ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Θετικό κλίμα με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

Η αγορά στρέφει την προσοχή της και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ θα εξετάσει πιο προσεκτικά την ανακοίνωση του ΤΧΣ για τις τράπεζες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, μετά και τη δημοσιοποίηση της διαδικασίας μέσω της οποίας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προχωρήσει στην πώληση των τραπεζικών μετοχών που έχει στην κατοχή του. 

Το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει ότι βασική προϋπόθεση σε όλες τις κινήσεις που θα γίνουν θα είναι να εξασφαλιστεί δίκαιη αξία των τραπεζικών μετοχών που θα πουλήσει και θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία.

Με θετικό βηματισμό κινούνται τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,31% και τον FTSE 100 να κινείται 0,25% υψηλότερα. Αντίθετα ήπια πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,03%, με τις αγορές να βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με εκτίμηση ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street «άλμα» σημείωσε ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.973 μονάδες με άνοδο 0,8%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,3% στις 3.968 μονάδες,  ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,8% που τον έφερε στις 10.931 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αγορά, μετά το +1,20% της Δευτέρας και την επίτευξη νέων υψηλών 11μήνου στις 962,84 μονάδες επιδεικνύει σημαντικές αντοχές στα υψηλά, καθώς την Τρίτη έκλεισε στις 962,22 μονάδες παρά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως 0,62%, ενώ σήμερα, παρά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως το -0,37%, στο φινάλε έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 963,70 μονάδες που είναι νέα υψηλά έντεκα μηνών! Η εικόνα του δείκτη στο κλείσιμο θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχε η πτώση κατά 3,24% των ΕΛΠΕ λόγω της αποκοπής μερίσματος.

Σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος θα στραφεί και στα στοιχεία για τον ελληνικό πληθωρισμό Δεκεμβρίου, που ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, όπου αναμένεται να έχει υποχωρήσει σημαντικά αν και με διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των αυξήσεων σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης. Οι μετοχές της Φίλιππος Νάκας διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

«Για σήμερα οι μετοχές αναμένεται να ανοίξουν ανοδικά καθώς τα στοιχήματα για υποχώρηση του πληθωρισμού δίνουν τον τόνο», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Σύμφωνα με τη Euroxx «περιμένουμε η αγορά να διατηρήσει τις διαθέσεις συσσώρευσης με αυξημένη μεταβλητότητα και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.