ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Αναστάτωση λόγω Κίνας στις αγορές, «βουτιά» άνω του 2% για πετρέλαιο

Μεγάλες πιέσεις για πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες, με διάχυτη την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και το πλήγμα που μπορεί να υπάρξει στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων περιορισμού στην Κίνα, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν εκτοξευθεί στη χώρα, οδηγούν σε πτώση ευρωπαϊκές αγορές και futures της Wall Street, με κερδισμένους δολάριο και αμερικανικά ομόλογα, ενώ παράλληλα σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πετρέλαιο. 

Οι μεγάλες πιέσεις σε ενεργειακές μετοχές και τίτλους μεταλλευτικών εταιρειών οδηγούν σε πτώση 0,30% τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,21%, τον FTSE 100 στο -0,59%, ενώ απώλειες 0,34% εμφανίζει ο CAC 40. Υποχώρηση 0,59% για τον FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 0,32%. 

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones στο -0,26%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,42% και τον Nasdaq να κινείται 0,53% χαμηλότερα. 

Οι αναταραχές στην Κίνα περιπλέκουν τις προσδοκίες για την πορεία της χώρας προς την επαναλειτουργία, οι οποίες -μαζί με τις προοπτικές για πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- είχαν ενισχύσει το κλίμα προς τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

«Οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και στην αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και να μειώσουν τη ζήτηση για κατανάλωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», εκτιμά ο Γκάμπριελ Γουάιλνταου, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Holdings

Η αρνητική επενδυτική διάθεση που προέρχεται από την Κίνα έρχεται σε αντίθεση με την τόνωση του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 1-2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. 

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, οι επενδυτές εξέτασαν μια πληθώρα οικονομικών στοιχείων που άμβλυναν κάπως τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Μεγάλες οι πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 2,74% στα 81,42 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 2,77% στα 74,18 δολάρια. Απώλειες που ξεπερνούν το 1% και για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου στα 123 ευρώ. 

Μεικτή η εικόνα για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να εμφανίζει κέρδη 0,19% στα 1.757,15 δολάρια, ενώ πτώση 0,13% έχει ο άργυρος στα 21,40 δολάρια. 

Πτωτική κίνηση, αν και με σημαντικό μάζεμα των αρχικών τους απωλειών, για τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei στο -0,42%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 1,5%, ενώ απώλειες 0,75% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ