ΓΔ: 1442.72 0.15% Τζίρος: 36.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Οι φόβοι για ενεργειακή κρίση κρατάνε χαμηλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχή ημέρα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εκτός από τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια, οι επενδυτές αναμένουν μια ακόμη πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων από την Fed.

Σε αρνητικούς ρυθμούς κινούνται για δεύτερη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζοντας το αρνητικό ξεκίνημα της εβδομάδας με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εν όψει της δημοσίευσης της πολυαναμενόμενης έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Μετά την υποχώρηση που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, στις 10:40 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,73% στις 411,98 και ο Eurostoxx 50 καταγράφει απώλειες 1,04% στις 3.435 μονάδες

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 1,06% στις 12.696 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,80% στις 5.948 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,45% στις 7.164 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες κατά 1% στις 21.346 μονάδες και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,56% στις 8.015μονάδες.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποφέρει φέτος, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη όπου εκτιμάται ότι θα καταγράψει δείξει αύξηση 8,8% σε ετήσια βάση και 1,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς μια τέτοια ανακοίνωση θα δώσει πιθανότατα το «πράσινο φως» στη Fed να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα, αντιστοιχώντας στην αύξηση του Ιουνίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το 1994.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνουν επίσης οι φόβοι για επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε 10 ημέρες ετήσιας συντήρησης. Οι φόβοι αυξάνονται ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, ιδίως καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.

Η κύρια ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τον Ιούλιο στη Γερμανία, ο οποίος αναμένεται να εξασθενήσει σημαντικά, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

Παράλληλα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην Κίνα λόγω του νέου κύματος πανδημίας, εκτός από την παραγωγή που έχουν πλήξει, έχουν επιβαρύνει και τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να υποχωρούν κατά 2,19% το αμερικανικό αργό στα 101 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent είναι στα 105 δολάρια σημειώνοντας πτώση 1,75%.

Αρκετές κινεζικές πόλεις υιοθετούν νέους περιορισμούς για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής υποπαραλλαγής BA.5 Omicron του ιού COVD-19, με σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται πλέον υπό κάποιας μορφής περιορισμούς μετακίνησης.

Οι αυστηροί αποκλεισμοί νωρίτερα μέσα στο έτος, κυρίως στον εμπορικό κόμβο της Σαγκάης, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συνεπώς στη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ