ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Αλλάζει το σκηνικό στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους η ενεργειακή κρίση

Έντονες οι διακυμάνσεις ακόμη και για το σχεδόν απόλυτα ασφαλές γερμανικό 2ετές ομόλογο. Προβληματίζουν τους επενδυτές οι κινήσεις της ΕΚΤ.

Μια από τις πιο ήσυχες αγορές χρέους στον κόσμο αφυπνίστηκε και αλλάζει άρδην τα δεδομένα για επενδυτές και επιχειρήσεις. Πρόκειται για την αγορά κρατικού χρέους της Ευρώπης, η οποία είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα το τελευταίο διάστημα. 

Οι επενδυτές ομολόγων της Ευρώπης, παγιδευμένοι μεταξύ μιας κεντρικής τράπεζας που αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και της προοπτικής ύφεσης, αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο επιθετικές διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί με βάση ορισμένες μετρήσεις. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου έχει κινηθεί κατά 10 μονάδες βάσης σε σχεδόν 80 ημέρες φέτος - κάτι που συνέβη μόνο μία φορά το 2021. Το κόστος αντιστάθμισης σε όλες τις αγορές επιτοκίων του ευρώ έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Πρόκειται για μια αλλαγή καθεστώτος για τους επενδυτές, μετά από χρόνια σχεδόν στασιμότητας, λόγω και της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

«Η μεταβλητότητα των τιμών είδε μια έκρηξη στη δραστηριότητα» επισημαίνει, μιλώντας στο Bloomberg, ο Phillip Pearce, συνεργάτης της Validus Risk Management και προσθέτει «χωρίς καμία σταθερή καθοδήγηση, η αγορά είναι ελεύθερη να τιμολογήσει ό,τι δικαιολογούν τα δεδομένα». 

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg οι επιπτώσεις είναι αισθητές. Οι επενδυτές λένε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εκτέλεση εντολών σε κάποια τμήματα της αγοράς. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διστάζουν να εκδώσουν χρέος ή να αγοράσουν απαγορευτικά ακριβή προστασία έναντι των διακυμάνσεων των τιμών. Ενώ οι ευμετάβλητες συνθήκες είναι αυτό που συνήθως επιθυμούν οι επενδυτές, ορισμένοι παίκτες της αγοράς διστάζουν να αναλάβουν μεγαλύτερες θέσεις, δημιουργώντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο βαθύτερων διακυμάνσεων καθώς στερεύει η ρευστότητα.

Βέβαια, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι οι μόνες που ανατρέπονται. Η μεταβλητότητα στα κρατικά ομόλογα έχει συνθλίψει τη ρευστότητα και η Fed ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική. Ταυτόχρονα  η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική δεν θα βρίσκεται σε "προκαθορισμένη πορεία", ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω αναταραχή.

Αλλά το να βιώνουν τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης αυτού του είδους τις αναταράξεις είναι εντελώς ασυνήθιστο. Και αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ καθώς βάζει τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος εν μέσω μιας σε εξέλιξη ενεργειακής κρίσης.

Οι έντονες διακυμάνσεις ώθησαν του επενδυτές αλλά και τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν προστασία στις αγορές παραγώγων, αυξάνοντας το κόστος της αντιστάθμισης μέσω των λεγόμενων swaptions, οι οποίες δίνουν στους αγοραστές το δικαίωμα να συνάψουν συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις συμβάσεις με μικρότερη διάρκεια λήξης. 

Η πραγματική αλλαγή βήματος για τις αγορές ήρθε τους τελευταίους μήνες του 2021, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συνειδητοποίησαν ότι η έξαρση του πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Τώρα, 10 μήνες μετά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκπλήσσει αρνητικά. Με την πολιτική αναταραχή που υπάρχει στην Ιταλία και τα ευρωπαϊκά έθνη να τρέχουν για να προετοιμαστούν για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, περαιτέρω αναταραχές φαίνονται πιθανές. 

Μείωση στην έκδοση χρέους

Οι πωλήσεις σε ολόκληρη την πρωτογενή αγορά χρέους της Ευρώπης υπολείπονται περισσότερο από 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής. Πάντως η πρόσθετη μεταβλητότητα, αν και δύσκολα διαχειρίσιμη, έχει επίσης εξαλείψει τις ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης εισέρχονται σε μια παρατεταμένη περίοδο κακοδαιμονίας, παρόμοια με τη δυσπραγία χρέους που έπληξε την Ιαπωνία. Εκεί, η κεντρική τράπεζα κατέχει περίπου τα μισά από τα ανεξόφλητα κρατικά ομόλογα και περνούν ολόκληρες ημέρες που δεν διαπραγματεύονται τίτλοι αναφοράς.

Η προοπτική μιας ύφεσης στην ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της τεκμαρτής μεταβλητότητας, καθώς τα επιτόκια κινούνται χαμηλότερα και η πορεία των μελλοντικών αυξήσεων γίνεται πιο σίγουρη, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ING Antoine Bouvet.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΑΓΟΡΕΣ

Περιορισμένες οι δυνατότητες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ

Αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο «βλέπουν» οι αγορές, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι μόνο η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να στηρίξει οικονομία και ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.