ΓΔ: 1472.2 -0.54% Τζίρος: 19.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Σε ανοδικούς ρυθμούς οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την αντίδραση της Wall

Οι επενδυτές περιμένουν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα ανακοινωθεί η αύξηση των επιτοκίων, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν και οι ενεργειακές εξελίξεις με τον Nord Stream.

Ανοδικά έχουν ξεκινήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αντίδραση που παρουσίασε η Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές ωστόσο να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα.

Στις 10:30 o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,96% στις 417,74 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,95% στις 3.509 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,85% στις 12.974 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,84% στις 6.083 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 1,10% στις 7.245 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,25% στις 20.985 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,69% στις 8.003 μονάδες.

Υπενθυμίζουμε πως οι βασικοί δείκτες της Wall Street έβγαλαν αντίδραση την Παρασκευή με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 2,2%, με τους επενδυτές να προβλέπουν πως η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική στην προσεχή συνεδρίασή της, αυξάνοντας ενδεχομένως τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης που αύξησε τον Ιούνιο και όχι κατά 100 μονάδες βάσης που φαινόταν πιθανό μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9,1% τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές περιμένουν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να δουν την τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, η πιο πρόσφατη εικόνα του οποίου αναμένεται την Τρίτη με τα στοιχεία του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο.

Πέρα από την απόφαση για τα επιτόκια και τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η συνάντηση αναμένεται παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο που θα συγκρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από το να εκτοξευθούν πολύ ψηλά.

Παράλληλα έντονες παραμένουν επίσης οι ανησυχίες για το αν η Ρωσία θα συνεχίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενώ η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής καθώς ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν έχει μεταπειστεί μέχρι στιγμής να αναιρέσει την απόφαση για την παραίτησή του.

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένη στην προγραμματισμένη επανέναρξη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, όταν αναμένεται να λήξει η τρέχουσα διακοπή συντήρησης, εν μέσω φόβων ότι η διακοπή μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, υποβοηθούμενες από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, αφού το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία δεν απέδωσε καμία υπόσχεση από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Το brent αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 103 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 2,69% ενώ το αμερικανικό αργό κινείται στα 97 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 2,7%.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η φινλανδική τράπεζα Nordea ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών του δεύτερου τριμήνου, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, υποβοηθούμενη από την αύξηση των κερδών από τόκους δανείων.

Επιπλέον, η Haleon πρόκειται να αρχίσει να διαπραγματεύεται ως ανεξάρτητη, εισηγμένη εταιρεία, αφού οι μέτοχοι της GSK ενέκριναν την απόσχιση του κλάδου της καταναλωτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα της Γαλλίας

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της πολύ δύσκολης πολιτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία, αλλά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο που έκανε λόγο για θετικά στοιχεία.