ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μετοχές χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Με προσεκτικό βηματισμό το ΧΑ και επιλεκτικές τοποθετήσεις απο τους επενδυτές

Συσσώρευση στα επίπεδα πέριξ των 910 μονάδων καταγράφεται στο ΧΑ, με ήπιες μεταβολές για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο μοτίβο των προηγούμενων συνεδριάσεων κινείται και σήμερα η αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές και τον Γενικό Δείκτη να παραμένει υψηλότερα από το επίπεδο των 900 μονάδων. 

Παράλληλα, όμως, τόσο το ΧΑ όσο και η ελληνική οικονομία είναι «αντιμέτωπο» με ένα μπαράζ ιδιαίτερα θετικών εκθέσεων διεθνών οίκων, με την Ελλάδα να έχει εκ νέου ενταχθεί για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών, ενώ η βασική εκτίμηση είναι ότι η οικονομία της και το 2023, παρά τη σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης σε σύγκριση με φέτος, θα συνεχίσει να έχει εικόνα πολύ καλύτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης. 

Ταυτόχρονα οι αναλυτές τονίζουν ότι αρκετές ελληνικές μετοχές και κυρίως αυτές των τραπεζών έχουν χαμηλές αποτιμήσεις και ταυτόχρονα ιδιαίτερα μεγάλα περιθώρια ανόδου, με το ισοζύγιο ρίσκου-απόδοσης να παραμένει θετικό. 

Διεθνώς συνεχίζεται η στάση αναμονής από τους επενδυτές, με την επόμενη εβδομάδα να είναι καθοριστική, λόγω των συνεδριάσεων ΕΚΤ και Fed. Οριακά κέρδη 0,04% εμφανίζει ο Stoxx 600, ενώ θετικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,21%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:11 εμφανίζει κέρδη 0,08% στις 916,14 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 4,2 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,06% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο +0,03%. 

Κέρδη 0,69% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 1,5%. Κέρδη 0,35% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 0,53% και την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +0,7%. Eurobank και ΕΤΕ βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο δύο σημαντικών συμφωνιών. Στην περίπτωση της ΕΤΕ ολοκληρώθηκε η πώληση του 51% της NBG Pay στην ΕVO, ενώ από την πλευρά της η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria από την Postbank. 

Συνεχίζει την καλή πορεία της η ΔΕΗ με κέρδη 0,45%, ενώ οριακή άνοδο 0,13% εμφανίζει η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,54% και τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,45%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παράσταση για δύο ρόλους έχουν εξελιχτεί οι τελευταίες συνεδριάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς στον κλάδο που παραδοσιακά είναι ναυαρχίδα της αγοράς, τις τράπεζες, έχουν προστεθεί πλέον και οι μετοχές της ενέργειας, με τους δύο κλάδους να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές πλέον σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
MARKET MAKER

Πάνω - κάτω δείκτες και ψυχολογία, ποιες μετοχές άντεξαν και σενάρια για ΑΔΜΗΕ

Τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου σε ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ και η ανακούφιση από Ρουμανία, η Theon που δυστυχώς δεν είναι στο Χ.Α., τα νούμερα της Εθνικής, η υπερβολή στη Jumbo και η «βουτιά» στη Wall Street..
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.
Χρηματιστήριο μετοχές γραφήματα
MARKET MAKER

ΧΑ: Το ταμπλό βάφτηκε καταπράσινο, κλείνουν σορτ στη Metlen και η ΔΕΗ

Το ταμπλό βάφτηκε καταπράσινο με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ισχυρή άνοδο, βάζοντας και πάλι το 2 μπροστά. Πολλά βαριά χαρτιά είχαν αγοραστές, είτε λόγω αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ή και προσδοκιών όπως είδαμε στον ενεργειακό κλάδο.