Υπό τον φόβο της εκτόξευσης των επιτοκίων, οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν σημαντική πτώση στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την πορεία της οικονομίας, έχουν επιβαρύνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες της Wall Street κατάφεραν να επιδείξουν αντοχές έναντι του υψηλού 40ετίας που σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καταγράφοντας μικρές απώλειες, τα στοιχεία των τιμών παραγωγού που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποδεικνύουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά την αμερικανική οικονομία. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση επιτοκίου αυτό τον μήνα, κατά 1%.
Στις 17:30 o Dow Jones υποχωρεί κατά 1,84% στις 30.205 μονάδες, και ο S&P 500 χάνει 1,87% και υποχωρεί στις 3,731 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,82% στις 11.041 μονάδες.
Τα κέρδη και τα έσοδα της JPMorgan Chase διέψευσαν αμφότερα τις προσδοκίες και η τράπεζα έβαλε στην άκρη περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για πιθανές πιστωτικές ζημίες στην πορεία. Επίσης, ανέστειλε την επαναγορά ιδίων μετοχών, καθώς προετοιμάζεται για ακόμα πιο δύσκολες ημέρες. Η τράπεζα ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας της κατά 28%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, με την μετοχή να υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 5%.
Σε πτωτική πορεία και η Morgan Stanley που βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 3,5%, μετά την ανακοίνωση κερδών χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών καθώς η μείωση των συμφωνιών εν μέσω της αυξανόμενης μεταβλητότητας έπληξε τα έσοδα του τομέα επενδυτικής τραπεζικής.
Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει... μπαζούκας μέσα στον Ιούλιο για τον έλεγχο του πληθωρισμού, προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης. Επίσης η Fed στην τελευταία της έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες εξέφρασε τις ανησυχίες της για επερχόμενη ύφεση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.
Επιπλέον και τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού επιβάρυναν το κλίμα καθώς τον Ιούνιο οι τιμές των αγαθών που έβγαιναν από την πύλη του εργοστασίου ήταν υψηλότερες κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,8%-0,9%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση για 11,4% με τη μέτρηση να δείχνει 11,3%, από το 10,9% του περασμένου μήνα.
Επίσης και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 τον Ιούνιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2021, και ανήλθαν συνολικά στις 244.000.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές συνεχίζουν την πτωτική κίνηση, καθώς οι χρηματαγορές τιμολογούν με πιθανότητα 54% μια αύξηση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και 46% πιθανότητα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης.
Το ευρώ βρίσκεται υπό πίεση λόγω της καθυστέρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Fed στον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και των οικονομικών κινδύνων από την εξάρτηση της ευρωζώνης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για το τρέχον έτος και αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,79% στις 405,42 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 2,12% στις 3.380 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 2,29% στις 12.463 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 1,89% στις 5.886 μονάδες. Πτώση 1,85% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο που κινείται στις 7.027 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο πραγματοποιεί «βουτιά» 3,77% στις 20.488 μονάδες καθώς εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα και η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 2,04% στις 7.782 μονάδες.