Η διαφαινόμενη αποφυγή των πιο δυσμενών σεναρίων για την Ευρώπη, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται ο άμεσος κίνδυνος για ενεργειακό σοκ και ύφεση, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον αγωγό Nord Stream να επαναλειτουργεί κανονικά από την Πέμπτη, καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, έφεραν ισχυρό ράλι εκτόνωσης χθες, τόσο στους ευρωπαϊκούς, όσο και στους αμερικανικούς δείκτες.
Οι αγορές της Ευρώπης και οι δείκτες της Wall Street πραγματοποίησαν χθες μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα από τις πρόσφατες απώλειες και αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για συνέχεια της κίνησης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από αρκετό καιρό ο «βασιλιάς» των δεικτών, ο αμερικανικός S&P 500, σημείωσε άνοδο 2,7% και ξεπέρασε ύστερα από καιρότο κρίσιμο τεχνικό όριο των 3.900 μονάδων, τροφοδοτώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Στην Ευρώπη, μολονότι αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από δέκα χρόνια και δεν αποκλείεται πλέον να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, εντούτοις ο κυρίαρχος καταλύτης είναι η ενεργειακή κρίση, δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα έχουν προεξοφληθεί. Η κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών χθες δείχνει ότι το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται με τους επενδυτές να οδηγούν τους δείκτες σε ράλι το απόγευμα, ύστερα από τις πληροφορίες ότι ο Nord Stream θα επαναλειτουργήσει την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης.
Πρόκειται για μια είδηση καθοριστικής σημασίας, που αλλάζει τα οικονομικά και επενδυτικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία είχε προετοιμαστεί για το ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας από τους Ρώσους, με απότομη οικονομική επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση. Βεβαίως, το κλίμα παραμένει διαταραγμένο και οι Ρώσοι δεν αποκαθιστούν σε πλήρη δυναμικότητα τον αγωγό, ώστε να αναπληρωθούν γρήγορα τα αποθέματα της Ευρώπης, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση του δυσμενέστερου σεναρίου εκτιμάται ότι επιτρέπει πλέον στους επενδυτές να αξιολογήσουν εκ νέου τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Στο μέτωπο των επιτοκίων, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση (κατά 0,50% αντί για 0,25%), με στόχο να περιορίσει ταχύτερα τον πληθωρισμό και να μειώσει τη διαφορά επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed. Όπως αποκάλυψε το Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες υποχρεώνονται να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης στα τρία βασικά επιτόκια, όχι μόνο επειδή σημειώνεται πρωτοφανής στην ιστορία της ευρωζώνης έξαρση του πληθωρισμού, αλλά και επειδή άλλες κεντρικές τράπεζες με πρώτη τη Fed έχουν προχωρήσει ήδη σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων τους (η Fed κατά 0,75% στην τελευταία της συνεδρίαση).
Από τη διστακτικότητα στο... ράλι
Σε κάθε περίπτωση οι αγορές βρήκαν αφορμή για σημαντική αντίδραση χθες, κλείνοντας σχεδόν στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη και για τη σημερινή συνεδρίαση. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε πάνω από τις 13.300 μονάδες με κέρδη 2,69% καταγράφοντας εύλογα τα περισσότερα κέρδη, καθώς η γερμανική οικονομία είναι πιο εκτεθειμένη στο ρωσικό αέριο.
Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε πάνω και από τις 6.200 μονάδες με άνοδο 1,79%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,49%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στο +2,03%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,38%.
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν και οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου μεγάλων ομίλων. Έως τώρα, περισσότερες από τις μισές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις. Οι θετικές ανακοινώσεις των εταιρειών αρχίζουν να πείθουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει μια απότομη επιβράδυνση εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια της Fed και οδηγούν τους επενδυτές σε ανάληψη ρίσκου και αναζήτηση ευκαιριών μετά τη μεγάλη κάμψη των αποτιμήσεων.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.824 μονάδες κερδίζοντας 754,44 μονάδες ή ποσοστό +2,42%, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 3,11% στις 11.713 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε ράλι +2,76%, κλείνοντας στις 3.936 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Και οι 11 τομείς του S&P 500 έκλεισαν στο «πράσινο», με τουλάχιστον οκτώ να καταγράφουν κέρδη πάνω από 2%.
Χρειάζεται νέα κεφάλαια για να κινηθεί ανοδικά το ΧΑ
Μέσα σ’ αυτό το βελτιωμένο κλίμα, το Χ.Α. φαίνεται να «χρωστά» ανοδική διορθωτική κίνηση μερικής αποκατάστασης, καθώς χθες δεν πρόλαβε ουσιαστικά να ακολουθήσει το ράλι των ευρωπαϊκών δεικτών -οι πληροφορίες για την επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου ήρθαν λίγο πριν το κλείσιμο.
Η αγορά βεβαίως παρουσιάζει αρρυθμίες οι οποίες κυρίως προέρχονται από την αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, συνεχίζοντας να έχει εξαιρετικά ρηχή εικόνα, κάτι που την καθιστά ευάλωτη σε κάθε αλλαγή τάσης, είτε θετική, είτε αρνητική.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας ο τζίρος έπεσε κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας τις χειρότερες επιδόσεις μετά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, που ουσιαστικά είναι ημιαργία, ενώ χθες καταγράφηκε μικρή ενίσχυση των συναλλαγών που έφτασαν στα 36,2 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι σημαντικές πωλήσεις δε βγαίνουν, καθώς όλες τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των 790 μονάδων εξαντλούνταν οι ρευστοποιήσεις. Η ζώνη των 800 μονάδων κρατιέται με σχετική ευκολία και, αν υπάρξει έστω και μικρή εισροή κεφαλαίων, η αγορά δύναται να «σπάσει» τη συσσώρευση και να κινηθεί προς τις 840 μονάδες.
Βραχυπρόθεσμα, «κλειδί», σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, είναι η διάσπαση της περιοχής των 806-810 μονάδων, που αν επιτευχθεί μπορεί να δώσει στοιχεία απελευθέρωσης στο Γ.Δ. και να τον οδηγήσει στο επόμενο σημαντικό «σκαλοπάτι» των 840 μονάδων. Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά από την πάνω μεριά μετά τη συσσώρευση στη ζώνη των 790-800 μονάδων όλου του τελευταίου διαστήματος.
«Δεν βγαίνουν πωλητές, ευκαιρία για αντίδραση»
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, η αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μία καλή αντίδραση, ενώ σημειώνει πως οι αποφάσεις για αγορές ιδίων μετοχών σε αρκετές εισηγμένες βοηθάνε για αντίδραση, «στοπάροντας» τους εναπομείναντες πωλητές που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να μηδενίσουν τις αποτιμήσεις.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, τονίζει πως το make or break για τον Γενικό δείκτη είναι οι 806 μονάδες, όπου σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μία κίνηση στη ζώνη των 840 μονάδων. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 804,24 μονάδες (+1,21%) ενώ χθες έκλεισε στις 806,11 μονάδες (+0,23%).
Σχετικά με τις στηρίξεις, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως το μηναίο stop είναι στις 788 μονάδες με τα επίπεδα των 770 έως 810 μονάδων να είναι μία ζώνη τιμών που έχει στηρίξεις και δύσκολα θα χάσουμε, τουλάχιστον άμεσα. Ο ίδιος σημειώνει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο ρηχή είναι η αγορά μας στην πτώση, άλλο τόσο ρηχή είναι και στην άνοδο από την στιγμή που θα πάρει τάση».
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο χρηματιστής τονίζει πως «φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ παρόλα αυτά, εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην επηρεαστεί η σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό, γεγονός που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω μέρος της ζημιάς λόγω του πολέμου».