Παρελθόν μοιάζει η αρχικά ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τα σενάρια για αιματηρή επίγεια εισβολή στη Γάζα και «είσοδο» και άλλων χωρών στις πολεμικές συγκρούσεις να οδηγούν σε νέο ράλι τις τιμές πετρελαίου και να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.
Το αρνητικό κλίμα επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και τη διάθεση κατοχύρωσης βραχύβιων κερδών, με δεδομένο και το τριήμερο ράλι σε αρκετούς τίτλους, με αρκετούς να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανόδου.
Οι πωλητές κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη, αν και ξεκίνησε με σταθεροποιητικές διαθέσεις τη συνεδρίαση, να δέχεται πιο μεγάλες πιέσεις και στις 12:59 να υποχωρεί 1,32% στις 1.166,70 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 1.183,11 μονάδες (+0,07%). Περιορισμένη η αξία των συναλλαγών στα 21 εκατ. ευρώ, με 38 μετοχές να ενισχύονται και 78 να υποχωρούν. Πτώση 1,33% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο -1,14%.
Αυξάνονται οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να αποδυναμώνεται 1,62%. Απώλειες 2,35% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,57%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,63% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 2,70% χαμηλότερα.
Μόνο ΟΠΑΠ και Quest με κέρδη κοντά στο +0,50% και Sarantis στο +0,26% κινούνται με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται σε μετοχές που είχαν ισχυρή άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως αυτή της Mytilineos που υποχωρεί 2,16%. Απώλειες που ξεπερνούν το 3% για Viohalco και Jumbo, ενώ πτώση άνω του -2% σημειώνει η Lamda και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άνω του -1% οι Cenergy, Titan, Aegean, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ. Στο -0,93% ο τίτλος της Coca-Cola HBC, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί 0,49% και τον ΟΤΕ να έχει ήπια πτώση 0,08%.
Πιέσεις σε Ευρώπη με ράλι για πετρέλαιο
Ισχυρή ανοδική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο, καθώς ένα ενδεχόμενο εμπλοκής και του Ιράν στον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δεν θεωρείται και τόσο απίθανο από τους αναλυτές, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την προμήθεια των αγορών και μάλιστα σε μία περίοδο αυξημένης ζήτησης στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Κέρδη 3,40% εμφανίζει το brent στα 88,91 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 3,59% στα 85,92 δολάρια, ενώ και το φυσικό αέριο ενισχύεται με σχεδόν ανάλογο ρυθμό, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου να έχει άνοδο 2,9% στα 54,5 ευρώ.
Όπως εκτιμά το Bloomberg Economics εάν το Ιράν εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, αυτό μπορεί να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι και να «αφαιρέσει» περί το ένα τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώνονται και στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,69%, ενώ ο DAX αποδυναμώνεται 0,83%. Ήπια πτωτική παραμένει η κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,15%.