ Energy. Αυτή η φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη συνταξιούχων.
Ασχέτως αν τα 300 εκατ. ευρώ – για τα μεγέθη των Motor Oil και HelleniQ Eneergy – δεν θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα, το μήνυμα που περνά στις αγορές η κίνηση της κυβέρνησης, δεν είναι καλό. Μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει να κάνει να μια στροφή στην πολιτική της, με μέτρα που δεν συνάδουν με το φιλοεπενδυτικό της προφίλ και έχει δημιουργήσει προβληματισμό για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.
Ένα επιπλέον μούδιασμα στην αγορά χθες έφερε η κίνηση το βράδυ της Πέμπτης του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI) που δεν ενέταξε το Χ.Α. στη λεγόμενη λίστα παρακολούθησης (watchlist) για αναβάθμιση. Αν και για πολλούς ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη, η αλήθεια είναι πως η διοίκηση Κοντόπουλου ανέμενε ότι ο συγκεκριμένος οίκος θα ενέτασσε το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης τον φετινό Ιούνιο, έτσι ώστε σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο να έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση.
Θυμίζουμε ότι πριν δύο μηνών περίπου η JP Morgan είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει περαιτέρω η επάνοδος του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει - στις Αναδυόμενες Αγορές.
Σύμφωνα με την τότε ανάλυση του οίκου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη Αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς, θα πρέπει πέντε μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
Σε τελική ανάλυση, η JP Morgan είχε τονίσει ότι δεν θα εισέρχονταν περισσότερα κεφάλαια στο Χ.Α. σε περίπτωση που πετύχαινε προαγωγή στις ώριμες απ’ όσα εισέρχονται σήμερα που βρίσκεται στις αναδυόμενες και έχει μεγαλύτερη βαθμολογία στη συγκεκριμένη συνομοταξία αγορών.
Το rebalancing και τα μερίσματα
Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. έκλεισε θετικά την εβδομάδα που παρήλθε βγάζοντας ελεγχόμενης μορφής αντίδραση ενώ κρατήθηκε πάνω από την ευρύτερη περιοχή των 1.400 – 1.420 μονάδων, καλύπτοντας μέρος των πρόσφατων απωλειών.
Θυμίζουμε ότι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η αγορά είχε υποστεί ισχυρούς τριγμούς και πτώση 3,56% στο Γενικό Δείκτη και άνω του 4% στις τράπεζες, οπότε κινδύνευσε άμεσα το όριο των 1.400 μονάδων. Την περασμένη Δευτέρα ο Γ.Δ. κατήλθε ενδοσυνεδρικά έως και τις 1.395,06 μονάδες, όμως τελικώς κράτησε το ψυχολογικό όριο σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ στις τέσσερις τελευταίες έκλεισε πάνω και από τις 1.420 μονάδες.
Χθες είχαμε την τριπλή λήξη παραγώγων κάτι που απελευθέρωσε μετά την αγορά με αρκετές μετοχές να βελτιώνουν την εικόνα τους, ενώ στο φινάλε υπήρξε το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.
Έως τις 17:00 μ.μ. οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν στα 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος ανήλθαν στα 242,12 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι 145,6 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και αφορούσαν κινήσεις με φόντο την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θυμίζουμε πως από την προσεχή Τρίτη 25 Ιουνίου (τη Δευτέρα υπάρχει η αργία του Αγίου Πνεύματος) η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εισάγεται στο δείκτη FTSE 25 στη θέση της Quest Συμμετοχών που υποβιβάζεται στον Mid Cap, ενώ στο δείκτη του μεσαίου χώρου μπαίνει η Optima Bank στη θέση της Premia Properties.
Έχει ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτερες κινήσεις δεν έγιναν στο ΔΑΑ που εισάγεται στον Large Cap αλλά στην Optima Bank που με τζίρο 37,26 εκατ. ευρώ κυριάρχησε σε όλη την αγορά, ενώ στη μετοχή του Αεροδρομίου έγινε τζίρος μόλις 4,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, Optima Bank, Εθνική και Eurobank διακίνησαν αθροιστικά 95 εκατ. ευρώ, ήτοι κοντά στο 40% του συνολικού τζίρου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.424,04 μονάδες με μικρή άνοδο 0,16%, ενώ το πενθήμερο ενισχύθηκε κατά 1,22%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε περί το 1,20% την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε εξισορροπητικά (+0,05%). Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 10,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 16,94%.
Πλέον έχουν μείνει τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του Ιουνίου, ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα χαρακτηριστούν από τις αποκοπές μερισμάτων. Την προσεχή Τρίτη ο ΟΠΑΠ δίνει επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ και την ίδια μέρα η ΕΧΑΕ δίνει μέρισμα 0,24 ευρώ, η Intercontinental International 2,21 ευρώ η Cenergy μέρισμα 0,08 ευρώ, η Intracom 0,12 ευρώ, η Quest 0,22 ευρώ, η ElvalHalcor μέρισμα 0,04 ευρώ, η Viohalco 0,12 ευρώ, η Τιτάν 0,85 ευρώ και η Optima Bank 0,44 ευρώ ανά μετοχή πάντα. Η Fourlis στις 26/6 θα δώσει 0,12 ευρώ, την ίδια μέρα η Motor Oil 1,40 ευρώ και η Metlen 1,50 ευρώ.