ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τις τράπεζες

Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται άνω του 2%.

Παραμένει σε κλοιό πιέσεων η αγορά, μετά την κατάκτηση υψηλού 6,5 μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει από το επίπεδο των 900 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο της κατοχύρωσης κερδών.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η επιστροφή των γεωπολιτικών κινδύνων, μετά τη ρήξη πυραύλου στην Πολωνία, ενώ βάσει των τελευταίων εξελίξεων ήταν ουκρανικός, δημιουργεί διαθέσεις «αποχώρησης» από τις μετοχές. Πτώση 0,78% για τον Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες κοντά στο 1%. Ήπια πτώση εμφανίζουν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,08%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:34  υποχωρεί 1,77% στις 888,48 μονάδες, το οποίο είναι και το χαμηλό ημέρας ενώ το υψηλό ήταν στο επίπεδο των 901,98 μονάδων, ενώ στα 43,6 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών. Απώλειες 1,86% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,17%. 

Στο -2,57% κινείται  ο τραπεζικός δείκτης, με πτώση 2,92% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,22%, την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 4,16% χαμηλότερα και την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,86%. 

Πάντως ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει έντονη κινητικότητα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε η απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net (+0,67%) από την Εθνική Τράπεζα, ενώ μετά την ΕΤΕ και η Τρ. Πειραιώς προχωρά στην έκδοση senior preferred  ομολόγου με στόχο τη συγκέντρωση ποσού κάτω των 500 εκατ. ευρώ. 

Πτωτική  πορεία για το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 1,63%, τον ΟΤΕ στο -2,37%, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 1,81%, ενώ στο -2,18% κινείται η ΔΕΗ.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,55%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,13%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,32%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,24%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η MIG διακινώντας 2.764.326 και 2.668.252 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 6,57 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 4,85 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος +8,19% και Μύλοι Κεπενού +7,02%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -20,00% και Frigoglass -5,63%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.